Określenie wielkości progowej i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 czerwca 1998 r.
w sprawie określenia wielkości progowej i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1998 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik  1

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jednost. fiz. Cena progu w złotych za jednostk. miary
1 2 3 4 5
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: mln szt. 41,0
- O masie nie przekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2.000 g
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2.000 g
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 4.750
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.636,44
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi: t
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.636,44
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.148,35
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 9.973,10
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 16.775,57
0201 30 00 0 - Bez kości t 21.491,17
0202 Mięso wołowe mrożone: t 14.751
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.877,79
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi: t
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.223,68
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 5.891,63
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 6.641,05
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 10.488,09
0202 30 - Bez kości: t
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy t 6.602,62
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 9.903,93
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 11.445,05
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 39.060
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze: t
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.777,10
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: t
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.025,37
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.036,13
0203 19 - - Pozostałe: t
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.425,83
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.374,33
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.519,60
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.166,80
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe t -
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze: t
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.312,07
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: t
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.863,96
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.514,22
0203 29 - - Pozostałe: t
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.425,83
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.036,13
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.800,16
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 8.462,73
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t -
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 57.643
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: t
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" t 5.468,87
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" 3.850,89
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane 4.938,51
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.797,08
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.042,28
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.059,19
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 3.843,20
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 6.917,76
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.074,56
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.727,91
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.076,10
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 11.940,82
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 3.843,20
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone: t
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 12.817,07
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 9.650,27
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.747,12
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.074,56
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.058,42
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.106,84
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.167,57
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.511,15
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.533,44
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 9.608,00
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.829,37
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 6.910,07
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.028,45
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.155,27
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.920,06
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.105,31
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.757,12
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki t 5.491,93
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.833,21
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 7.686,40
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 8.328,21
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone: t
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 12.678,72
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 12.982,33
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.920,06
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.105,31
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.760,96
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki t 4.269,80
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.637,21
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.966,19
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.046,12
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" t 6.103,00
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 7.113.76
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.667,95
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.959,27
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.888,55
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.656,42
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 6.537,28
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.452,73
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.686,40
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.538,82
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 7.859,34
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: t
0207 34 10 0 - - - Z gęsi t -
0207 34 90 0 - - - Z kaczek t -
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 16.729,45
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 16.264,42
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.843,20
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.122,99
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.321,30
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.843,20
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.009,23
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.809,39
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.755,58
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.902,39
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.310,53
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.012,30
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.216,00
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby t -
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.272,10
0207 36 - - Pozostałe, mrożone: t
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 17.882,41
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.624,14
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.843,20
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.122,99
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 8.647,20
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.142,97
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.116,84
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 16.618,00
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 11.848,59
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.902,39
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.379,71
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kaczek t 9.012,30
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.216,00
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie t -
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t -
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe t -
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe t -
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 14.180
0405 10 - Masło: t
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe t
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane t
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki t
0405 10 90 0 - - Pozostałe t
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu t
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% t
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% t
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% t
0405 90 - Pozostałe: t
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% t
0405 90 90 0 - - Pozostałe t
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln szt. 222 104.880,00
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 330 13.193,71
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 535 2.674,87
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 15 4.300,54
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 202 10.430,44
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 75 2.294,39
0409 00 00 0 Miód naturalny t 1.408 3.397,39
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 281 -
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże t 1.135 0,39/szt.
0603 10 13 0 - - - Goździki t 133 -
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy t 1.172 0,65/szt.
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże t 1.789 0,65/szt.
0603 10 53 0 - - - Goździki t 419 -
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy t 651 0,96/szt.
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 67.733 2.651,81
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.651,81
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.651,81
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.321,29
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.321,29
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.321,29
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.321,29
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t -
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t - 2.621,06
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 3.349 2.621,06
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 1.165 2.621,06
0707 00 05 7 - - Od 16 maja do 31 października t 989 1.114,53
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t - 2.621,06
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t - 2.621,06
0707 00 90 0 - Korniszony t 3.874 -
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t
0808 10 - Jabłka: t
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia t 10.700 -
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious: t
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.482 1.952,35
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 1.482 2.279,02
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.470 1.921,60
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith: t
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.482 1.952,35
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 7.521 2.279,02
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.470 1.921,60
0808 10 90 - - - Pozostałe: t
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.300 2.279,02
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 12.642 2.279,02
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 3.832 1.921,60
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 1.527.355
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu t -
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta z pszenicą:
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwykłej i mieszanki żyta z pszenicą: t
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwykłej t 568,79
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą t -
1001 90 99 0 - - - Pozostałe t -
1002 00 00 0 Żyto t 208.300 488,09
1003 00 Jęczmień: t 337.313
1003 00 10 0 - Nasiona t -
1003 00 90 0 - Pozostały t 426,60
1004 00 00 0 Owies t 8.957 564,95
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 9.949
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.495,00
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza t 1.495,00
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.495,00
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t
1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 1.421 4.611,84
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 960
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 2.282,86
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane t -
1107 Słód palony lub nie: t
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe t 134.051 860,88
1108 Skrobie; inulina: t
- Skrobie:
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 7.113 1.060,72
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 181.509
1205 00 10 0 - Siewne t -
1205 00 90 0 - Pozostałe t -
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek t 42 455,80
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t
1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny: lupulina t 259 -
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 132 -
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: t
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu t 154 -
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 84.104
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany: t
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.587,24
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.079,17
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały: t
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.040,74
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 38.009
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: t
1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.136,82
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 2.309,76
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.732,52
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 8.624,14
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.913,91
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 2.162
2002 10 10 0 - - Bez skórek t -
2002 10 90 0 - - Pozostałe t -
2002 90 - Pozostałe: t 24.425
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg: t
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t -
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t -
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: t
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t -
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t -
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: t
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.055,34
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t 3.055,34
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: t 44.586
2106 90 - Pozostałe: t
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.233,67
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.618,76
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi t -
2106 90 98 0 - - - Pozostałe t -
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: t
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona: t
3502 11 90 0 - - - Pozostała t 91 4.531,13
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 1998 r. (Dz.U.98.99.634) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 1998 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1998.69.455

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie wielkości progowej i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 01/06/1998
Data ogłoszenia: 06/06/1998
Data wejścia w życie: 06/06/1998