Kontyngenty taryfowe na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz z zagranicy towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  3. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  4. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 5, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  5. 
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0603, 0707 00, 0808, 3503 00 i pozycji towarowych określonych kodami PCN 2103 90 30 0 i 2106 90 20 0, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  6. 
Pozwolenia na przywóz w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 0105 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych dziewięciocyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§  7. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094001 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 113 t 200 EUR/t
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z

hodowli w drugim i trzecim

pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 10
094002 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone: 1.883 t 200 EUR/t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
094003 0202 Mięso z bydła, zamrożone: 5.848 t 200 EUR/t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone

na maksymalnie pięć części, a każda

ćwiartka stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera

ćwierć przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a drugi

ćwierć tylną, z wyłączeniem

polędwicy, w jednym kawałku

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki 30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
094004 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: 15.493 t 200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
094005 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: 15.912 t 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczak 83%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki 85%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 32 90 0 - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów

i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów

i łap, z sercami i żołądkami lub

bez serc i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej zgłaszane

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 33 90 0 - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34 - - Wątróbki otłuszczone, świeże lub

schłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż

wątróbki otłuszczone

30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 85 0 - - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 EUR/kg

094006 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1.583 t 350 EUR/t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 11% masy:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 27% masy:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru lub

innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 8% masy:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 9,5% masy:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

przekraczającej 45% masy:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 85% masy:

- - - Masło naturalne:
094098 0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

40 554 t
094007 0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 40 573 t
094008 0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 40 580 t
094009 0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 40 580 t
094010 0405 10 90 0 - - Pozostałe 40 577 t
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
094011 0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i

większej, ale mniejszej niż 60% masy

40 580 t
094012 0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i

większej, ale nieprzekraczającej 75%

masy

40 550 t
094013 0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż

75% masy, ale mniejszej niż 80% masy

40 580 t
0405 90 - Pozostałe:
094014 0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i

większej oraz o zawartości wody

nieprzekraczającej 0,5% masy

40 496 t
094015 0405 90 90 0 - - Pozostałe 40 565 t
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1,3 t 200 EUR/t
- Żółtka jaj:
094016 0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 EUR/kg

940017 0408 19 - - Pozostałe: 3 t
0408 19 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

25

minimum

2 EUR/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 EUR/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi 25

minimum

2 EUR/kg

- Pozostałe:
094018 0408 91 - - Suszone: 15 t
0408 91 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35

minimum

2 EUR/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 EUR/kg

094019 0408 99 - - Pozostałe: 21 t
0408 99 20 0 - - - Nienadające się do spożycia przez

ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
094020 0409 00 00 0 Miód naturalny 35 113 t 100 EUR/t
094021 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 15 112 t 200 EUR/t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 1.000 EUR/t
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
094023 0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 47 t
0603 10 20 - - Goździki:
094025 0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 91 t
0603 10 50 - - Chryzantemy:
094027 0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 35 91 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
094028 0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 60 289 t
094031 0707 00 90 0 - Korniszony 60 1.537 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 50 EUR/t
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
094033 0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094034 0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 570 t
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
094036 0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 1.710 t
094037 0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 570 t
0808 10 90 - - - Pozostałe:
094039 0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 60 2.654 t
094040 0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca 20 885 t
094043 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 14 t 200 EUR/t
0910 10 00 0 - Imbir 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nierozgniatany ani niemielony 10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
094044 0910 40 - Tymianek; liście laurowe: 1,2 t
- - Tymianek:
- - - Nierozgniatany ani niemielony:
0910 40 11 0 - - - - Macierzanka piaskowa (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
094045 0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 11 t
0910 50 00 0 - Curry 10
- Pozostałe przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe: 10 0,1 t
094046 0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki
094047 - - - Pozostałe: 2,5 t
0910 99 91 0 - - - - Nierozgniatane ani niemielone 10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
094048 1001 Pszenica i meslin: 129.333 t 30 EUR/t
1001 10 00 0 - Pszenica durum 20
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 25
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna

i meslin:

1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i

meslin:

1001 90 91 1 - - - - Pszenicy zwyczajnej 25
1001 90 91 9 - - - - Meslin 25
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 25
094049 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin: 3.239 t 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka z meslin 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: 25 561 t 30 EUR/t
094050 1102 10 00 0 - Mąka żytnia
094051 1102 20 - Mąka kukurydziana: 43 t
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 1,5% masy

25
1102 20 90 0 - - Pozostała 25
094052 1102 90 - Pozostałe: 16 t
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 25
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 25
1102 90 90 0 - - Pozostałe 25
094053 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane: 212 t 30 EUR/t
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek 25

minimum

0,2 EUR/kg

1105 20 00 0 - Płatki i granulki 25

minimum

0,2 EUR/kg

094054 1107 Słód, nawet palony: 3.000 t 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 19 0 - - - Pozostały 10
- - Pozostały:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 10
1107 10 99 0 - - - Pozostały 10
1107 20 00 0 - Palony 10
094055 1108 Skrobie; inulina: 833 t 30 EUR/t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19 - - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20

minimum

0,2 EUR/kg

1108 19 90 0 - - - Pozostałe 35

minimum

0,2 EUR/kg

1108 20 00 0 - Inulina 35

minimum

0,2 EUR/kg

094056 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 9.745 t 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej

zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094057 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu: 10 1,2 t 30 EUR/t
1209 10 00 0 - Nasiona buraków cukrowych
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 100 EUR/t
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

