Badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 18 grudnia 2002 r.
w sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych.

Na podstawie art. 6 ust. 7 ustawy z dnia 27 czerwca 1997 r. o służbie medycyny pracy (Dz. U. Nr 96, poz. 593, z 1998 r. Nr 106, poz. 668, z 2000 r. Nr 84, poz. 948, z 2001 r. Nr 63, poz. 634 i Nr 111, poz. 1194 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
tryb wykonywania badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych, zwanych dalej "badaniami", osób wykonujących prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością;
2)
wykaz stanów chorobowych uniemożliwiających wykonywanie czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością;
3)
rodzaje czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością, których nie wolno wykonywać osobom dotkniętym chorobami, o których mowa w pkt 2.
§  2.
1.
Badania osób, o których mowa w § 1 pkt 1, przeprowadza się na wniosek przedsiębiorcy wykonującego działalność z zakresu produkcji i obrotu żywnością, zwanego dalej "przedsiębiorcą".
2.
Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, przedsiębiorca dołącza charakterystykę prac w procesie produkcji i w obrocie żywnością, które ma wykonywać lub wykonuje osoba poddawana badaniom.
3.
W charakterystyce wymienionej w ust. 2 uwzględnia się w szczególności czynności, o których mowa w § 3 ust. 2.
§  3.
1.
Wykaz stanów chorobowych uniemożliwiających wykonywanie czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.
2.
Rodzaje czynności z zakresu produkcji i obrotu żywnością, których nie wolno wykonywać osobom dotkniętym chorobami wymienionymi w wykazie, o którym mowa w ust. 1, określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  4.
1.
Badania osób podejmujących prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością są przeprowadzane przed przystąpieniem do wykonywania tych prac.
2.
Osoby wykonujące prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością są poddawane badaniom:
1)
co 12 miesięcy oraz w każdym przypadku podejrzenia o zakażenie lub wystąpienia stanu chorobowego uniemożliwiającego wykonywanie tych czynności - jeżeli wykonują czynności wymienione w załączniku nr 2 do rozporządzenia;
2)
co 3 lata - jeżeli nie wykonują czynności wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia.
§  5.
1.
Badania osób, o których mowa w § 4, obejmują: badanie podmiotowe, badanie przedmiotowe, a także badania dodatkowe i konsultacje specjalistyczne w zakresie niezbędnym do wykluczenia u osób badanych stanów chorobowych, o których mowa w § 3 ust. 1.
2.
Jeżeli do wykonywania czynności, o których mowa w § 3 ust. 2, są wymagane również badania laboratoryjne dla celów epidemiologicznych, o których mowa w przepisach o chorobach zakaźnych i zakażeniach, to badanie dla celów sanitarno-epidemiologicznych jest wykonywane po przedstawieniu przez osobę badaną ważnego zaświadczenia stwierdzającego wynik badania laboratoryjnego.
§  6.
1.
Po przeprowadzeniu badania lekarz wydaje orzeczenie stwierdzające istnienie lub brak przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia lub wykonywania prac w procesie produkcji i w obrocie żywnością.
2.
Orzeczenie lekarskie, o którym mowa w ust. 1, jest wydawane w formie zaświadczenia lekarskiego z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych, zwanego dalej "zaświadczeniem do celów sanitarno-epidemiologicznych", którego wzór stanowi załącznik nr 3 do rozporządzenia.
3.
Zaświadczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest wydawane niezależnie od zaświadczenia dokumentującego orzeczenie lekarskie ustalone w wyniku wykonania wstępnego lub okresowego badania lekarskiego, wydawanego na podstawie przepisów dotyczących przeprowadzania badań lekarskich pracowników.
4.
Zaświadczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych jest przekazywane przedsiębiorcy, który wystąpił z wnioskiem o przeprowadzenie badania, i osobie badanej.
5.
Zaświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych przedsiębiorca przechowuje w sposób uniemożliwiający dostęp do nich osób nieupoważnionych.
§  7.
1.
Przedsiębiorca lub osoba badana, która nie godzi się z treścią wydanego zaświadczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych, może wystąpić, w terminie 14 dni od dnia otrzymania zaświadczenia, za pośrednictwem lekarza, który wydał to zaświadczenie, z wnioskiem o przeprowadzenie ponownego badania.
2.
Ponowne badanie jest przeprowadzane w sposób i trybie określonych w przepisach dotyczących odwołań od orzeczeń lekarskich, wydawanych do celów przewidzianych w Kodeksie pracy.
§  8.
1.
Lekarze przeprowadzający badania prowadzą dokumentację medyczną obejmującą:
1)
dokumentację medyczną indywidualną, którą stanowi karta sanitarna;
2)
rejestr wydanych zaświadczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych.
2.
Karta sanitarna, o której mowa w ust. 1 pkt 1, zawiera:
1)
nazwę, adres, numer identyfikacyjny REGON podstawowej jednostki organizacyjnej służby medycyny pracy, w której jest przeprowadzane badanie, oraz imię i nazwisko lekarza przeprowadzającego badanie, z tym że w przypadku gdy badanie przeprowadza lekarz wykonujący indywidualną praktykę lekarską, indywidualną specjalistyczną praktykę lekarską lub wykonujący zawód w ramach grupowej praktyki lekarskiej - odpowiednio miejsce i adres praktyki lekarskiej, nazwę i adres grupowej praktyki lekarskiej, numer identyfikacyjny REGON oraz imię i nazwisko lekarza przeprowadzającego badanie;
2)
imię i nazwisko, adres zamieszkania i numer ewidencyjny PESEL osoby badanej;
3)
oznaczenie przedsiębiorcy, jego siedzibę i adres oraz numer identyfikacyjny REGON;
4)
dane o przebiegu zatrudnienia osoby badanej;
5)
informacje dotyczące badań laboratoryjnych dla celów epidemiologicznych;
6)
informacje wynikające z charakterystyki prac w procesie produkcji i w obrocie żywnością, o której mowa w § 2 ust. 2;
7)
dane wynikające z badania podmiotowego i badania przedmiotowego;
8)
wyniki badań dodatkowych i konsultacji specjalistycznych;
9)
wskazanie terminu kolejnego badania;
10)
treść orzeczenia.
3.
Rejestr wydanych zaświadczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, zawiera:
1)
liczbę porządkową;
2)
imię i nazwisko oraz adres zamieszkania osoby i numer ewidencyjny PESEL osoby badanej;
3)
datę wydania zaświadczenia;
4)
potwierdzenie odbioru zaświadczenia.
§  9.
Badania lekarskie przeprowadzone przed dniem wejścia w życie rozporządzenia na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują ważność zgodnie z ustalonym dla nich terminem.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.2)
________

