Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich zgłoszenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY TARYFOWE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość

w tonach

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 500
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej

stałej postaci, o zawartości tłuszczu

w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 0
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 0 200
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0 200
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0 400
0409 00 00 0 Miód naturalny 0 5
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 660
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 10 19 0 - - - Pozostałe 0
0811 10 90 0 - - Pozostałe 0
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce

mieszańców malin z jeżynami, czarne,

białe lub czerwone porzeczki i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy

0
0811 20 19 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny 0
0811 20 39 0 - - - Czarne porzeczki 0
0811 20 51 0 - - - Czerwone porzeczki 0
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy 0
0811 20 90 0 - - - Pozostałe 0
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości cukru przewyższającej

13% masy:

0811 90 11 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
0811 90 31 0 - - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium

myrtillus

0
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium

myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

0
- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 0
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe 0
0811 90 85 0 - - - Owoce tropikalne i orzechy

tropikalne

0
0811 90 95 0 - - - Pozostałe 0
0901 Kawa, nawet palona lub bezkofeinowa; łupinki i laski kawy; substytuty kawy zawierające kawę naturalną w każdej proporcji: 0 400
- Kawa, palona:
0901 21 00 0 - - Nie pozbawiona kofeiny
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 50 00 0 - Curry 0 5
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze 1(b)

do niniejszego działu:

0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 0 5
1107 Słód palony lub nie: 300
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg

1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2

+maksimum

0,09 EUR/kg
1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 0 200
- Pozostałe:
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 125
- Z wieprzowiny:
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zwierające w masie 80% lub

więcej mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i

łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki, łopatki,

schaby lub karki oraz ich

części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zwierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż

40% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 50 - Z wołowiny 125
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

0
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 0
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 0
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 0
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 0 8
- Pozostały:
1701 91 00 0 - Zawierający dodatki aromatyzujące lub

barwiące

1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 0 10
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - Guma w paskach
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 0 200
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 0 200
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki,

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

0 100
1806 90 90 0 - - Pozostałe 9 + 0,2 DCC 25
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie

odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 0 30
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 0 100
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 20
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0 - - - Pozostałe 0 20
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub

więcej tłuszczu z mleka

0 5
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 0 30
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego:
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony 0 50
2001 90 - Pozostałe:
2001 90 96 0 - - Pozostałe 0 20
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne nie produkty objęte pozycją 2006: 0 15
2005 10 00 0 - Warzywa homogenizowane
2007 Dżemy, galaretka owocowe, marmolady, przeciery z pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

0 10
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 0 13
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 7 7
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 70 19 0 - - - Pozostałe
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - Pozostałe:
2009 70 99 0 - - - - Nie zawierający dodatku cukru 0
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego

owocu lub z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 0
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 0
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 0 75
2102 30 00 0 - Gotowe proszki do pieczenia
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 0 115
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 90 0 - - Pozostałe
2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane:
2104 10 - Zupy i buliony i przetwory z nich:
2104 10 90 0 - - Pozostałe 0 100
2104 20 00 0 - Złożone przetwory spożywcze

homogenizowane

0 30

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.120.1277

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 20/12/2000
Data ogłoszenia: 29/12/2000
Data wejścia w życie: 01/01/2001