Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 2001 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2002 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z Republiki Chorwacji, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 11 grudnia 2001 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 146, poz. 1639).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 2002 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CHORWACJI

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
1 2 3 4
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 300 t
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane 9
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub więcej otłuszczonej wątroby 9
1602 20 19 0 - - - Pozostałe 9
1602 20 90 0 - - Pozostałe 9
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze 9
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 9
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów 9
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 9
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 9
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa lub podrobów 9
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej mięsa lub podrobów:
1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 9
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 9
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

9
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 9
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 9
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 9
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie z mieszankami schabów

i szynek

9
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami obojczyków i łopatek 9
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby lub karki

oraz ich części

9
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 9
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż 80% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

9
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

9
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 9
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z niegotowanym mięsem

lub podrobami

9
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 9
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 9
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 9
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt 9
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 9
1602 90 41 0 - - - Z reniferów 9
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń domowych 9
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby: 9
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami

9
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 9
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów

z niegotowanym mięsem lub podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 9
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 9
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 9
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 9
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 9
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 300 t
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający w masie mniej niż 5% sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy

wyrażonej jako sacharoza

10
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale mniej niż 65% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 30 0 - - Zawierający w masie 65% lub więcej, ale mniej niż 80% sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

10
1806 10 90 0 - - Zawierający w masie 80% lub więcej sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

10
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub batonach o masie powyżej

2 kg lub w płynie, paście, proszku, granulkach lub w innej postaci

w pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach o zawartość powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła kakaowego albo zawierające

w masie 31% lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

10
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 31% masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

10
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej masła kakaowego 10
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 10
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 10
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 10
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 10
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 10
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 10
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 10
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 10
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 10
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

10
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania zawierające kakao 10
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 10
1806 90 90 0 - - Pozostałe 10
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 190 t
2106 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi

ex 2106 90 92 0 Cedevita Light - preparat witaminowy w postaci stałej, stanowiący uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, niezawierający sacharozy, ale

zawierający sztuczne środki słodzące: sorbitol i aspartam

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe
ex 2106 90 98 0 Cedevita - preparaty witaminowe w postaci stałej, stanowiące uzupełnienie

diety, na bazie aromatów owocowych, o zawartości sacharozy nie mniej niż 5%

10
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 300 t
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż 10 litrów:
2203 00 01 0 - - W butelkach 7
2203 00 09 0 - - Pozostałe 7
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10 litrów 7
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji 2009: 1000 t
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:
2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

10
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 10
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 10
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nierozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych rejonach:
- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 10
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 10
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 10
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 10
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 10
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 10
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 10
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 10
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 10
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 10
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 10
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 10
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 10
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 10
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 10
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 10
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 10
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 10
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 10
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 10
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 10
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 10
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 21 81 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 10
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 10
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 10
2204 21 89 0 - - - - - Port 10
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 10
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 10
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 10
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 10
2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 10
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej

13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 10
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 10
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 10
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 10
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 10
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 10
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 10
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 10
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 10
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 10
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych regionach:
2204 29 81 0 - - - - - - Białe 10
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 10
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 10
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 10
2204 29 89 0 - - - - - Port 10
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 10
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 10
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 10
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 10
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 10
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 10
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 10
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną inaczej niż przez

dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 22% obj. 10
2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 10
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 10
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

10
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 10
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 880 t
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 15
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 18% obj.

lub mniejszej

15
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18% obj.:
2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 18%, ale

nie większej niż 22% obj.

15
2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% obj. 15

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2001.151.1691

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Chorwacji.
Data aktu: 11/12/2001
Data ogłoszenia: 27/12/2001
Data wejścia w życie: 01/04/2002