Obowiązek stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 27 czerwca 1997 r.
w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251 i z 1995 r. Nr 95, poz. 471) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Polska Norma, wymieniona w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 28, obowiązuje do dnia 31 grudnia 1997 r.
§  3.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 18 marca 1994 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 40, poz. 152, z 1995 r. Nr 1, poz. 3 i Nr 127, poz. 611 oraz z 1996 r. Nr 65, poz. 322).
§  4.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 60 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 1, który w odniesieniu do Polskiej Normy wymienionej w załączniku do rozporządzenia w dziale 12 Produkty spożywcze w poz. 27 - wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

1. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach - wraz ze zmianą PN-83/A-07005/Az7:1999.
2. PN-A-07006:1997 Towary żywnościowe - Wytyczne zamrażania w chłodniach - z wyłączeniem p. 2.2.3, p. 3.2 i p. 3.3 - w zakresie mięsa i produktów mięsnych oraz dziczyzny.
3. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1:1996.
4. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.
5. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 8, 10-12.
6. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1 lp.: 10, 12-14.
7. PN-A-74040:1996 Produkty specjalnego przeznaczenia - Otręby zbożowe.
8. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
9. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
10. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).
11. PN-93/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1:1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.
12. PN-A-74109:1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.
13. PN-A-74111:1998 Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.
14. PN-A-74112:1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.
15. PN-A-74123:1997 Produkty dietetyczne - Pieczywo bezglutenowe.
16. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1 lp. 8-11.
17. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.
18. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 11-13.
19. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9.
20. PN-A-74205:1997 Przetwory zbożowe - Kasza, kaszki i mąka kukurydziana - w zakresie tabl. 1 lp. 8-10.
21. PN-A-74220:1997 Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1 lp.: 15, 16, 17.
22. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.
23. PN-A-74780:1996 Przetwory ziemniaczane - Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu.
24. PN-A-74850:1996 Cukier biały - z wyłączeniem p. 5.1.
25. PN-A-74852:1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego - Terminologia.
26. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.
27. PN-A-75045:1997 Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania.
28. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne - Soki dla dzieci - wraz ze zmianą PN-A-75048/Az1:2000.
29. PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe - Dżemy - wraz ze zmianą PN-A-75100/Az1:1999.
30. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.
31. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.
32. PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe - Galaretki.
33. PN-A-75201:1997 Produkty owocowe - Śliwki suszone.
34. PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.
35. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.
36. PN-A-75955:1998 Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone - wraz ze zmianą PN-A-75955:1998/Az1:2001.
37. PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe - Nektary.
38. PN-A-75957:1994 Przetwory owocowe - Soki owocowe zagęszczone.
39. PN-A-75958:1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki.
40. PN-A-75959:1997 Produkty owocowe - Soki z owoców południowych - wraz ze zmianą PN-A-75959:1997/Az1:2001.
41. PN-A-75960:1996 Konserwy mięsno-warzywne.
42. PN-A-75965:1998 Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych.
43. PN-A-75966:1997 Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane.
44. PN-A-75980:1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone.
45. PN-93/A-76100 Kawa palona.
46. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.
47. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.
48. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.
49. PN-A-77606:1996 Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy.
50. PN-A-77609:1997 Produkty owocowe - Przeciery owocowe słodzone.
51. PN-A-77610:1998 Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane.
52. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.
53. PN-A-77808:1998 Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym.
54. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.
55. PN-A-79522:2001 Spirytus rektyfikowany.
56. PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.
57. PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.
58. PN-A-79733:1996 Ocet - wraz ze zmianą PN-A-79733/Az1:1999.
59. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995 i zmianą PN-A-82001/A2:1996.
60. PN-A-82007:1996 Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A-82007/A1:1998.
61. PN-A-82010:1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery - wraz ze zmianą PN-A-82010/Az1:1999.
62. PN-A-82011:1996 Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów - Wymagania.
63. PN-A-82012:1996 Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania.
64. PN-A-82013:1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania.
65. PN-A-82022:1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne - wraz ze zmianą PN-A-82022/Az1:2000.
66. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.
67. PN-A-86002:1999 Mleko surowe do skupu - Wymagania i badania.
68. PN-A-86003:1996 Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1:1998 - z wyłączeniem p. 5.1.
69. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.
70. PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996 - z wyłączeniem w p. 3.2.1 tabl. 1 lp. 9-18, w p. 3.2.2 tabl. 2 lp. 9-17, p. 4.2, p. 4.3.2, p. 5.1.
71. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
72. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
73. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5:1996 - z wyłączeniem w p. 3.1.1 tabl. 1 wymagania dot. zawartości suchej masy beztłuszczowej, p. 5.1.
74. PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło - z wyłączeniem p. 5.1.
75. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996 - z wyłączeniem p. 5.1.
76. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.
77. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996, zmianą PN-A-86300/A2:1997 i zmianą PN-91/A-86300/Az3:2001 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.
78. PN-A-86431:1999 Mleko i przetwory mleczne - Lody - Wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-A-86431:1999/Az1:2002.
79. PN-A-86503:1998 Produkty drobiarskie - Jaja spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86503:1998/Az1:2002.
80. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.
81. PN-A-86520:1998 Produkty drobiarskie - Tuszki drobiowe.
82. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.
83. PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1:1998.
84. PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86525/Az1:1999 - z wyłączeniem p. 5.1.
85. PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1:1998 i zmianą PN-A-86526/Az2:1999 - z wyłączeniem p. 5.1.
86. PN-A-86528:1996 Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.
87. PN-A-86529:1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.
88. PN-93/A-86733 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Oznaczanie zapasożycenia i kryteria oceny.
89. PN-A-86750:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby słodkowodne świeże i mrożone.
90. PN-A-86751:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby żywe.
91. PN-A-86753:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Ryby dorszowate świeże i mrożone.
92. PN-A-86754:1997 Ryby i inne zwierzęta wodne - Łososie świeże i mrożone.
93. PN-91/A-86755 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Filety z ryb białych.
94. PN-91/A-86756 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Ryby morskie różne.
95. PN-A-86757:2001 Ryby i inne zwierzęta wodne - Płastugi świeże i mrożone.
96. PN-92/A-86758 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Śledziowate.
97. PN-A-86759:1994 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone - Filety.
98. PN-A-86760:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne oraz produkty z nich otrzymywane - Mięso mielone i farsz rybny, mrożone.
99. PN-91/A-86763 Konserwy rybne. Wymagania ogólne - wraz ze zmianą PN-91/A-86763/Az4:2001.
100. PN-A-86765:1999 Przetwory rybne - Prezerwy.
101. PN-84/A-86766 Ryby solone. Wspólne wymagania i badania.
102. PN-86/A-86767 Ryby i inne zwierzęta wodne świeże i mrożone. Wspólne wymagania i badania.
103. PN-A-86768:1996 Ryby i inne zwierzęta wodne - Kalmary świeże i mrożone.
104. PN-A-86770:1999 Ryby i przetwory rybne - Terminologia.
105. PN-85/A-86772 Przetwory rybne wędzone. Wspólne wymagania i badania.
106. PN-A-86780:1998 Przetwory rybne - Marynaty.
107. PN-A-86901:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - wraz ze zmianą PN-A-86901:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
108. PN-A-86902:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - wraz ze zmianą PN-A-86902:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
109. PN-A-86903:1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - wraz ze zmianą PN-A-86903:1997/Az1:2001 - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
110. PN-A-86904:1998 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu.
111. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań w zakresie kwasów C22, metali szkodliwych dla zdrowia, substancji dodatkowych i mikrobiologii.
112. PN-A-86908:2000 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane oleje roślinne - z wyłączeniem wymagań w zakresie kwasu erukowego.
113. PN-A-86909:1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - wraz ze zmianą PN-A-86909:1996/Az1:2001 - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków.
114. PN-A-86940:2001 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Terminologia - w zakresie terminologii dot. olejów i tłuszczów roślinnych.
115. PN-A-86950:1995 Majonez - z wyłączeniem wymagań w zakresie metali szkodliwych dla zdrowia, substancji dodatkowych i mikrobiologii oraz p. 4.1.2 i p. 5.1 w zakresie obowiązku i częstotliwości wykonywania badań pełnych i niepełnych.
116. PN-A-86952:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy - w zakresie wymagań fizykochemicznych.
117. PN-A-86953:1997 Przyprawy ziołowe - Kminek - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
118. PN-A-86954:1997 Przyprawy ziołowe - Lubczyk - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
119. PN-A-86955:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz turecki (papryka mielona) - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących, z wyłączeniem tabl. 1 lp. 4.
120. PN-A-86956:1997 Przyprawy ziołowe - Cząber - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
121. PN-A-86957:1997 Przyprawy ziołowe - Kolendra - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
122. PN-A-86958:1997 Przyprawy ziołowe - Majeranek - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
123. PN-A-86959:1997 Przyprawy ziołowe - Bazylia - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
124. PN-A-86960:1997 Przyprawy ziołowe - Czarnuszka - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
125. PN-A-86961:1997 Przyprawy ziołowe - Estragon - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
126. PN-A-86962:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
127. PN-A-86963:1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
128. PN-A-86964:1997 Musztarda.
129. PN-A-86965:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
130. PN-A-86966:1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz biały - w zakresie wymagań fizykochemicznych i cech dyskwalifikujących.
