Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 22 lutego 2000 r.
w sprawie określenia cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 i z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 2000 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka

miary

Cena progu w złotych za jednostkę miary
1 2 3 4
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
- - - O masie powyżej 80 kg, ale nie

przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne t 5.889,31
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe t 5.889,31
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe t 5.289,55
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz,

o masie 160 kg lub większej

t 16.660,00
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe t 4.173,33
0104 Owce i kozy żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia) t 7.701,09
0104 10 80 0 - - - Pozostałe t 7.701,09
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe t 24.906,70
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.275,86
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 8.275,86
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub

rozdzielone

t 7.746,90
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 10.808,18
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 18.180,23
0201 30 00 0 - Bez kości t 23.290,68
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 9.621,15
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.996,00
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub

rozdzielone

t 6.384,95
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.197,12
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 11.366,29
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez

polędwicy

t 7.155,47
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 10.733,21
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 12.403,37
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 5.177,10
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.613,62
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.709,02
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.963,88
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 9.075,54
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.898,04
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.850,63
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.673,13
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.438,69
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 7.059,68
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.963,88
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.709,02
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 5.202,09
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 9.171,33
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t 9.171,33
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki 83%"

t 5.926,80
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

t 4.173,33
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

t 5.352,03
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

t 4.115,02
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

t 5.464,48
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 14.152,67
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 4.165,00
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 7.497,00
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.332,00
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.458,72
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.584,87
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.940,66
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 4.165,00
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 13.890,28
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 10.458,32
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 4.060,88
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.332,00
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.816,91
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.618,19
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 13.186,39
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.972,61
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "indyki 80%"

t 7.080,50
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane

t 10.412,50
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "indyki 80%"

t 7.401,21
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

t 7.488,67
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 14.119,35
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 14.256,80
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 4.248,30
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.365,32
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.657,84
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.951,79
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 7.405,37
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.330,00
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 9.025,56
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 13.740,34
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 14.069,37
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.248,30
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.365,32
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.662,00
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 4.627,32
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 7.192,96
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 9.716,95
- - - Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.468,65
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

t 6.614,02
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

t 7.709,42
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

t 7.226,28
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

t 8.625,72
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

t 10.716,55
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 7.213,78
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

t 7.084,67
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap

oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

t 6.993,04
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

t 8.330,00
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap,

z sercami i żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub

inaczej prezentowane

t 10.337,53
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 8.517,43
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 18.130,25
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 17.626,28
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.165,00
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.551,95
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.934,33
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.165,00
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.261,20
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 19.300,61
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.823,64
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.899,01
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.838,93
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.766,93
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.825,00
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.797,28
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 19.379,75
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 14.764,93
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.165,00
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.551,95
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 9.371,25
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.489,87
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

t 3.377,82
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 18.009,46
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.840,70
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.899,01
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.913,90
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.766,93
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.825,00
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t 6.797,28
0401 Mleko i śmietana, nie zagęszczone ani nie zawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu w masie nie wyższej niż

1%:

0401 10 10 0 - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2 litrów

t 1.561,88
0401 10 90 0 - - Pozostałe t 1.074,57
0401 20 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 1%, ale

nie wyższej niż 6%:

- - Nie przekraczającej 3%:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

t 1.711,82
0401 20 19 0 - - - Pozostałe t 783,02
- - Powyżej 3%:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

t 2.032,52
0401 20 99 0 - - - Pozostałe t 828,84
0401 30 - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 6%:
- - Nie przekraczającej 21%:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

t 12.495,00
0401 30 19 0 - - - Pozostałe t 10.412,50
- - Powyżej 21%, ale nie wyższej niż 45%:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2 litrów

t 9.716,95
0401 30 39 0 - - - Pozostałe t 9.650,31
- - Powyżej 45%:
0401 30 99 0 - - - Pozostałe t 4.165,00
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 5.497,80
0402 10 19 0 - - - Pozostałe t 2.940,49
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 3.561,08
0402 10 99 0 - - - Pozostałe t 6.943,06
- W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu w masie powyżej

1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt t 6.114,22
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe t 6.114,22
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt t 7.730,24
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe t 7.730,24
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt t 6.180,86
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe t 6.180,86
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w

hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o

zawartości netto nie przekraczającej

500 g i o zawartości tłuszczu w masie

powyżej 10%

t 16.676,66
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 3.540,25
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%,

ale nie przekraczającej 45%:

