Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 17 czerwca 2002 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.

Na podstawie art. 23715 § 2 Kodeksu pracy zarządza się, co następuje:
§  1. 
Rozporządzenie określa wymagania bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
§  2. 
Maszyny i inne urządzenia techniczne stosowane w procesach produkcyjnych ustawia się w niekrzyżujące się ciągi technologiczne.
§  3. 
Otwory zsypowe usytuowane w stropach oraz leje zasypowe maszyn i innych urządzeń technicznych zabezpiecza się rusztami ochronnymi zblokowanymi z wyłącznikami krańcowymi.
§  4. 
1. 
W pomieszczeniach, w których zachodzi niebezpieczeństwo wybuchu pyłu cukrowego, kakaowego lub z innego surowca sypkiego, wyznacza się strefę zagrożenia wybuchem.
2. 
Prace związane z przesiewaniem, mieleniem i przesypywaniem produktów sproszkowanych połączone z wydzielaniem ciepła wykonuje się w wydzielonych pomieszczeniach. Pomieszczenia te wyposaża się w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.
§  5. 
Młyny do mielenia cukru i ziarna kakaowego oraz oczyszczarki i łuszczarki wyposaża się w urządzenia do wychwytywania zanieczyszczeń metalicznych.
§  6. 
Worki po cukrze, proszku kakaowym i innych surowcach sypkich odpyla się mechanicznie w wydzielonych pomieszczeniach, wyposażonych w urządzenia odpylające oraz w wentylację mechaniczną.
§  7. 
Zbiorniki otwarte, których krawędzie górne znajdują się na wysokości poniżej 1,1 m od poziomu podłogi, zabezpiecza się do tej wysokości w taki sposób, aby pracownik nie wpadł do ich wnętrza.
§  8. 
1. 
Maszyny i inne urządzenia techniczne, których elementy ruchome stykają się bezpośrednio z przerabianym produktem, zabezpiecza się pokrywami zblokowanymi z wyłącznikami, zapewniającymi automatyczne wyłączenie części ruchomych po otwarciu tych pokryw.
2. 
Pokrywy, o których mowa w ust. 1, wyposaża się w urządzenia służące do ich zamocowania w położeniu otwartym.
§  9. 
1. 
Kotły warzelne przechylne wyposaża się w mechanizm zapewniający równomierne i bezpieczne ich przechylanie oraz utrzymujący je w stabilnej pozycji.
2. 
Kotły warzelne służące do zagęszczania roztworów wyposaża się w urządzenia wyciągowe zapewniające usuwanie oparów na zewnątrz budynku.
§  10. 
Instalację gazową przy prażakach wyposaża się w samoczynne urządzenie zamykające dopływ gazu do palników.
§  11. 
1. 
Wózki służące do transportu masy cukierniczej dostosowuje się do typu wyparki próżniowej.
2. 
Wózki służące do transportu pojemników lub opakowań wyposaża się w szczególności w:
1)
uchwyty zabezpieczające ręce przed urazami,
2)
ogumione koła,
3)
hamulce.
3. 
Pojemniki lub opakowania przewożone na wózkach, o których mowa w ust. 2, zabezpiecza się w taki sposób, aby nie spadały i nie przemieszczały się.
§  12. 
1. 
Napełnianie pojemników służących do przenoszenia mas cukierniczych nie może przekroczyć 80% wysokości pojemnika.
2. 
Pojemniki służące do ręcznego przenoszenia mas cukierniczych wyposaża się w trwale przymocowane do ich ścian uchwyty, a w przypadku mas gorących - w uchwyty izolowane termicznie.
§  13.  1
 W razie braku zaworu spustowego w wyposażeniu ubijarki, wyjmowanie nadzień lub mas cukierniczych z ubijarki odbywa się po jej unieruchomieniu.
§  14. 
1. 
Stoły chłodzone wodą wyposaża się w urządzenia uniemożliwiające samoczynne przechylanie się płyty stołu.