094058 1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie granulek, z

podwyższoną zawartością lupuliny;

lupulina

20

minimum

1,5 EUR/kg

5 t
094059 1210 20 90 0 - - Pozostałe 20

minimum

1,5 EUR/kg

9 t
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych: 300 EUR/t
- Soki i ekstrakty roślinne:
094060 1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 0,7 t
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 98 - - - - Pozostałe:
094061 1302 19 98 9 - - - - - Pozostałe 20 1,5 t
094062 1302 20 - Substancje pektynowe, pektyniany i

pektany:

4,5 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze, nawet

modyfikowane, pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
094063 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 2.467 t 80 EUR/t
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej

zawartości kwasu erukowego oraz ich

frakcje:

1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 11 90 0 - - - Pozostały 35
1514 19 - - Pozostałe:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 19 90 - - - Pozostałe:
1514 19 90 1 - - - - Konfekcjonowane 45
1514 19 90 9 - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
1514 91 90 0 - - - Pozostały 35
1514 99 - - Pozostałe:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub

przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi

35
094064 1514 99 90 - - - Pozostałe: 200 t
1514 99 90 1 - - - - Konfekcjonowane 45
1514 99 90 9 - - - - Pozostałe 40
094065 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 21.762 t(*) 30 EUR/t
- Cukier surowy niezawierający dodatku

środków aromatyzujących ani barwiących:

1701 11 - - Cukier trzcinowy:
1701 11 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 11 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 12 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

- Pozostały:
1701 91 00 0 - - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały 40

minimum

0,17 EUR/kg

1701 99 90 0 - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

094066 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel: 106 t 30 EUR/t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy,

niezawierające fruktozy lub zawierające

w stanie suchym mniej niż 20% masy

fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

masy glukozy lub więcej:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego

proszku, nawet aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające

w stanie suchym co najmniej 20% masy,

ale mniej niż 50% masy fruktozy, z

wyłączeniem cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 40 90 0 - - Pozostałe 40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem

inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych,

zawierającymi w stanie suchym 50% masy

fruktozy:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w substancji suchej 50%

masy sacharozy lub więcej

40

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku, nawet

aglomerowanego

40

minimum

0,17 EUR/kg

1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40

minimum

0,17 EUR/kg

094067 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 30 43 t 200 EUR/t
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
094068 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym: 1.153 t 200 EUR/t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej

niż 12% masy:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

- - O zawartości suchej masy większej niż

30% masy:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej 1

kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

1 kg, ale nieprzekraczającej 199

kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto przekraczającej

199 kg

25

minimum

0,3 EUR/kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 EUR/kg

094069 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006: 40 t 30 EUR/t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Cienkie plasterki, smażone lub

pieczone, nawet solone lub z

przyprawami, w hermetycznych

opakowaniach, nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
094070 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda: 35

minimum

0,35 EUR/kg

230.133 l

100% alk.

1 EUR/l 100% alk.
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawierające od 1,5 do

6% masy goryczki, przypraw i różnych

składników oraz od 4 do 10% masy

cukru, w pojemnikach o objętości 0,5

litra lub mniejszej

2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 55

+ 2,5 EUR

%/hl

2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Preparaty alkoholowe złożone, inne

niż na bazie substancji zapachowych,

w rodzaju stosowanych do produkcji

napojów

094071 - - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

25 t 200 EUR/t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20

minimum

0,17 EUR/kg

- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20

minimum

0,17 EUR/kg

094072 2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 20 65 t
- - Pozostałe:
094073 2106 90 98 0 - - - Pozostałe 20 307 t
094074 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 2.780 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu większej niż 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

30(a)

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75(b)

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją

2204 10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób,

pozostające w wyniku obecności

ditlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1

bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

25

minimum

42 EUR/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

65(d)
094075 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 230.133 l

100% alk.

2,5 EUR/hl
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - Spokojne, w pojemnikach o objętości:
- - - 2 litry lub mniejszej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

- - - Większej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu przekraczającej

22% obj.

45

minimum

14 EUR/hl

2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80% obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone: 1 EUR/ l
094076 2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu 80% obj.

lub większej

105

minimum

58 EUR/hl

76.667 l
094077 2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i pozostałe wyroby

alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 EUR/hl

3.833 l
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: 1.276.667 l

100% alk.

1 EUR/ l

100% alk.

