Ustanowienie automatycznej rejestracji obrotu w przywozie niektórych towarów rolnych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI
z dnia 7 lutego 2000 r.
w sprawie ustanowienia automatycznej rejestracji obrotu w przywozie niektórych towarów rolnych.

Na podstawie art. 8 ust. 2 pkt 3 i art. 10 ust. 4 ustawy z dnia 11 grudnia 1997 r. o administrowaniu obrotem z zagranicą towarami i usługami oraz o obrocie specjalnym (Dz. U. Nr 157, poz. 1026 oraz z 1999 r. Nr 55, poz. 587 i Nr 101, poz. 1178) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się automatyczną rejestrację obrotu w przywozie na polski obszar celny niektórych towarów rolnych wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Na osoby dokonujące przywozu na polski obszar celny towarów, o których mowa w § 1, nakłada się obowiązek składania, licząc od dnia wydania pozwolenia co 30 dni, sprawozdań z wykorzystania udzielonego pozwolenia.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH AUTOMATYCZNĄ REJESTRACJĄ OBROTU W PRZYWOZIE

Kod PCN Wyszczególnienie
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 11 90 0 - - - Pozostałe
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 12 90 0 - - - Pozostałe
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 19 90 0 - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 21 90 0 - - - Pozostałe
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 22 90 0 - - - Pozostałe
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 29 90 0 - - - Pozostałe
0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:
0206 10 - Wołowe świeże lub chłodzone:
0206 10 10 0 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - Pozostałe:
0206 10 91 0 - - - Wątroby
0206 10 95 0 - - - Gruba przepona i cienka przepona
0206 10 99 0 - - - Pozostałe
- Wołowe mrożone:
0206 21 00 0 - - Ozory
0206 22 - - Wątroby:
0206 22 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
0206 22 90 0 - - - Pozostałe
0206 29 - - Pozostałe:
0206 29 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - - Pozostałe:
0206 29 91 0 - - - - Gruba przepona i cienka przepona
0206 29 99 0 - - - - Pozostałe
0206 30 - Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
0206 30 10 0 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0206 30 21 0 - - - - Wątroby
0206 30 31 0 - - - - Pozostałe
0206 30 90 0 - - - Pozostałe
- Wieprzowe mrożone:
0206 41 - - Wątroby:
0206 41 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - - Pozostałe:
0206 41 91 0 - - - - Ze świń domowych
0206 41 99 0 - - - - Pozostałe
0206 49 - - Pozostałe:
0206 49 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - - Pozostałe:
0206 49 91 0 - - - - Ze świń domowych
0206 49 99 0 - - - - Pozostałe
0206 80 - Inne, świeże lub chłodzone:
0206 80 10 0 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - Pozostałe:
0206 80 91 0 - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
0206 80 99 0 - - - Baranie i kozie
0206 90 - Inne, mrożone:
0206 90 10 0 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów farmaceutycznych
- - Pozostałe:
0206 90 91 0 - - - Z koni, osłów, mułów i osłomułów
0206 90 99 0 - - - Baranie i kozie
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki

70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki

70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
O207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z

głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki

63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki
0210 11 90 0 - - - Pozostałe
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony
0210 12 90 0 - - - Pozostały
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe
0210 19 90 0 - - - Pozostałe
0210 20 - Mięso wołowe:
0210 20 10 0 - - Z kośćmi
0210 20 90 0 - - Bez kości
0210 90 - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z mięsa lub

podrobów:

- - Mięso:
0210 90 10 0 - - - Mięso końskie solone, w solance lub suszone
- - - Baranie i kozie:
0210 90 11 0 - - - - Z kośćmi
0210 90 19 0 - - - - Bez kości
0210 90 21 0 - - - Z reniferów
0210 90 29 0 - - - Pozostałe
- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0 - - - - Wątroby
0210 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - - Wołowe:
0210 90 41 0 - - - - Gruba przepona i cienka przepona
0210 90 49 0 - - - - Pozostałe
0210 90 60 0 - - - Baranie i kozie
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie i kacze, solone lub w

solance

0210 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0210 90 80 0 - - - - Pozostałe
0210 90 90 0 - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Nie aromatyzowany ani nie zawierający dodatku owoców,

orzechów lub kakao:

- - - Nie zawierający dodatku cukru ani innego środka

słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:

