Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378, z późn. zm. 2 ) wprowadza się następujące zmiany:
1)
po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.";

2)
załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIK  3

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE

Kod PCN Wyszczególnienie
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Do uboju
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie przekraczającej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Do uboju
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Do uboju
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie mniejszej niż 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie

mniejszej niż 160 kg

0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy, żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i

trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie nie większej niż

2.000 g

0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie większej niż 2.000

g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso z bydła, zamrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części,

a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

zgłaszane

0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

zgłaszane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

zgłaszane

0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

zgłaszane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej zgłaszane

- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej zgłaszane

0207 32 90 0 - - - Z perliczek
0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej zgłaszane

0207 33 90 0 - - - Z perliczek
0207 34 - - Wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki otłuszczone
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone
0207 36 85 0 - - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy:

- - Nieprzekraczającej 3% masy:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 3% masy:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy:
- - Nieprzekraczającej 21% masy:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 45% masy:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy:
0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i

o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 13 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 19 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 33 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 39 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90 - Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:
- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości tłuszczu:

0403 90 11 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 13 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27%

masy

0403 90 19 0 - - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 31 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 33 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27%

masy

0403 90 39 0 - - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości tłuszczu:

0403 90 51 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 53 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 59 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 61 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 63 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 69 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 90 79 0 - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż

60% masy

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż

80% masy

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości

wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i

twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy
0406 10 80 0 - - Pozostały
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90 0 - - Pozostały
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany:
0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort
0406 40 50 0 - - Gorgonzola
0406 40 90 0 - - Pozostały
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub

większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez

trzy miesiące lub dłużej

0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco

granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały

przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez

trzy miesiące lub dłużej

0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i

w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej

499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w

opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis

sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler
0406 90 15 0 - - - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0 - - - Cheddar
0406 90 23 0 - - - Edam
0406 90 25 0 - - - Tilsit
0406 90 27 0 - - - Butterkäse
0406 90 29 0 - - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0406 90 33 0 - - - - Pozostałe
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0 - - - Finlandia
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72%

masy:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej

52% masy

0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej

62% masy

0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej

72% masy

0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% masy
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane:
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 - - - Indycze lub gęsie:
0407 00 11 1 - - - - Indycze
0407 00 11 9 - - - - Gęsie
0407 00 19 0 - - - Pozostałe
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe
0409 00 00 0 Miód naturalny
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0504 00 00 9 - Pozostałe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0 - - - Dymka
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
0703 10 90 0 - - Szalotka
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste:
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 20 00 - Brukselka:
0704 20 00 1 - - Od 1 stycznia do 31 maja
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 10 0 - - Kapusta biała i kapusta czerwona
0704 90 90 - - Pozostałe:
0704 90 90 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone:
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var.

foliosum)

0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa
0706 90 - Pozostałe:
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 90 0 - Korniszony
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:
0712 20 00 0 - Cebula
- Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i

trufle:

0712 31 00 0 - - Grzyby z rodzaju Agaricus
0712 32 00 0 - - Uszaki (Auricularia spp.)
0712 33 00 0 - - Trzęsaki (Tremella spp.)
0712 39 00 0 - - Pozostałe
0712 90 - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej

nieprzetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0 - - - Odmiany do siewu
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami:
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest:
0810 30 10 0 - - Porzeczki czarne
0810 30 30 0 - - Porzeczki czerwone
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami,

porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Porzeczki czarne
0811 20 51 0 - - - Porzeczki czerwone
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i meslin:
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin:
1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin:
1001 90 91 1 - - - - Pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Meslin
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto
1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna lub z meslin:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka z meslin
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 40 0 - - - Z owsa
1103 19 50 0 - - - Z ryżu
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
1103 20 - Granulki:
1103 20 10 0 - - Z żyta
1103 20 20 0 - - Z jęczmienia
1103 20 30 0 - - Z owsa
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy
1103 20 50 0 - - Z ryżu
1103 20 60 0 - - Z pszenicy
1103 20 90 0 - - Pozostałe
1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek
1105 20 00 0 - Płatki i granulki
1107 Słód, nawet palony:
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostały:
1107 10 99 0 - - - Pozostały
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 10 0 - - Do siewu
1205 10 90 0 - - Pozostałe
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 1 - - Do siewu
1205 90 00 9 - - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
- Nasiona roślin pastewnych:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałej
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.):
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem

westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)

