Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 w związku z art. 14 § 4a ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Pozwolenia na przywóz w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0813 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
2)
pozycji towarowej 0910 - mogą dotyczyć nie więcej niż 10 ton,
3)
pozycji towarowych 2008 11 i 2008 19 - mogą dotyczyć nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
4)
pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
1 2 3 4
0406 Sery i twarogi: 300 t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0 Ser typu Tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nieprzekraczającej 40%,

o zawartości masy wody w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 72%:
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47%, ale nieprzekraczającej 52%
ex 0406 90 86 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52%, ale nieprzekraczającej 62%
ex 0406 90 87 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62%, ale nieprzekraczającej 72%
ex 0406 90 88 0 Ser typu tulum peyniri 25
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 10 250 t
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 12,5 1.000 t (łącznie z poz. 0709)
0703 90 00 0 - Pory i inne warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub chłodzone
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 10
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 10
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia 10
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t (łącznie z poz. 0703)
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych Capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych 4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 12,5 500 t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
0813 Owoce suszone, inne niż z pozycji od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: 700 t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie łącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce kanawalii, owoce

sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola) i pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem:
- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż z pozycji od 0801 do 0806:
- - - Niezawierające suszonych śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi (śliwki chińskie)

owoców kanawalii, owoców sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające suszone śliwki 0
- - Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z pozycji 0801 i 0802:
0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Niezawierające suszonych śliwek lub fig 0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (niefermentowana) w bezpośrednim opakowaniu o zawartości

nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Inna herbata zielona (niefermentowana) 7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana,

w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo

fermentowana

7,5
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 9,5 50 t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie: 800 t
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały 17,5
1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:
1604 14 - - Tuńczyki, bonito latający i bonito śródziemnomorski (Sarda spp.):
- - - Tuńczyki i bonito latający:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.) 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito latających lub pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

0
1704 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), niezawierające kakao: 2.400 t
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem: (dotyczy
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

łącznie poz. 1704
1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 6 i 1806)
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 90 - - - Pozostała 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu 6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem 25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCC(a)
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

lub izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub

izoglukozy wyrażonej jako sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej

2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego 20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania, zawierające kakao 37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innym substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: 200 t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani nieprzygotowane inaczej:
1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy 12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - - Pozostałe 3
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30% 20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, a nieprzekraczającej

30%

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 30%:
2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru w masie przekraczającej 13%, ale

nieprzekraczającej 30%:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nieprzekraczającej 13% 20
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane razem lub nie:
2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto:
- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców tropikalnych:

2008 19 51 0 - - - - - Prażone orzechy tropikalne 17,5
2008 19 59 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 30 - Owoce cytrusowe: 1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas); klementynki,

wilkingi i inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
2008 30 90 0 - - - Niezawierające dodatku cukru 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 50 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg 15
2008 50 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie, włącznie z nektarynkami:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nieprzekraczającej w masie 11,85% 15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 15
2008 70 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 70 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5 kg 15
2008 70 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 20
2009 12 00 0 - - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 19 98 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 29 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 29 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto

i o zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%

20
2009 29 99 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:
2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2009 39 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 39 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto 20
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale nieprzekraczającej 67:
- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
2009 69 51 0 - - - - - Stężony 20
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30%:
2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 20
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 20
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg masy netto:
- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku ananasowego:
2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie przekraczającej 30% 20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nieprzekraczającej 30% 20
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów 0
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: 1.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum 21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla

w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 15

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13%

obj., ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla

w roztworze, pod nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 12,5

minimum 21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 13% obj., ale

nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15%

obj., ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj.
ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 2.000 t
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia

i suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Burley (włączając hybrydy tytoniu Burley);

suszony powietrzem na jasny tytoń typu

Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(włącznie z jego hybrydami)

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 52,5 minimum 1,085 EUR/kg
(a) dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 27 sierpnia 2002 r. (Dz.U.02.143.1200) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 września 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.151.1699

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.
Data aktu: 11/12/2001
Data ogłoszenia: 27/12/2001
Data wejścia w życie: 01/01/2002