Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej towarów, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku - do dnia 31 grudnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001, dla której kontyngent ustanawia się do dnia 30 czerwca 2003 r.
2.
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§  4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1.
§  5.
1. 1
 Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z zastrzeżeniem ust. 2a.
2.
  2  Wnioski o udzielenie pozwolenia składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1001, 1101 00, 1102, 1107 i 1205, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał, z zastrzeżeniem ust. 2b i 2c.
2a.
  3  W przypadku gdy do dnia 2 czerwca 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 1001, ponowne rozdysponowanie kontyngentu Nr 094105 jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2b.
  4  Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towaru, o którym mowa w ust. 2a, składa się od dnia 2 czerwca 2003 r.
2c.
  5  W przypadku gdy do dnia 1 sierpnia 2003 r. nastąpi niewykorzystanie puli kontyngentu dla pozycji określonej kodem PCN 2204, wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz składa się od dnia 4 sierpnia 2003 r. do dnia 11 sierpnia 2003 r.
3.
 Wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
3a. 6
 Wnioski o udzielenie pozwolenia na przywóz towarów objętych pozycją określoną kodem PCN 2204 są rozpatrywane w terminie 7 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2c.
4.
 Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203 i 0210 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 1.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tymi pozycjami;
2)
pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 5.000 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN, objętych tą pozycją.
§  6.
1.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0203, 0207, 0210, 0406, 1101 00, 1102, 1107 i 1205 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
2.
W przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 1001 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 50%;
2)
II kwartał - 50%.
3.
Niewykorzystane pule kontyngentów w danym kwartale przechodzą na kolejny kwartał.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr 1 7

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Nr kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość

(w tonach)

Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094101 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 37.500 (łącznie z pozycją 0210) 200 EUR/t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 0
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
094102 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 25.000 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej prezentowane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone,

z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 32 90 0 - - - Perliczki 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątróbkami i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątróbek i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

0
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane

0
0207 33 90 0 - - - Perliczki 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe inne niż otłuszczone wątróbki 0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
094101 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki z mięsa lub podrobów: 37.500 (łącznie z pozycją 0203) 200 EUR/t
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 0
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 0
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer 0
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki 0
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 0
094103 0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 6.250 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 0
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 0
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 0
0405 10 90 0 - - Pozostałe 0
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale

mniejszej niż 80% masy

0
094104 0406 Sery i twarogi: 11.250 350 EUR/t
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy 0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyére i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); pakowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy

i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy 0
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy 0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej, ale nieprzekraczającej

5 kg i w cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości

tłuszczu w suchej masie 45% masy i większej

oraz które dojrzewały przez trzy miesiące

lub dłużej

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym,

ze skórką przynajmniej z jednej strony, o masie

netto 1 kg lub większej i w cenie franco granica

za 100 kg masy netto przekraczającej 459,39 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej

niż 450 g i w cenie franco granica za 100 kg

masy netto przekraczającej 499,67 EUR,

o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

i większej oraz które dojrzewały przez trzy

miesiące lub dłużej, pakowane próżniowo lub

w gazie obojętnym, w opakowaniach, na których

znajduje się przynajmniej opis sera, zawartość

tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz kraj

producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de

Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy i o zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano 0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano 0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

0
0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% masy 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
094118 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 75 1.000 EUR/t
0603 10 - Świeże:
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 1 - - - Od 1 czerwca do 31

października

0
094119 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 5.400 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca

lutego

0
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 0
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października 0
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 0
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31

grudnia

0
094120 0810 Pozostałe owoce, świeże: 570 50 EUR/t
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30

kwietnia

ex 0810 10 00 1 Truskawki 0
0810 10 00 3 - - Od 1 maja do 31 lipca
ex 0810 10 00 3 Truskawki, od 1 maja do 31 maja 0
094105 1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): 320.0001 30 EUR/t
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu 0
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta

z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej 0
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) 0
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 0
094106 1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 12.500 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 0
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 0
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 0
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: 30 EUR/t
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 0
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy 0
1102 20 90 0 - - Pozostała 0
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 0
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 0
1102 90 90 0 - - Pozostałe 0
094107 1107 Słód, nawet palony: 45.000 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 19 0 - - - Pozostały 0
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0
1107 20 00 0 - Palony 0
094108 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 32.000 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094109 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: 1.250 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) 200 EUR/t
1601 00 10 0 - Z wątroby 0
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane 0
1601 00 99 0 - - Pozostałe 0
094110 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 1.250 200 EUR/t
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 0
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 0
1602 32 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa lub podrobów

0
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 0
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 0
1602 39 40 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57%

masy mięsa drobiowego lub podrobów

0
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 0
094109 - Z wieprzowiny: 1.250 (łącznie z 1601 00) 200 EUR/t
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części,

włącznie z mieszankami schabów lub szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż

80% masy mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju

i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
094121 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 337.500* 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie

większej niż 22% obj.

0
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 0
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 0
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości

2 litry lub mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 0
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

0
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 0
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 0
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 0
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

0
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 0
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 0
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Rousillon

0
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

0
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

0
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

0
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i

Douro

0
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 0
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 0
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 21 89 0 - - - - - Port 0
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 0
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 0
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż objęte

podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane w inny

sposób, pozostające w

wyniku obecności

dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

0
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Roussillon

0
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

0
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

0
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

0
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 13%

obj., ale

nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 15%

obj., ale

nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

0
2204 29 89 0 - - - - - Port 0
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

0
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu

przekraczającej 18%

obj., ale

nieprzekraczającej

22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 0
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

0
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i

Szamorodni)

0
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 0
094111 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane: 5.000 30 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy 0
2302 10 90 0 - - Pozostałe 0
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy 0
2302 20 90 0 - - Pozostałe 0
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0 - - Pozostałe 0
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 28% masy,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera 1,5% masy lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0 - - Pozostałe 0
* Ilość podana w hektolitrach.

______

1 Wielkość kontyngentu zostanie powiększona o kwotę, która nie została zrealizowana w IV kwartale 2002 r. w ramach rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 24 września 2002 r. w sprawie ustanowienia kontyngentu taryfowego na przywóz pszenicy pochodzącej z państw członkowskich Unii Europejskiej (Dz. U. Nr 157, poz. 1310).

ZAŁĄCZNIK Nr 2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

______

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone zerowe stawki celne.

1 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
2 § 5 ust. 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.

3 § 5 ust. 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
4 § 5 ust. 2b dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 maja 2003 r. (Dz.U.03.96.877) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 2 czerwca 2003 r.
5 § 5 ust. 2c dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
6 § 5 ust. 3a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 lipca 2003 r. (Dz.U.03.134.1257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 2003 r.
7 Załącznik nr 1 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 26 marca 2003 r. (Dz.U.03.53.471) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2003 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.227.1897

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.
Data aktu: 17/12/2002
Data ogłoszenia: 23/12/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003