0403 10 11 0 - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 10 13 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 10 19 0 - - - - Powyżej 6%
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 10 31 0 - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 10 33 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 10 39 0 - - - - Powyżej 6%
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 10 51 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 10 53 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 10 59 0 - - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 91 0 - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 10 99 0 - - - - Powyżej 6%
0403 90 - Pozostałe:
- - Nie aromatyzowane ani nie zawierające dodatku owoców,

orzechów lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 11 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 13 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 19 0 - - - - - Powyżej 27%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 31 0 - - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 33 0 - - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 39 0 - - - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe:
- - - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego, o zawartości tłuszczu w masie:

0403 90 51 0 - - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 90 53 0 - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 90 59 0 - - - - - Powyżej 6%
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu w masie:
0403 90 61 0 - - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 90 63 0 - - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 90 69 0 - - - - - Powyżej 6%
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego w masie:

0403 90 71 0 - - - - Nie przekraczającej 1,5%
0403 90 73 0 - - - - Powyżej 1,5%, ale nie przekraczającej 27%
0403 90 79 0 - - - - Powyżej 27%
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 90 91 0 - - - - Nie przekraczającej 3%
0403 90 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6%
0403 90 99 0 - - - - Powyżej 6%
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0504 00 00 9 - Pozostałe
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 10 00 0 - Pszenica durum
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
1002 00 00 0 Żyto
1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies
1005 Kukurydza (ziarna):
1005 10 - Nasiona:
- - Hybrydy:
1005 10 11 0 - - - Hybrydy podwójne i hybrydy szczytowo-krzyżowe
1005 10 13 0 - - - Hybrydy trójkrzyżowe
1005 10 15 0 - - - Hybrydy zwykłe
1005 10 19 0 - - - Pozostałe
1005 10 90 0 - - Pozostałe
1005 90 00 0 - Pozostałe
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie:
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki
1107 10 19 0 - - - Pozostały
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1107 20 00 0 - Palony
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava)
1108 19 - - Pozostałe skrobie:
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu
1108 19 90 0 - - - Pozostałe
1108 20 00 0 - Inulina
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:
1205 00 90 0 - Pozostałe
1507 Olej sojowy i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1507 10 - Olej surowy, odgumowany lub nie:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
1508 10 - Olej surowy:
1508 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1508 10 90 0 - - Pozostałe
1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509:
1510 00 10 0 - Oleje surowe
1510 00 90 0 - Pozostałe
1511 Olej palmowy i jego frakcje, rafinowany lub nie, ale nie modyfikowany chemicznie:
1511 10 - Olej surowy:
1511 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1511 10 90 0 - - Pozostały
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich

frakcje:

1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany
1512 19 99 9 - - - - - Pozostały
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, niezależnie czy gossypol został usunięty,

czy nie:

1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1513 Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych, olej babassu oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej kokosowy (z kopry) i jego frakcje:
1513 11 - - Olej surowy:
1513 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1513 11 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg

lub mniej

1513 11 99 0 - - - - Pozostałe
1513 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1513 19 30 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- Olej z ziaren palmowych i olej babassu oraz ich frakcje:
1513 21 - - Olej surowy:
- - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi:

1513 21 11 0 - - - - Olej z ziaren palmowych
1513 21 19 0 - - - - Olej babassu
- - - Pozostałe:
1513 21 30 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 1 kg

lub mniej

1513 21 90 0 - - - - Pozostałe
1513 29 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1513 29 30 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

ex. 1513 29 30 0 Olej z ziaren palmowych
1515 Pozostałe nielotne tłuszcze i oleje roślinne (łącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej lniany i jego frakcje:
1515 11 00 0 - - Olej surowy
1515 19 - - Pozostałe:
1515 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 19 90 0 - - - Pozostałe
- Olej kukurydziany i jego frakcje:
1515 21 - - Olej surowy:
1515 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 21 90 0 - - - Pozostałe
1515 29 - - Pozostałe:
1515 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 29 90 0 - - - Pozostałe
1515 30 - Olej rycynowy i jego frakcje:
1515 30 10 0 - - Do produkcji kwasu aminoundekanowego używanego do

wytwarzania tekstylnych włókien syntetycznych lub tworzyw

sztucznych

1515 30 90 0 - - Pozostałe
1515 40 00 0 - Olej tungowy i jego frakcje
1515 50 - Olej sezamowy i jego frakcje:
- - Olej surowy:
1515 50 11 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 50 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1515 50 91 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 50 99 0 - - - Pozostałe
1515 60 - Olej jojoba i jego frakcje:
1515 60 10 0 - - Olej surowy
1515 60 90 0 - - Pozostałe
1515 90 - Pozostałe:
1515 90 10 0 - - Oleje oiticica (Licania rigida); woski mirtowy i

japoński; ich frakcje

- - Olej z nasion tytoniu i jego frakcje:
- - - Olej surowy:
1515 90 21 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1515 90 31 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1515 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe oleje i ich frakcje:
- - - Oleje surowe:
1515 90 40 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - - Pozostałe:
1515 90 51 0 - - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub mniej