1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki
1209 29 - - Pozostałe:
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa (Poa palustris

L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata

L.); nasiona mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie

granulek

1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek,

z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina

1210 20 90 0 - - Pozostałe
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
1507 10 - Olej surowy, nawet odgumowany:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 19 90 - - - Pozostałe:
* 1512 19 90 1 - - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany
* 1512 19 90 2 - - - - Olej słonecznikowy, pozostały
* 1512 19 90 8 - - - - Pozostałe, konfekcjonowane
* 1512 19 90 9 - - - - Pozostałe
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol:
1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu

erukowego oraz ich frakcje:

1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 11 90 0 - - - Pozostały
1514 19 - - Pozostałe:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 19 90 - - - Pozostałe:
1514 19 90 1 - - - - Konfekcjonowane
1514 19 90 9 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 91 90 0 - - - Pozostały
1514 99 - - Pozostałe:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 99 90 - - - Pozostałe:
1514 99 90 1 - - - - Konfekcjonowane
1514 99 90 9 - - - - Pozostałe
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

1517 10 90 0 - - Pozostała
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako

preparaty zapobiegające przyleganiu do formy

1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane:
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt:
- - Z wątróbki gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej wątróbki
1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 32 11 0 - - - - Niegotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 39 21 0 - - - - Niegotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Ze świń:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z

mieszankami schabów lub szynek

1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i

łopatek

1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby

lub karki oraz ich części

1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy

mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z bydła:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Wołowina peklowana (corned beef)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby, ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso z bydła lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub więcej:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co

najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie

suchym więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru

inwertowanego:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50%

masy fruktozy:

1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych

objętych pozycją 1905

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub większej
1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu z

mleka, 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów

spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od

0401 do 0404

1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż

lub produktów zbożowych:

1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych

lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych

płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 0 - - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach

zbożowych

- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 30 00 0 - Pszenica spęczniona
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 80 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok jabłkowy:
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
2009 71 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - Pozostały:
2009 71 91 0 - - - - Zawierający dodatek cukru
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 79 19 0 - - - - Pozostały
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej

67:

2009 79 30 0 - - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - - Pozostały:
2009 79 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy
2009 79 93 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% masy

tłuszczu mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy

glukozy lub skrobi

2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie

przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0 - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie

przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych
2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:
- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0

do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub

produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy skrobi lub

mniej:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 15 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 53 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 59 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produków mlecznych
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca

produkty mleczne

2309 10 90 0 - - Pozostała
2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 0 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
2309 90 20 0 - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5

do niniejszego działu

- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od

1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i

2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy skrobi lub

mniej:

2309 90 31 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 31 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 31 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

2309 90 39 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 90 41 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 41 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 41 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 49 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 51 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 51 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 53 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 59 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

- - - Pozostałe:
2309 90 91 0 - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy
- - - - Pozostałe:
2309 90 95 - - - - - Zawierające 49% masy chlorku choliny lub więcej, na bazie

organicznej lub nieorganicznej:

2309 90 95 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 95 9 - - - - - - Pozostałe
2309 90 99 - - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 99 3 - - - - - - Przedmieszki
2309 90 99 9 - - - - - - Pozostałe
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostały
- - Pozostały:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostały
- - Pozostały:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostały tytoń
2401 30 00 0 - Odpady tytoniu
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0 - - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0 - - - Pozostałe
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

1 Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151, z 2000 r. Nr 9, poz. 124, z 2001 r. Nr 20, poz. 241, z 2002 r. Nr 16, poz. 152 oraz z 2003 r. Nr 30, poz. 251.
3 Załącznik zmieniony przez pkt 4 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2004 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.04.24.218).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.230.2307

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 31/12/2003
Data wejścia w życie: 01/01/2004