Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 15 lipca 1999 r.
w sprawie określenia wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1999 r. wielkości progowe dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN NAZWA TOWARU Jedn.

miary

Wielkości progowe
1 2 3 4
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gasi, indyki i perliczki: mln szt. 38
- O masie nie przekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie

przekraczającej 2.000g

0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie

powyżej 2.000g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 849
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso wołowe mrożone: t 12.079
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na

maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi

pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch

blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków,

a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez

polędwicy

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 50.716
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi `
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świni domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świece, chłodzone lub mrożone: t 64.121
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
6207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz

bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z

głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z

sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone:
0207 34 10 o - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 2.644
0405 10 - Masło:
- - 0 zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale

poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale

poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale

nie przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz

o zawartości wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świece, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln szt. 106
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 444
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 577
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 6
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 280
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 131
0409 00 00 0 Miód naturalny t 1.706
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 125
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0803 10 11 0 - - - Róże t 1.520
0603 10 13 0 - - - Goździki t 146
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy t 1.569
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże t 2.416
0803 10 53 0 - - - Goździki t 548
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy t 995
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 64.494
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki: t 4090
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia
0707 00 90 0 - Korniszony t 14,9
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka: t 23.161
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15

grudnia

- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin): t 1.414.222
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka

żyta z pszenicą (meslin):

1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z

pszenicą (meslin):

1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin)
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto t 84.152
1003 00 Jęczmień: t 386.978
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies t 531
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 11.911
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 32
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 1.203
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder
1108 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane
1107 Słód palony lub nie: t 149.432
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 o - - Skrobia kukurydziana t 24.018
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 285
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 206.500
1205 00 10 0 - Siewne
1205 00 90 0 - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne:
- Nasiona roślin pastewnych inne niż nasiona buraków:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy: t 1.052
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałe
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.) t 381
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium

perenne L.):

t 766
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa)(łącznie z

rajgrasem westerwoldzkim) (Lolium multiflorum

Lam.)

1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium

perenne L.)

1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki t 529
1209 29 - - Pozostałe: t 662
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa palustris L., Poa trivialis

L.); nasiona kupkówki(Dactylis glomerata L.);

nasiona mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone,

sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:

1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane

ani nie w formie granulek

t 2
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w

formie granulek, z podwyższoną zawartością

lupuliny; lupulina

t 284
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 166
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu t 182
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 44.150
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 25.597
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy

lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20%

fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej

glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 2.774
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe: t 24.542
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%,

ale nie przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy powyżej 30%
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej

199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nie przekraczającej 1 kg

2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 118
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 975
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające

w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy

lub skrobi

t 3.140
2106 90 98 0 - - - Pozostałe t 37.531
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany: t 8.833
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i

suszony powietrzem na jasny tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany: t 37.397
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i

suszony powietrzem na jasny, tytoń typu Burley

(łącznie z hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley

(łącznie z jego hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostałe tytonie
2401 30 00 0 - Odpady tytoniowe t 8.893
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała t 117

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1999.63.723

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie wielkości progowych dla niektórych towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 15/07/1999
Data ogłoszenia: 30/07/1999
Data wejścia w życie: 30/07/1999