131. PN-A-86967:1998 Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe - w zakresie wymagań fizykochemicznych.
132. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000:1993/A1:1998.
133. PN-A-88102:1998 Wyroby cukiernicze - Czekolada.
134. PN-A-88103:1998 Wyroby cukiernicze - Kakao.
135. PN-A-89000:1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia.
136. PN-A-99000:1999 Tytoń i wyroby tytoniowe - Terminologia - Przetwórstwo i produkcja.
137. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.
138. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.
139. PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.
140. PN-B-12075:1998 Drenowanie - Projektowanie rozstaw i głębokości drenowania na podstawie kryteriów glebowo-rolniczych.
141. PN-B-12077:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań.
142. PN-B-12078:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań.
143. PN-B-12080:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania.
144. PN-B-12081:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary.
145. PN-B-12082:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze.
146. PN-B-12083:1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze.
147. PN-B-12084:1996 Drenowanie - Terminologia.
148. PN-B-12085:1996 Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.
149. PN-B-12086:1997 Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy.
150. PN-B-12087:1997 Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiąkowych.
151. PN-B-12088:1997 Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.
152. PN-B-12089:1997 Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze.
153. PN-B-12090:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań.
154. PN-B-12091:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań.
155. PN-B-12092:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary.
156. PN-B-12093:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary.
157. PN-B-12094:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary.
158. PN-B-12095:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze.
159. PN-B-12096:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań.
160. PN-B-12097:1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary.
161. PN-EN 60335-2-86:2002 Bezpieczeństwo elektrycznych przyrządów do użytku domowego i podobnego - Część 2-86: Wymagania szczegółowe dla elektrycznych urządzeń do połowu ryb.
162. PN-ISO 3720:1997 Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania.
163. PN-R-01000:1997 Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione - Terminologia.
164. PN-R-01001:1997 Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa.
165. PN-R-04033:1998 Gleby i utwory mineralne - Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
166. PN-R-04151:1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia.
167. PN-R-04152:1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia.
168. PN-R-64757:1994 Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie.
169. PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne - z wyłączeniem w odniesieniu do pasz zawierających mączki pochodzenia zwierzęcego p. 2.1 tabl. 1 poz. b) w odniesieniu do pałeczek z rodzaju Salmonella, poz. d) w odniesieniu do laseczek z rodzaju Clostridium.
170. PN-R-64801:1999 Pasze - Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.
171. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola - w zakresie wymagań, tolerancji i cech dyskwalifikujących.
172. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch - w zakresie wymagań, tolerancji i cech dyskwalifikujących.
173. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.
174. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.
175. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.
176. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.
177. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.
178. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.
179. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.
180. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.
181. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.
182. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.
183. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.
184. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.
185. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.
186. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.
187. PN-R-75502:1996 Morele.
188. PN-R-75505:1996 Bakłażan.
189. PN-R-75508:1996 Kapusta brukselska.
190. PN-R-75518:1996 Czosnek.
191. PN-R-75519:1996 Winogrona.
192. PN-R-75521:1996 Por.
193. PN-R-75522:1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).
194. PN-R-75526:1996 Brzoskwinie i nektaryny.
195. PN-R-75528:1996 Papryka słodka.
196. PN-R-75534:1996 Szpinak.
197. PN-R-75535:1996 Truskawki.
198. PN-R-75538:1996 Cykoria sałatowa.
199. PN-R-75541:1996 Cukinia.
200. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.
201. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.
202. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.
203. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.
204. PN-R-93100:1998 Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci.
1 Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 20 października 1998 r. (Dz.U.98.139.901) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 stycznia 1999 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 29 września 1999 r. (Dz.U.99.88.989) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2000 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 12 grudnia 2000 r. (Dz.U.00.116.1225) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 1 sierpnia 2001 r. (Dz.U.01.95.1044) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 września 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 10 września 2001 r. (Dz.U.01.108.1185) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 października 2001 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 31 lipca 2002 r. (Dz.U.02.134.1132) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 września 2002 r.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.83.535

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Obowiązek stosowania Polskich Norm.
Data aktu: 27/06/1997
Data ogłoszenia: 25/07/1997
Data wejścia w życie: 01/01/1998, 24/09/1997