2. 
Niedopuszczalne jest ręczne podsuwanie masy karmelowej na stole ugniatarki w czasie jej pracy.
§  15. 
1. 
Przeciągarkę wyposaża się w wyłącznik krańcowy.
2. 
Zakładanie masy karmelowej na przeciągarkę odbywa się po jej unieruchomieniu.
§  16. 
1. 
Czynności związane z myciem wyparki próżniowej odbywają się w pomieszczeniu wyposażonym w wentylację mechaniczną, przy otwartym zaworze odpowietrzającym i zamkniętym zaworze parowym przy wyparce.
2. 
Po zamknięciu zaworu parowego, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się na nim tabliczkę ostrzegawczą z napisem "REMONT".
3. 
Stężenie roztworu sody kaustycznej używanego do mycia wyparki próżniowej nie może przekroczyć 5%.
§  17. 
Ręczne napełnianie lub opróżnianie konsz, mieszarek, melanżerów lub zbiorników pośrednich odbywa się po unieruchomieniu tych urządzeń.
§  18. 
1. 
Prace wymagające obecności pracownika w cieplarce odbywają się, jeżeli temperatura wewnątrz cieplarki nie przekracza 45°C (318 K) i czas przebywania pracownika w cieplarce nie przekracza 5 minut.
2. 
Pracownika, o którym mowa w ust. 1, asekuruje inny pracownik znajdujący się na zewnątrz cieplarki.
§  19. 
Niedopuszczalne jest stosowanie ognia do podgrzewania rurociągów i urządzeń, służących do przesyłania gorących czynników technologicznych.
§  20. 
Transportowanie mąki odbywa się w sposób niepowodujący zanieczyszczenia otoczenia.
§  21. 
1. 
Niedopuszczalne jest ręczne podawanie ciasta na walce wycinarki.
2. 
Przy oczyszczaniu wycinarki wycinaki zabezpiecza się w sposób uniemożliwiający ich opadnięcie.
§  22. 
Piece gazowe wyposaża się w urządzenia zabezpieczające przed niekontrolowanym wydostawaniem się gazu.
§  23. 
1. 
Dopuszczalne temperatury komór wypiekowych i gazów spalinowych oznacza się czerwoną kreską na skali pirometru.
2. 
Przejścia pomiędzy piecami tunelowymi mają szerokość nie mniejszą niż 1,5 m.
§  24. 
Formy do wypieku płatów waflowych wyposaża się w mechanizm uniemożliwiający niekontrolowane otwarcie pokrywy formy.
§  25. 
Górną część krajalnicy wyposaża się w osłonę uchylną z wyłącznikiem krańcowym, a dolną jej część pozostawia się całkowicie osłoniętą.
§  26. 
1. 
Niedopuszczalne jest ręczne poprawianie i wyjmowanie uszkodzonego wyrobu lub opakowania podczas pracy maszyny zawijającej lub pakującej wyroby cukiernicze.
2. 
Maszyny zawijające wyroby cukiernicze wyposaża się w wyłączniki przyciskowe, umieszczone przy stanowiskach obsługi.
§  27. 
Odpady produkcyjne gromadzi się w oddzielnych pojemnikach, w zależności od rodzaju, właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych tych odpadów, oraz składuje się je w wydzielonych do tego celu pomieszczeniach, wyposażonych w wentylację mechaniczną.
§  28. 
Traci moc rozporządzenie Ministra Przemysłu Spożywczego i Skupu z dnia 16 grudnia 1967 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przemysłu cukierniczego (Dz. U. Nr 48, poz. 235).
§  29. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 2 miesięcy od dnia ogłoszenia.
1 § 13 zmieniony przez obwieszczenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 13 sierpnia 2002 r. o sprostowaniu błędu (Dz.U.02.139.1170).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.97.875

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu cukierniczego.
Data aktu: 17/06/2002
Data ogłoszenia: 02/07/2002
Data wejścia w życie: 03/09/2002