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 28 czerwca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 93, poz. 833).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 30 marca 1971 r. w sprawie stanów chorobowych stanowiących przeciwwskazanie do wykonywania niektórych czynności z zakresu produkcji środków spożywczych oraz obrotu nimi (Dz. U. Nr 9, poz. 96), które traci moc z dniem 31 grudnia 2002 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362).

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1

WYKAZ STANÓW CHOROBOWYCH UNIEMOŻLIWIAJĄCYCH WYKONYWANIE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ

Lp. Nazwa stanu chorobowego
1. 1) ostre i przewlekłe ropne zapalenie oskrzeli lub jamy nosowej i gardła,

rozstrzenie oskrzeli, przewlekła obturacyjna choroba płuc,

2) przewlekły alergiczny nieżyt błony śluzowej nosa,
2. 1) ropne zakażenia skóry, niezależnie od ich lokalizacji, wywołane przez

gronkowca złocistego /czyrak, czyrak gromadny, czyraczność, figówka

gronkowcowa/ oraz pałeczkę ropy błękitnej,

2) zmiany zapalne skóry wywołane przez czynniki alergogenne /ostry

wyprysk kontaktowy rąk, twarzy/ powikłany wtórną infekcją bakteryjną,

zwłaszcza gronkowcową,

3) infekcje grzybicze skóry gładkiej, zwłaszcza dłoni, grzybica paznokci,

skóry owłosionej i dróg oddechowych,

4) zmiany chorobowe w obrębie płytek paznokciowych i wałków paznokciowych

wywołane przez infekcję drożdżaków oraz łuszczyca paznokci,

5) krostkowica dłoni oraz zmiany chorobowe o charakterze ciągłego

krostkowego zapalenia opuszek palców rąk /acrodermatitis continua

Hallopeau/,

6) zmiany w skórze, szczególnie na rękach, występujące w przebiegu kiły

wczesnej objawowej,

3. przetoki kałowe i przetoki układu moczowego oraz tracheostomia,
4. stany chorobowe przebiegające z przewlekłymi biegunkami oraz przebiegające z nietrzymaniem moczu lub stolca,
5. stany naruszenia ciągłości powłok w okresie gojenia,
6. uczulenie na środki spożywcze,
7. stałe lub okresowe nosicielstwo pałeczek jelitowych.