1515 90 59 0 - - - - - Pozostałe stałe i płynne
- - - Pozostałe:
1515 90 60 0 - - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - - Pozostałe:
1515 90 91 0 - - - - - Stałe, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto 1 kg lub mniej

1515 90 99 0 - - - - - Pozostałe stałe i płynne
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

1517 10 90 0 - - Pozostałe
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Nielotne oleje roślinne, płynne, mieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty ułatwiające wyjmowanie

z formy

1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1518 00 Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane, polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z wyłączeniem objętych pozycją 1516; niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych albo z frakcji różnych tłuszczów lub olejów z niniejszego działu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
1518 00 10 0 - Linoksyn
- Nielotne oleje roślinne, płynne, zmieszane, do zastosowań

technicznych lub przemysłowych innych niż produkcja

artykułów spożywanych przez ludzi:

1518 00 31 0 - - Surowe
1518 00 39 0 - - Pozostałe
- Pozostałe:
1518 00 91 0 - - Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje,

gotowane, utlenione, odwodnione, siarkowane, dmuchane,

polimeryzowane przez ogrzewanie w próżni lub w gazie

obojętnym, lub inaczej modyfikowane chemicznie, z

wyłączeniem objętych pozycją 1516

- - Pozostałe:
1518 00 95 0 - - - Niejadalne mieszaniny lub przetwory z tłuszczów i

olejów zwierzęcych lub z olejów zwierzęcych i olejów

roślinnych i ich frakcje

1518 00 99 0 - - - Pozostałe
1522 00 Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:
1522 00 10 0 - Degras
- Pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych

oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych:

- - Zawierające olej o charakterystyce oleju z oliwek:
1522 00 31 0 - - - Sopstoki
1522 00 39 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1522 00 91 0 - - - Osady i szlamy olejowe; sopstoki
1522 00 99 0 - - - Pozostałe
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
- Laktoza i syrop laktozowy:
1702 11 00 0 - - Zawierające wagowo 99% laktozy lub więcej, wyrażonej jako

laktoza bezwodna, w przeliczeniu na suchą masę

1702 19 00 0 - - Pozostałe
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego

lub nie

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co

najmniej 20%, ale mniej niż 50% fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 50 00 0 - Fruktoza chemicznie czysta
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy zawierające w stanie

suchym powyżej 50% fruktozy w masie:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w masie 50% sacharozy lub więcej w

substancji suchej

- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku, scalonego lub nie
1702 90 79 0 - - - - Pozostały
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35%
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 35%
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie przekraczającej 28%,

których przesiew przez sito o oczkach 0,2 mm nie

przekracza 10% masy całości lub alternatywnie część,

która przechodzi przez sito, zawiera w masie 1,5% lub

więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z

hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny

tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego

hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie z

hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na jasny

typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie z jego

hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe
3505 Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach:
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane skrobie:
3505 10 10 0 - - Dekstryny
- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0 - - - Pozostałe
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż 25% skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych skrobi

3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale mniej niż 55%

skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi

3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub więcej, ale mniej niż 80%

skrobi lub dekstryn, lub innych modyfikowanych skrobi

3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub więcej skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych skrobi

3809 Środki wykańczalnicze, nośniki barwników przyśpieszające barwienie, utrwalacze barwników i inne preparaty (np. klejonki i zaprawy) w rodzaju stosowanych w przemysłach włókienniczym, papierniczym, skórzanym i podobnych, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
3809 10 - Na bazie substancji skrobiowych:
3809 10 10 0 - - Zawierające w masie poniżej 55% tych substancji
3809 10 30 0 - - Zawierające w masie 55% lub więcej tych substancji, ale

mniej niż 70%

3809 10 50 0 - - Zawierające w masie 70% lub więcej tych substancji, ale

mniej niż 83%

3809 10 90 0 - - Zawierające w masie 83% lub więcej tych substancji
1 Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 11 lipca 2000 r. (Dz.U.00.62.728) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 16 sierpnia 2000 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 21 września 2000 r. (Dz.U.00.84.950) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 października 2000 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.27.324

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie automatycznej rejestracji obrotu w przywozie niektórych towarów rolnych.
Data aktu: 07/02/2000
Data ogłoszenia: 12/04/2000
Data wejścia w życie: 27/04/2000