Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 25 października 1994 r.
w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Na podstawie art. 19 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192 oraz z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Handel okrężny (obwoźny i obnośny) środkami spożywczymi i używkami, zwany dalej handlem okrężnym, powinien być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym miejscowo państwowym terenowym inspektorem sanitarnym, a w wypadku mięsa i jego przetworów oraz innych środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego - również z właściwym miejscowo organem służby weterynaryjnej.
2.
Miejsca wyznaczone do prowadzenia handlu okrężnego powinny być wyposażone w urządzenia zapewniające utrzymanie higieny osobistej przez sprzedawców i higieny warunków sprzedaży.
§  2.
Urządzenia i sprzęt, stykające się z żywnością podczas sprzedaży, transportu i przechowywania, oraz środki opakowaniowe, naczynia i sztućce jednorazowego użytku powinny być wykonane z materiałów dopuszczonych do tego celu na podstawie pozytywnej opinii Państwowego Zakładu Higieny.
§  3.
W handlu okrężnym zabrania się sprzedaży:
1)
dietetycznych środków spożywczych,
2)
mleka niepasteryzowanego,
3)
dziczyzny,
4)
pieczywa i wyrobów ciastkarskich nie opakowanych,
5)
grzybów i przetworów grzybowych, z wyjątkiem hodowlanych,
6)
napojów alkoholowych.
§  4.
1.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa i przetworów mięsnych,
2)
drobiu bitego i przetworów drobiowych,
3)
ryb i przetworów rybnych,
4)
tłuszczów zwierzęcych i roślinnych,
5)
mleka i przetworów mlecznych,
6)
innych środków spożywczych wymagających zabezpieczenia przed niewłaściwą temperaturą i nasłonecznieniem

powinna być prowadzona wyłącznie za pomocą specjalistycznych środków transportu, wyposażonych w odpowiednie pod względem higienicznym pomieszczenia, urządzenia chłodnicze, zlewozmywak, wodę ciepłą i zimną oraz dwudzielną szafkę na odzież ochronną i osobistą.

2.
Producenci lub właściciele specjalistycznych środków transportu, o których mowa w ust. 1, powinni uzyskać decyzję państwowego terenowego inspektora sanitarnego, właściwego ze względu na siedzibę producenta środka transportu lub siedzibę bądź miejsce zamieszkania właściciela tego środka, wyrażającą zgodę na sprzedaż określonych środków spożywczych w danym specjalistycznym środku transportu.
3.
Środki spożywcze wymienione w ust. 1 - z zastrzeżeniem ust. 4 - powinny być sprzedawane tylko w opakowaniach jednostkowych, znakowanych zgodnie z odrębnymi przepisami.
4.
Sprzedaż w handlu okrężnym:
1)
mięsa,
2)
drobiu bitego,
3)
przetworów mięsnych i drobiowych,
4)
ryb i przetworów rybnych

bez opakowań jednostkowych powinna być prowadzona ze specjalistycznych środków transportu, odrębnych dla każdego z wymienionych w pkt 1-4 środków spożywczych oraz po spełnieniu warunków określonych w § 5-7.