ZAŁĄCZNIK Nr 2

RODZAJE CZYNNOŚCI Z ZAKRESU PRODUKCJI I OBROTU ŻYWNOŚCIĄ, KTÓRYCH NIE WOLNO WYKONYWAĆ OSOBOM DOTKNIĘTYM CHOROBAMI WYMIENIONYMI W ZAŁĄCZNIKU NR 1 DO ROZPORZĄDZENIA

Lp. Rodzaje czynności
1. Czynności z zakresu produkcji:
1) związane z obróbką surowców pochodzenia zwierzęcego i roślinnego oraz

dodatków do żywności;

2) związane z procesami technologicznymi żywności;
3) wymagające stykania się z wyrobami gotowymi przed ich umieszczeniem w

opakowaniach bezpośrednich lub opakowaniach transportowych;

4) wymagające stykania się z opakowaniami bezpośrednimi środków

spożywczych;

5) obejmujące mycie, czyszczenie i dezynfekowanie urządzeń oraz innych

przedmiotów wyposażenia lub opakowań trwałych środków spożywczych, a

także związane z utrzymaniem czystości pomieszczeń zakładu;

6) związane z uzyskaniem mleka w gospodarstwach rolnych i hodowlanych;
7) w punktach skupu mleka i innych środków spożywczych niepodlegających

obróbce termicznej.

2. Czynności w obrocie:
1) związane ze sprzedażą detaliczną nieopakowanych środków spożywczych, a

także opakowanych, jeżeli rodzaj stosowanych opakowań jednostkowych

nie zapobiega przenikaniu zanieczyszczeń do środków spożywczych lub

jeżeli z powierzchni tych opakowań nie można usunąć zanieczyszczeń w

taki sposób, aby nie przenikały one do środków spożywczych;

2) w magazynach hurtowych środków spożywczych;
3) w zakresie sprzedaży okrężnej /obnośnej, obwoźnej/ środków

spożywczych.

3. Czynności z zakresu produkcji i obrotu związane z:
1) transportem środków spożywczych w odkrytych pojemnikach;
2) kontrolą jakości środków spożywczych;
3) urzędowym badaniem mięsa;
4) przygotowaniem i wydawaniem potraw oraz innych środków do spożycia w

zakładach żywienia zbiorowego, a także w innych niż wymienione w lp. 2

pkt 3 miejscach sprzedaży.

ZAŁĄCZNIK Nr 3

WZÓR

................................

Pieczęć jednostki organizacyjnej

służby medycyny pracy

(statystyczny numer

identyfikacyjny REGON)

Zaświadczenie lekarskie

z badania przeprowadzonego do celów sanitarno-epidemiologicznych

W wyniku przeprowadzonego badania lekarskiego, stosownie do

rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 18 grudnia 2002 r. w

sprawie badań lekarskich do celów sanitarno-epidemiologicznych

(Dz. U. Nr 234, poz. 1975), stwierdzono, że:

Pan(i).........................................................

(imię i nazwisko)

Nr PESEL...................

zamieszkały(a) w ..............................................

zatrudniony(a)/ubiegający(a) się* o zatrudnienie

w .............................................................

(nazwa, siedziba i adres albo adres zamieszkania

przedsiębiorcy)

...............................................................

na stanowisku .................................................

1) wobec braku przeciwwskazań zdrowotnych - zdolny(a) do

podjęcia/wykonywania* prac w procesie produkcji i w obrocie

żywnością

Data następnego badania ..............

2) wobec przeciwwskazań zdrowotnych niezdolny(a) do

podjęcia/wykonywania* prac w procesie produkcji i w obrocie

żywnością

a) trwale

b) czasowo na okres Data następnego badania ..............

..............................

(podpis i pieczęć lekarza

przeprowadzającego badanie)

....................., dnia ........... r.

POUCZENIE:

Osoba zainteresowana/przedsiębiorca otrzymujący zaświadczenie

lekarskie - w przypadku zastrzeżeń co do treści tego

zaświadczenia - może wystąpić z wnioskiem o ponowne badanie

lekarskie i wydanie zaświadczenia do wojewódzkiego ośrodka

medycyny pracy, a w przypadku gdy zaświadczenie zostało wydane

po raz pierwszy w tym ośrodku - do jednostki badawczo-

rozwojowej w dziedzinie medycyny pracy. Wniosek składa się za

pośrednictwem lekarza, który wydał zaświadczenie.*

Zaświadczenie zostało wydane w wyniku ponownego badania.*

* Niepotrzebne skreślić.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.234.1975

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Badania lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Data aktu: 18/12/2002
Data ogłoszenia: 28/12/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003