Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 1 marca 2001 r.
w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 2001 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Cena progu w złotych za jednostkę miary
1 2 3 4
0102 Bydło żywe:
0102 90 -Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Rzeźne t 5.477,98
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe t 5.477,98
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe t 4.920,11
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie 160 kg lub większej t 15.496,40
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe t 3.881,85
0104 Owce i kozy żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia) t 7.163,21
0104 10 80 0 - - - Pozostałe t 7.163,21
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe t 23.167,12
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.697,84
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.697,84
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.205,83
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 10.053,29
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 16.910,45
0201 30 00 0 - Bez kości t 21.663,97
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.949,17
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.297,84
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 5.939,00
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 6.694,44
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 10.572,42
0202 30 -Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy t 6.655,70
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 9.983,56
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 11.537,07
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
-Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.815,51
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.081,85
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.100,74
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.477,50
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.441,66
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.555,94
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.232,46
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.346,74
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.919,14
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.566,60
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.477,50
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.100,74
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.838,75
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 8.530,77
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t 8.530,77
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" t 5.512,84
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.881,85
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 4.978,22
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.827,61
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.082,82
0207 13 - -Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.164,19
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 3.874,10
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 6.973,38
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.099,28
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.798,08
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.124,95
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.036,83
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 3.874,10
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 12.920,12
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 9.727,87
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.777,25
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.099,28
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.131,25
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.155,94
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.265,40
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.555,46
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.585,97
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 9.685,25
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.884,28
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 6.965,63
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.133,20
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.261,04
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.951,58
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.130,27
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.843,61
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.536,09
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.888,15
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 7.748,20
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 8.395,17
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 12.780,66
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.086,71
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.951,58
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.130,27
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.847,48
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 4.304,13
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.690,57
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 9.038,28
---Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.086,69
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" t 6.152,07
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 7.170,96
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.721,56
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 8.023,26
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.968,06
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.709,94
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 6.589,84
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.504,61
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.748,20
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.615,52
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 7.922,53
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 16.863,96
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 16.395,19
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.874,10
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.164,18
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.380,16
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.874,10
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.033,42
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.952,58
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.858,14
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.998,09
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.361,27
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.084,76
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.370,50
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.322,53
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 18.026,19
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.733,68
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.874,10
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.164,18
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 8.716,73
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.176,28
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.141,90
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 16.751,61
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 11.943,85
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.998,09
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.431,01
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.084,76
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.370,50
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t 6.322,53
0401 Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż 1%:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.452,79
0401 10 90 0 - - Pozostałe t 999,52
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale nie wyższej niż 6%:
- - Nie przekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.592,26
0401 20 19 0 - - - Pozostałe t 728,33
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 1.890,56
0401 20 99 0 - - - Pozostałe t 770,95
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nie przekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 11.622,30
0401 30 19 0 - - - Pozostałe t 9.685,25
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - -- W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2 litrów t 9.038,28
0401 30 39 0 - - - Pozostałe t 8.976,29
- - Powyżej 45%:
0401 30 99 0 - -- Pozostałe t 3.874,10
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:
- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 5.113,81
0402 10 19 0 - - - Pozostałe t 2.735,11
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.312,36
0402 10 99 0 - - - Pozostałe t 6.458,12
-W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:
0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:
0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.687,18
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe t 5.687,18
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg:
0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt t 7.190,33
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe t 7.190,33
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt t 5.749,16
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe t 5.749,16
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 27%:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu w masie powyżej 10% t 15.511,90
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.292,99
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nieprzekraczającej 45%:
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe t 5.470,23
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.874,10
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe t 2.905,58
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 9,5%:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 3.223,25
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie przekraczającej 45%:
0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie przekraczającej 2,5 kg t 15.496,40
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców, orzechów lub kakao:
- - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 11 0 - - - - Nie przekraczającej 3% t 4.528,82
0403 10 13 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% t 6.585,97
0403 10 19 0 - - - - Powyżej 6 % t 6.760,30
- - -Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nie przekraczającej 3 % t 3.614,54
0403 10 33 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% t 3.521,56
0403 10 39 0 - - - - Powyżej 6 % t 3.521,56
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 51 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5% t 9.685,25
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27% t 5.663,93
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27% t 13.559,35
- - -Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - - - - Nie przekraczającej 3% t 5.532,21
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% 5.923,50
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6% t 5.423,74
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln sztuk 105.724,19
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 13.299,79
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.696,37
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 4.335,12
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 10.514,31
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.317,20
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.424,70
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,39
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,65
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,65
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,97
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.673,13
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.673,13
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.673,13
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.339,96
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.339,96
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.339,96
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.339,96
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.642,14
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.642,14
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.642,14
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.123,49
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.123,49
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.642,14
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.642,14
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: t 14.616,98
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. Saccharata):
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.968,04
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.968,04
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.297,34
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.297,34
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 1.937,05
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: t 1.545,77
0809 40 -Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 573,37
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto t 492,01
1003 00 Jęczmień: t 430,03
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 569,49
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka t 774,82
1008 20 00 0 - Proso t 674,09
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale) t 2.421,31
1008 90 90 0 - - Pozostałe t 3.579,67
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.507,02
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.507,02
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.507,02
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 4.648,92
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum t 1.297,82
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.661,99
1103 12 00 0 - - Z owsa t 596,61
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe t 1.720,10
1103 14 00 0 - - Z ryżu t 1.282,33
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 90 0 - - - Pozostałe t 3.742,38
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy t 9.685,25
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 30 0 - - - Z owsa t 1.937,05
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy t 1.042,13
1103 29 90 0 - - - Pozostałe t 14.206,32
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 2.301,22
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1107 Słód palony lub nie: t 867,80
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 2.103,64
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 1.069,25
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t 461,02
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka t 28.741,95
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka t 42.615,10
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty:
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie gotowane t 19.234,91
1601 00 99 0 - - Pozostałe t 11.630,05
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych t 15.074,12
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych t 11.060,56
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:
1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów i szynek t 17.816,99
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek t 6.954,01
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe t 6.799,05
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia t 7.779,19
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia t 9.990,72
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami t 41.600,09
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych t 10.917,21
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami t 51.912,94
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.600,00
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.095,89
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.057,15
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 2.328,33
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.754,49
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 8.693,48
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.929,30
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:
1702 40 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
1702 40 90 0 - - Pozostałe t 7.232,94
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie suchym powyżej 50% fruktozy w masie:
1702 60 10 0 - - Izoglukoza t 2.154,00
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy t 2.777,73
1702 60 95 0 - - Pozostałe t 2.777,73
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza t 11.014,07
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy t 5.253,28
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 1.884,75
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 1.990,12
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 2.209,79
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nieprzekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg t 3.323,20
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 2.814,15
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 3.961,27
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg t 2.855,60
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.079,91
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg t 3.079,91
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.323,99
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.663,93
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe t 7.992,27
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% t 189,83
2302 10 90 0 - - Pozostałe t 526,88
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35% t 371,91
2302 20 90 0 - - Pozostałe t 434 72
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5 % lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt t 371,91
2302 30 90 0 - - Pozostałe t 472,64
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%, których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część, która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt t 410,65
2302 40 90 0 - -Pozostałe t 507,51
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki) , albuminiany i inne pochodne albumin: t 4.567,56
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.20.242

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 01/03/2001
Data ogłoszenia: 21/03/2001
Data wejścia w życie: 21/03/2001