094078 2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez

destylację wina z winogron lub wytłoków

z winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75 minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

094079 2208 30 - Whisky: 443.333 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 38 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 58 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 78 0 - - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

21 EUR/hl

+ 2 EUR %/hl

2208 30 88 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

17 EUR/hl

+ 1,7 EUR

%/hl

094080 2208 40 - Rum i tafia: 117.467 l

100% alk.

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej 7,9

EUR za litr czystego alkoholu

80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry:

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji, innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR

za litr czystego alkoholu

80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 80

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

094081 2208 50 - Giny i gin Geneva: 231.733 l

100% alk.

- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 19 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o

objętości:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 85

minimum

12,5 EUR/hl

+ 1,3 EUR

%/hl

2208 50 99 0 - - - Większej niż 2 litry 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 60 - Wódka czysta:
- - O objętościowej mocy alkoholu 45,4%

obj. lub mniejszej, w pojemnikach o

objętości:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach o objętości:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 60 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej

105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach o objętości większej

niż 2 litry

105

minimum

2,5 EUR %/hl

094082 2208 90 - Pozostałe: 231.733 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 19 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe (z wyłączeniem likierów),

w pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 38 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje

spirytusowe, w pojemnikach o

objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 54 0 - - - - - - - Tequila 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 56 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 75 0 - - - - - Tequila 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 77 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 EUR/hl

+ 0,9 EUR

%/hl

2208 90 78 0 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 105

minimum

2,5 EUR %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony, o

objętościowej mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w pojemnikach o

objętości:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 105

minimum

2,5 EUR %/hl

2208 90 99 0 - - - Większej niż 2 litry 105

minimum

2,5 EUR %/hl

094083 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: 3.473 t 30 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi

nieprzekraczającej 35% masy

10
2302 10 90 0 - - Pozostałe 10
2302 30 - Pszenne:
094084 2302 30 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

10 2.127 t
094085 2302 30 90 0 - - Pozostałe 10 16.413 t
094086 2302 40 - Z pozostałych zbóż: 1.377 t
2302 40 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o

wymiarze oczek 0,2 mm, nie przekracza

10% masy, lub alternatywnie, ta

część, która przechodzi przez takie

sito, zawiera po spopieleniu 1,5%

masy lub więcej popiołu w

przeliczeniu na suchy produkt

10
2302 40 90 0 - - Pozostałe 10
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 700 EUR/t
094087 2401 10 - Tytoń nieodżyłowany: 538 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń 55

minimum

1,13 EUR/kg

094088 2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie

odżyłowany:

1.507 t
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny typu

Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (włącznie z jego hybrydami)

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

55

minimum

1,13 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 49 0 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

- - Pozostały:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na

słońcu

55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 30

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 55

minimum

1,13 EUR/kg

2401 20 90 0 - - - Pozostały tytoń 55

minimum

1,13 EUR/kg

094089 2401 30 00 0 - Odpady tytoniu 55

minimum

1,13 EUR/kg

108 t
2402 Cygara, nawet z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 55 0,8 t 700 EUR/t
094090 2402 10 00 0 - Cygara, nawet z obciętymi końcami i

cygaretki, zawierające tytoń

094091 2402 20 - Papierosy zawierające tytoń: 25 t
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum

9 EUR/tys.szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum

9 EUR/tys.szt.

094092 2402 90 00 0 - Pozostałe 90 0,8 t
094093 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" lub "odtworzony"; ekstrakty i esencje, z tytoniu: 100 t 700 EUR/t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet zawierający

namiastki tytoniu w dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostały 120
- Pozostały:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99 - - Pozostały:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostały:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55

minimum

1,13 EUR/kg

2403 99 90 9 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 EUR/kg

3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin: 300 EUR/t
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
094094 3502 11 90 0 - - - Pozostała 15

minimum

2 EUR/kg

0,2 t
3503 00 Żelatyna (włącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych (włączając kwadratowe), nawet powierzchniowo obrobionych lub barwionych) oraz pochodne żelatyny; karuk; pozostałe kleje pochodzenia zwierzęcego, z wyłączeniem klejów kazeinowych objętych pozycją 3501:
094095 3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 23 t
094096 3503 00 80 0 - Pozostałe 15 23 t
094097 3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych: 131 t 200 EUR/t
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie

modyfikowane:

3505 10 10 0 - - Dekstryny 15

minimum

0,2 EUR/kg

- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 55% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy skrobi lub

dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej

skrobi lub dekstryn, lub pozostałych

modyfikowanych skrobi

15

minimum

0,2 EUR/kg

(*) Kwota w wysokości 10.833 ton przeznaczona jest wyłącznie dla importu z krajów członkowskich Unii Europejskiej, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.

(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 EUR/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 EUR/hl + 1,7 EUR %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych, stawkę celną w wysokości 55%.

1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.226.2242

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Kontyngenty taryfowe na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.
Data aktu: 23/12/2003
Data ogłoszenia: 30/12/2003
Data wejścia w życie: 01/01/2004