Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izraela.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izraela.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2 i art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Państwa Izraela, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§  4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku, gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r.
3.
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0302, 0603, 0701, 0702 00 00, 0704, 0709, 0710, 0804, 0805, 0807, 0811 i 2101, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTWA IZRAELA, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
094301 0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego objętego pozycją 0304: 200 t
- Pozostałe ryby, z wyłączeniem wątróbek, ikry

i mleczu:

0302 69 - - Pozostałe:
- - - Ryby morskie:
0302 69 61 0 - - - - Kielec (właściwy) i morlesz (Dentex dentex

i Pagellus spp.)

0
0302 69 94 0 - - - - Labraks (moron) (Dicentrarchus labrax) 0
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 500 t 1.000 EUR/t
094302 0603 10 - Świeże:
0603 10 30 - - Orchidee:
0603 10 30 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 17,5
0603 10 30 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 17,5
0603 10 40 - - Gladiole:
0603 10 40 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 17,5
0603 10 40 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 17,5
0603 10 80 - - Pozostałe:
0603 10 80 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października 17,5
0603 10 80 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja 17,5
094303 0603 90 00 0 - Pozostałe 0 50 t
094304 0604 Liście, gałęzie i inne części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane: 250 t 500 EUR/t
0604 10 - Mchy i porosty:
0604 10 10 0 - - Mech reniferowy 0
0604 10 90 0 - - Pozostałe 0
- Pozostałe:
0604 91 - - Świeże:
- - - Choinki gwiazdkowe:
0604 91 21 0 - - - - Jodła kaukaska [Abies nordmanniana (Stev.)

Spach] lub jodła szlachetna (Abies procera

Rehd.)

0
0604 91 29 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Gałązki iglaste:
0604 91 41 0 - - - - Z jodły kaukaskiej [Abies nordmanniana (Stev.)

Spach] lub z jodły szlachetnej (Abies procera

Rehd.)

0
0604 91 49 0 - - - - Pozostałe 0
0604 91 90 0 - - - Pozostałe 0
0604 99 - - Pozostałe:
0604 99 10 0 - - - Przygotowane tylko przez suszenie 0
0604 99 90 0 - - - Pozostałe 0
094305 0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone: 10 500 t 50 EUR/t
0701 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0701 90 50 - - - Młode, od 1 stycznia do 30 czerwca:
0701 90 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 15 maja
094306 0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 1.000 t 50 EUR/t
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca 10
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia 10
094307 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone: 12,5 300 t 50 EUR/t
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
ex 0703 10 19 0 Szczypiorek
094308 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone: 0 500 t 50 EUR/t
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 90 0 - - Pozostałe
ex 0704 90 90 0 Kapusta pekińska
0709 Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone: 50 EUR/t
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
094309 0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5 200 t
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 90 0 - - Pozostałe
094310 ex 0709 90 90 0 Świeże zioła, od 1 października do 31 maja 7,5 400 t
094311 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 0 250 t 50 EUR/t
0710 40 00 0 - Kukurydza cukrowa
ex 0710 40 00 0 Kukurydza słodka mrożona
094312 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone: 0 500 t 50 EUR/t
0804 10 00 0 - Daktyle
0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone: 20.000 t 50 EUR/t
094313 0805 10 - Pomarańcze:
- - Pomarańcze słodkie, świeże:
0805 10 10 0 - - - Krwiste i półkrwiste 5
- - - Pozostałe:
0805 10 30 0 - - - - Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany,

Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy,

Ovalisy, Trovita i Hamliny

5
0805 10 50 0 - - - - Pozostałe 5
094314 0805 20 - Mandarynki (włącznie z tangerinami i satsumas);

klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe:

10.000 t
0805 20 10 0 - - Klementynki 10
0805 20 30 0 - - Monrealesy i satsumas 10
0805 20 50 0 - - Mandarynki i wilkingi 10
0805 20 70 0 - - Tangeryny 10
0805 20 90 0 - - Pozostałe 10
094315 0805 50 - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) i limy (Citrus

aurantifolia, Citrus latifolia):

6.000 t
0805 50 10 0 - - Cytryny (Citrus limon, Citrus limonum) 0
0805 50 90 0 - - Limy (Citrus aurantifolia, Citrus latifolia) 0
094316 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże: 5 4.000 t 50 EUR/t
- Melony (włącznie z arbuzami):
0807 19 00 0 - - Pozostałe
ex 0807 19 00 0 Melony
091317 0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 0 500 t 50 EUR/t
0811 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy tropikalne
ex 0811 90 85 0 Daktyle mrożone
094318 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: 1.000 t 100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający więcej niż

