Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 4 sierpnia 1997 r.
w sprawie określenia wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1997 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

Kod PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jedn. fizycznych Cena progu w złotych na jedn. miary
1 2 3 4 5
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t nie obowiązuje 7.276,00
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t nie obowiązuje 7.276,00
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone

lub rozdzielone

t nie obowiązuje 6.810,95
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

t nie obowiązuje 9.502,37
0201 20 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 15.983,76
0201 30 00 0 - Bez kości t nie obowiązuje 20.476,79
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 20 - Tusze i półtusze t nie obowiązuje 8.458,76
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t nie obowiązuje 8.788,32
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone

lub rozdzielone

t nie obowiązuje 5.613,54
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub

rozdzielone

t nie obowiązuje 6.327,59
0202 20 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 9.993,05
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka stanowi

pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z

których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

t nie obowiązuje 6.290,97
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder -

kawałki

t nie obowiązuje 9.436,46
0202 30 90 0 - - Pozostałe t nie obowiązuje 10.904,84
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 73.427 nie obowiązuje
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z

kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 57.796 nie obowiązuje
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami

i łapami, znane jako "kurczaki

83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65%%" lub inaczej

prezentowane

0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"kurczaki 65" lub inaczej

prezentowane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i żołądkami,

znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub

bez

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub

chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit,

ale nie wypatroszone, z

głowami i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako "kaczki

70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 32 90 0 - - - Perliczki
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane

jako "kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami i

łapami, znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i

żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej prezentowane

0207 33 90 0 - - - Perliczki
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub

chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub

bez

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety

łącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 12.820 nie obowiązuje
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 85%:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 40 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości

tłuszczu:

0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39%

i więcej, ale poniżej 60%

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60%

i więcej, ale poniżej 75%

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 75%, ale nie

przekraczającej 80%

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie

99,3% i więcej oraz o zawartości

wody w masie poniżej 0,5%

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe tys. szt. 220.000 99,94
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 382 12.570,96
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 243 9.938,13
0409 00 00 0 Miód naturalny t 669 3.237,03
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,37
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,62
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże szt. nie obowiązuje 0,62
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy szt. nie obowiązuje 0,92
0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone: t 54399
0702 00 15 0 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.526,64
0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.526,64
0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja t 2.526,64
0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja t 2.211,73
0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.211,73
0702 00 40 0 - Od 1 do 31 października t 2.211,73
0702 00 45 0 - Od 1 listopada do 20 grudnia t 2.211,73
0702 00 50 0 - Od 21 do 31 grudnia t 2.211,73
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 10 0 - - Od 1 stycznia do końca lutego t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30 września t nie obowiązuje 1.061,92
0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października t nie obowiązuje 1.061,92
0707 00 35 0 - - Od 1 do 10 listopada t nie obowiązuje 2.497,35
0707 00 40 0 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t nie obowiązuje 2.497,35
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka: t 28.000
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca:
0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 1.860,19
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 1.860,19
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe t 1.860,19
- - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca:
0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 2.171,45
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 2.171,45
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe t 2.171,45
- - - Od 1 do 31 lipca:
0808 10 71 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 2.171,45
0808 10 73 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 2.171,45
0808 10 79 0 - - - - Pozostałe t 2.171,45
- - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia:
0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden Delicious t 1.830,90
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith t 1.830,90
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe t 1.830,90
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna t 15.703
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.424,44
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza t 1.424,44
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.424,44
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 1.290 4.394,16
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 334 2.175,11
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 7.623 1.010,66
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 74.875

(dotyczy wymienionych towarów z pozycji: 1701 oraz 1702)

- Cukier surowy nie zawierający

dodatku środków aromatyzujących

ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 1.464,72
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemiczne czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej

niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.035,96
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99%

lub więcej glukozy w masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 2.200,74
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.603,54
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

t 8.217,08
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t 18.147
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek nie obowiązuje
2002 10 90 0 - - Pozostałe nie obowiązuje
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej

12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

nie obowiązuje
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

nie obowiązuje
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

nie obowiązuje
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

nie obowiązuje
- - O zawartości suchej masy powyżej

30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

t 8.454
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg,

ale nie przekraczającej 199 kg

nie obowiązuje
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 199

kg

t 2.911,13
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

t 2.911,13
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy

cukrowe:

t 1.260
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 10.703,44
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

t 5.353,55

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.97.601

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie wielkości progowych i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.
Data aktu: 04/08/1997
Data ogłoszenia: 14/08/1997
Data wejścia w życie: 29/08/1997