Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 6 marca 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku, z zastrzeżeniem § 5.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253 oraz z 2001 r. Nr 12, poz. 95 i Nr 13, poz. 106).
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0813 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
2)
pozycji towarowej 0910 - mogą dotyczyć nie więcej niż 10 ton,
3)
pozycji towarowych 2008 11 i 2008 19 - mogą dotyczyć nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
4)
pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN.
§  5.
1.
Pozwolenia na przywóz towarów objętych kontyngentami taryfowymi, ustanowionymi rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej (Dz. U. Nr 120, poz. 1280), zachowują moc do dnia upływu terminu ich ważności.
2.
Do wniosków o przydział kontyngentów taryfowych ustanowionych rozporządzeniem Rady Ministrów, o którym mowa w ust. 1, nierozpatrzonych do dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy tego rozporządzenia.
3.
Wielkość kontyngentów określona w załączniku, o którym mowa w § 1, ulega pomniejszeniu o wielkość kontyngentów rozdysponowanych na podstawie pozwoleń określonych w ust. 1.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 19 marca 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość
1 2 3 4
0406 Sery i twarogi: 300 t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę

albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę

albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

ex 0406 90 50 0 Ser tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości

masy wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 72%:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale

nieprzekraczającej 52%

ex 0406 90 86 0 Ser tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale

nieprzekraczającej 62%

ex 0406 90 87 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale

nieprzekraczającej 72%

ex 0406 90 88 0 Ser typu tulum peyniri 25
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 10 250 t
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 12,5 1.000 t

(łącznie z poz. 0709)

0703 90 00 0 - Pory i inne warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub chłodzone
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 10
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 10
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia 10
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t

(łącznie z poz. 0703)

0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji

pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych Capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków

eterycznych lub żywicznych

4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 12,5 500 t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
0813 Owoce suszone, inne niż z pozycji od nr 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: 700 t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie łącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie),

owoce kanawalii, owoce sączyńca,

męczennicy, oskomianu (carambola) i

pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki orzechów lub suszonych owoców

objętych niniejszym działem:

- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż

z pozycji od nr 0801 do 0806:

- - - Niezawierające suszonych śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z owoców papaya, tamaryndy,

nerkowca, liczi (śliwki chińskie),

owoców kanawalii, owoców sączyńca,

męczennicy, oskomianu (carambola) i

pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające suszone śliwki 0
- Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z

pozycji nr 0801 i 0802:

0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Niezawierające suszonych śliwek lub

fig

0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (niefermentowana) w

bezpośrednim opakowaniu o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Inna herbata zielona (niefermentowana) 7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata

częściowo fermentowana, w bezpośrednim

opakowaniu o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i

inna herbata częściowo fermentowana

7,5
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 9,5 50 t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 800 t
- Olej słonecznikowy i z krokosza

balwierskiego oraz ich frakcje:

1512 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały 17,5
1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

niemielone:

1604 14 - - Tuńczyki, bonito latający i bonito

śródziemnomorski (Sarda spp.):

- - - Tuńczyki i bonito latający:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.) 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito latających lub

pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus

0
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: 2.200 t

(dotyczy

1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem: łącznie
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

poz. 1704 i 1806)
1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała 8
1704 90 - - Pozostałe:
1704 90 30 0 - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z

nadzieniem

25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCCa
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub

zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy

wyrażonej jako sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale

mniej niż 65% sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w

płynie, paście, proszku, granulkach lub w

innej postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła

kakaowego albo zawierające w masie 31%

lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu

z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania, zawierające

kakao

37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 200 t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub grysiku ze

zwykłej pszenicy

12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - - Pozostałe 3
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru w masie powyżej 30% 20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nieprzekraczającej 30%

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nieprzekraczającej 30%:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 13% 20
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani nie włączone: 500 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

zmieszane razem lub nie:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, łącznie z mieszankami:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały prażone i orzeszki

pistacjowe prażone

17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych:

2008 19 51 0 - - - - - Prażone orzechy tropikalne 17,5
2008 19 59 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały prażone i orzeszki

pistacjowe prażone

17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 30 - Owoce cytrusowe: 1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 30 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 15
2008 30 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%:

2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 50 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5

kg

15
2008 50 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%:

2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu

nieprzekraczającej w masie 11,85%

15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej 1

kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 70 79 0 - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 70 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5

kg

15
2008 70 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowymi i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

20
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 20
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

20
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 19 99 0 - - - Pozostałe 20
2009 20 - Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 20 11 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 20 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru w masie powyżej 30%

20
2009 20 99 0 - - - Pozostałe 20
2009 30 - Sok z dowolnego innego pojedyńczego owocu

cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 30 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 30 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 30 31 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 30 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 30 55 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nieprzekraczającej 30%

20
2009 30 59 0 - - - - - Nie zawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 30 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 30 95 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nieprzekraczającej 30%

20
2009 30 99 0 - - - - - Nie zawierające dodatku cukru 20
2009 60 - Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym):

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 60 11 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 60 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nieprzekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 60 51 0 - - - - Stężony 20
2009 60 59 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%:

2009 60 71 0 - - - - - Stężony 20
2009 60 79 0 - - - - - Pozostałe 20
2009 60 90 0 - - - - Pozostałe 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nieprzekraczającej 30%

20
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż

10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10

litrów

0
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 1.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale

nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5°%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale

nieprzewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale

nieprzewyższającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale

nieprzewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale

nieprzewyższającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nieprzewyższającej 1%

obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: 1.500 t
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu

Virginia i suszony powietrzem na jasny

tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami

tytoniu Burley); suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (łącznie z jego hybrydami)

15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

15

minimum

0,565 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 15

minimum

0,565 EUR/kg

- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 15

minimum

0,565 EUR/kg

a Dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.19.225

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.
Data aktu: 06/03/2001
Data ogłoszenia: 19/03/2001
Data wejścia w życie: 19/03/2001