10% masy sacharozy, ale niezawierający innych

dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, włącznie z marcepanem, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu 17,5 + DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, włącznie z pastami

owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem 17,5 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 17,5 + DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
ex 1704 90 99 0 Chałwa 26,3 + DCC1
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub

batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie,

paście, proszku, granulkach lub w innej postaci,

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach,

o zawartości przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego

albo zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
1806 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31%

masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

15 + DCC
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego 15 + DCC
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 15 + DCC
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 15 + DCC
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 15 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 22,5 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 22,5 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 22,5 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 22,5 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 22,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 22,5 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 22,5 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao

22,5 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania zawierające kakao 22,5 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 22,5 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 22,5 + DCC
ex 1806 90 90 0 Chałwa zawierająca kakao 33,8 + DCC1
094319 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 200 t 200 EUR/t
1901 10 00 0 - Przetwory dla niemowląt, pakowane do sprzedaży

detalicznej

0
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 1 - - - - Mieszanki mleczne, do produkcji odżywek

dla niemowląt

0
094320 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, mrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: 0 250 t 30 EUR/t
2004 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki warzywne:
2004 90 10 0 - - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2004 90 10 0 Kukurydza słodka mrożona
094321 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, niemrożone, inne niż wyroby objęte pozycją 2006: 0 300 t 30 EUR/t
2005 80 00 0 - Słodka kukurydza (Zea mays var. saccharata)
ex 2005 80 00 0 Słodka kukurydza zakonserwowana
094322 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 t 100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
094323 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 8.200 t2 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 0
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 19 98 0 - - - - Pozostałe 0
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 0
2009 29 - - Pozostałe
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 29 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

0
2009 29 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu

cytrusowego:

2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 0
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
2009 39 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 39 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20,

ale nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

0
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

0
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 0
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy

netto

0
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg

masy netto

0
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony 0
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 0
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 0
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe 0
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 0
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

0
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy

0
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych 0
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - O zawartości dodatku cukru

nieprzekraczającej 30% masy:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych 0
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Niezawierające dodatku cukru:
2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z owoców tropikalnych 0
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 0
094324 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty: 250 t 200 EUR/t
- Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy oraz przetwory

na bazie tych ekstraktów, esencji lub koncentratów

lub na bazie kawy:

2101 11 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty:
2101 11 11 0 - - - O zawartości suchej masy na bazie kawy wynoszącej

95% masy lub więcej

0
2101 11 19 0 - - - Pozostałe 0
2101 12 - - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów lub na bazie kawy:

2101 12 92 0 - - - Przetwory na bazie tych ekstraktów, esencji lub

koncentratów kawy

0
2101 12 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 20 - Ekstrakty, esencje i koncentraty herbaty lub herbaty

paragwajskiej i przetwory na bazie tych ekstraktów,

esencji lub koncentratów lub na bazie herbaty lub

herbaty paragwajskiej:

2101 20 20 0 - - Ekstrakty, esencje lub koncentraty 0
- - Przetwory:
2101 20 92 0 - - - Na bazie ekstraktów, esencji lub koncentratów

herbaty lub herbaty paragwajskiej

0
2101 20 98 0 - - - Pozostałe 0
2101 30 - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy oraz ich

ekstrakty, esencje i koncentraty:

- - Cykoria palona i inne palone namiastki kawy:
2101 30 11 0 - - - Cykoria palona 0
2101 30 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Ekstrakty, esencje i koncentraty z cykorii palonej

i innych palonych namiastek kawy:

2101 30 91 0 - - - Z cykorii palonej 0
2101 30 99 0 - - - Pozostałe 0
094325 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 100 t 200 EUR/t
2106 90 - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające

mniej niż 1,5% masy tłuszczu mleka, 5% masy

sacharozy lub izoglukozy, 5% masy glukozy lub

skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,11 EUR/kg
094326 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 20.000 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

15

minimum 21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

większej niż 22% obj.

15

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale

nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale

nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

12,5 minimum 21 EUR/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale

nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale

nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 1% obj:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1%, ale nieprzekraczającej

22% obj.

32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1%, ale nieprzekraczającej

22% obj.

32,5
2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15

minimum 6,25 EUR/hl

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj., ale nieprzekraczającej

22% obj.

24

minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 18% obj. lub mniejszej

15

minimum 5 EUR/hl

2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24

minimum 7 EUR/hl + 0,65 EUR/hl

1 Dodatkowe cło za cukier pobierane w wysokości 0,00085 EUR za każdy 1 dag lub 1% cukru w 1 kg produktu.

2 W ilości 8.200 t, zgodnie z Protokołem 2 do Umowy o wolnym handlu między Rzecząpospolitą Polską a Państwem Izraela wysokość kontyngentu dla pozycji 2009 60 - sok z winogron - wynosi 200 t.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.227.1892

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Państwa Izraela.
Data aktu: 17/12/2002
Data ogłoszenia: 23/12/2002
Data wejścia w życie: 01/01/2003