§  5.
1.
Sprzedawca mięsa i przetworów mięsnych bez opakowań jednostkowych powinien posiadać:
1)
świadectwo organu urzędowego badania zwierząt rzeźnych i mięsa, stwierdzające, że mięso zostało uznane za zdatne do spożycia,
2)
zaświadczenie właściwego organu służby weterynaryjnej, stwierdzające, że przetwory mięsne zostały wyprodukowane w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
2.
Warunkiem dopuszczenia mięsa do sprzedaży jest przeprowadzenie w dniu i w miejscu sprzedaży kontroli sanitarno-weterynaryjnej mięsa, co powinno być potwierdzone oznaczeniem mięsa oraz świadectwa, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, pieczęcią "Kontrola San.-Wet.". Mięso podlega tej kontroli niezależnie od badania dokonanego bezpośrednio po uboju.
§  6.
Sprzedawca drobiu i przetworów drobiowych powinien posiadać zaświadczenie wystawione przez właściwy organ służby weterynaryjnej, stwierdzające, że drób lub przetwory drobiowe pochodzą z rzeźni lub zakładu przetwórczego objętego nadzorem sanitarno-weterynaryjnym.
§  7.
Sprzedaż ryb powinna być prowadzona w sposób zapewniający należyte ich zabezpieczenie przed zanieczyszczeniem, przy czym ryby świeże powinny być przechowywane w pojemnikach z tworzyw sztucznych i schładzane lodem wodnym, a woda z topniejącego lodu - odprowadzana na bieżąco.
§  8.
Lody powinny być sprzedawane wyłącznie w opakowaniach jednostkowych, z urządzeń chłodniczych lub izotermicznych.
§  9.
1.
Sprzedaż warzyw i owoców powinna być prowadzona w sposób zabezpieczający przed bezpośrednim ich zetknięciem z ziemią.
2.
Opryskiwanie warzyw i owoców powinno być dokonywane jedynie przy użyciu czystej wody zdatnej do picia.
§  10.
Napoje chłodzące powinny być sprzedawane tylko w hermetycznie zamkniętych opakowaniach jednostkowych.
§  11.
Środki spożywcze przeznaczone do bezpośredniego spożycia powinny być chronione przed zanieczyszczeniem za pomocą szczelnie zamykanych pojemników i w warunkach wykluczających możliwość ich zepsucia lub wtórnego zanieczyszczenia.
§  12.
1.
Sprzedaż napojów i potraw przeznaczonych do spożycia na miejscu powinna być prowadzona wyłącznie w naczyniach jednorazowego użytku i - w razie potrzeby - ze sztućcami jednorazowego użytku.
2.
Sprzedawca jest obowiązany - jeżeli nie uczynił tego konsument - niszczyć i wyrzucać zużyte naczynia i sztućce do zamykanych i bieżąco opróżnianych pojemników na odpadki.
§  13.
1.
Sprzedawcą w handlu okrężnym może być tylko osoba, która odpowiada warunkom zdrowia wymaganym przy sprzedaży środków spożywczych; warunki te określają odrębne przepisy.
2.
Sprzedawca w handlu okrężnym jest obowiązany mieć aktualną książeczkę zdrowia, wystawioną przez publiczny zakład opieki zdrowotnej, stwierdzającą, że może być zatrudniony przy sprzedaży środków spożywczych, oraz dowód osobisty lub inny dowód tożsamości z aktualnym adresem zamieszkania.
3.
Sprzedawca jest obowiązany utrzymywać higienę osobistą, a w szczególności czystość rąk i odzieży.
4.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz ich przetworów jest obowiązany do codziennego mycia i dezynfekowania sprzętu po zakończeniu sprzedaży.
5.
Sprzedawca mięsa, drobiu, ryb oraz potraw i napojów przeznaczonych do spożycia na miejscu jest obowiązany nosić białą odzież roboczą.
§  14.
Punkty sprzedaży okrężnej powinny być wyposażone w tabliczkę informacyjną, umieszczoną w miejscu dobrze widocznym dla kupujących, zawierającą napisane w sposób czytelny: imię i nazwisko właściciela lub nazwę firmy oraz adres zamieszkania lub siedzibę firmy.
§  15.
Traci moc rozporządzenie Ministra Handlu Wewnętrznego i Usług z dnia 10 października 1972 r. w sprawie wymagań sanitarnych w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami (Dz. U. Nr 44, poz. 279, z 1990 r. Nr 39, poz. 227 i z 1992 r. Nr 47, poz. 214).
§  16.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1994.119.574

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.
Data aktu: 25/10/1994
Data ogłoszenia: 10/11/1994
Data wejścia w życie: 25/11/1994