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe t 5.880,98
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 4.165,00
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe t 3.123,75
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 3.465,28
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%,

ale nie przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości

netto nie przekraczającej 2,5 kg

t 16.660,00
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: mln sztuk 113.662,85
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 14.298,45
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.898,84
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 4.660,64
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 11.303,81
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.486,51
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.681,86
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,42
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 0,70
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 1 - - - Od 1 czerwca do 31 października szt. 0,70
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja szt. 1,05
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.873,85
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.873,85
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.873,85
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.515,66
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.515,66
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.515,66
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.515,66
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.840,53
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.840,53
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.840,53
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.207,85
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.207,85
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.840,53
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.840,53
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nie przetworzone: t 15.714,55
0712 90 - Inne warzywa; mieszanki warzyw:
- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.115,82
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.469,85
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.082,50
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.115,82
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.469,85
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.082,50
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.469,85
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.469,85
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.082,50
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże: t 1.661,84
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 5 - - - Od 1 lipca do 30 września
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 616,42
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i

mieszanka żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1002 00 00 0 Żyto t 528,96
1003 00 Jęczmień: t 462,32
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 612,26
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka t 833,00
1008 20 00 0 - Proso t 724,71
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale) t 2.603,13
1008 90 90 0 - - Pozostałe t 3.848,46
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.620,19
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.620,19
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.620,19
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 4.998,00
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, grysiki i granulki zbożowe:
- Kasze i grysiki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum t 1.395,28
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.786,79
1103 12 00 0 - - Z owsa t 641,41
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 90 0 - - - Pozostałe t 1.849,26
1103 14 00 0 - - Z ryżu t 1.378,62
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 90 0 - - - Pozostałe t 4.023,39
- Granulki:
1103 21 00 0 - - Z pszenicy t 10.412,50
1103 29 - - Z pozostałych zbóż:
1103 29 30 0 - - - Z owsa t 2.082,50
1103 29 40 0 - - - Z kukurydzy t 1.120,39
1103 29 90 0 - - - Pozostałe t 15.273,06
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 2.474,01
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1107 Słód palony lub nie: t 932,96
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 2.261,60
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 1.149,54
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t 493,97
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie

sproszkowane ani nie w formie granulek

1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10%, ale nie więcej

niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 30.900,14
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej

niż 15% masy tłuszczów z mleka

t 45.815,00
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie

gotowane

t 20.679,23
1601 00 99 0 - - Pozostałe t 12.503,33
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych t 16.206,02
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych t 11.891,08
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części

łącznie z mieszankami schabów i szynek

t 19.154,84
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

t 7.476,18
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe t 7.309,58
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale

mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

t 8.363,32
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

t 10.720,71
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub

podrobów z nie gotowanym mięsem lub podrobami

t 44.723,77
- - Pozostałe:
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi

dowolnych zwierząt:

- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych

t 11.736,97
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso wołowe lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

t 55.811,00
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.720,15
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.253,27
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.211,62
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające

fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej

niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.315,74
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej

glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 2.503,17
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.961,32
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 9.346,26
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie

suchym co najmniej 20%, ale mniej niż 50%

fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza t 2.315,74
1702 40 90 0 - - Pozostałe t 7.776,06
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy

zawierające w stanie suchym powyżej 50%

fruktozy w masie:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza t 2.315,74
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy t 2.986,31
1702 60 95 0 - - Pozostałe t 2.986,31
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem inwertowanym:
1702 90 30 0 - - Izoglukoza t 11.841,10
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy t 5.647,74
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 2.026,22
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 2.139,66
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

t 2.375,90
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż

12%, ale nie przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej 199 kg

t 3.572,89
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

t 3.025,29
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

t 4.258,69
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej 199 kg

t 3.069,85
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

t 3.311,18
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

t 3.311,18
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 12.174,30
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 6.089,23
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe t 8.592,40
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 35%

t 204,09
2302 10 90 0 - - Pozostałe t 566,44
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 35%

t 399,84
2302 20 90 0 - - Pozostałe t 466,48
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 28%, których przesiew przez

sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która

przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5%

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy

produkt

t 399,84
2302 30 90 0 - - Pozostałe t 508,13
2302 40 - Z innych zbóż:
2302 40 10 0 - - O zawartości skrobi w masie nie

przekraczającej 28%, których przesiew przez

sito o oczkach 0,2 mm nie przekracza 10% masy

całości lub alternatywnie część, która

przechodzi przez sito zawiera w masie 1,5%

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy

produkt

t 441,49
2302 40 90 0 - - Pozostałe t 545,62
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: t 4.910,54
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.15.192

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie cen progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 22/02/2000
Data ogłoszenia: 07/03/2000
Data wejścia w życie: 07/03/2000