Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ
z dnia 31 grudnia 1960 r.
w sprawie nadzoru sanitarnego nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.

Na podstawie art. 8 lit. a), b), c), d), e) i g) przepisów z dnia 22 marca 1928 r. o dozorze nad artykułami żywności i przedmiotami użytku (Dz. U. z 1928 r. Nr 36, poz. 343, z 1934 r. Nr 110, poz. 977, z 1939 r. Nr 54, poz. 342, z 1946 r. Nr 5, poz. 44 i z 1949 r. Nr 42, poz. 311) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Mięso mielone lub siekane chłodzone lub mrożone może być wytwarzane i wprowadzane do obrotu na warunkach określonych w niniejszym rozporządzeniu.
2.
Użyte w dalszym ciągu rozporządzenia określenie "mięso" oznacza mięso mielone lub siekane chłodzone albo mrożone.
§  2.
1.
Mięso może być wytwarzane tylko w uspołecznionych zakładach przemysłu mięsnego, chłodniczego lub garmażeryjnego, wyznaczonych przez jednostki nadrzędne tych zakładów w porozumieniu z właściwym wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem miasta wyłączonego z województwa) i wojewódzkim lekarzem weterynarii.
2.
Produkcja mięsa powinna być prowadzona pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii sprawujących nadzór sanitarno-weterynaryjny w zakładach, o których mowa w ust 1.
§  3.
Mięso dostarczone do sprzedaży powinno znajdować się w firmowych opakowaniach wytwórni, na których oprócz oznaczeń wymaganych w myśl przepisów o oznaczaniu artykułów wprowadzanych do obrotu powinna być zamieszczona data produkcji i znak kontroli organu sanitarno-weterynaryjnego, o którym mowa w § 2 ust. 2.
§  4.
1.
Sprzedaż detaliczna mięsa może być prowadzona tylko w uspołecznionych sklepach mięsnych wyznaczonych przez właściwy do spraw handlu wewnętrznego organ prezydium wojewódzkiej rady narodowej (rady narodowej miasta wyłączonego z województwa) w porozumieniu z wojewódzkim inspektorem sanitarnym (inspektorem sanitarnym miasta wyłączonego z województwa).
2.
Sklepy, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w urządzenia chłodnicze zapewniające:
1)
temperaturę nie wyższą niż - 8oC - do przechowywania mięsa mrożonego oraz
2)
temperaturę nie przekraczającą +4oC - do przechowywania mięsa chłodzonego.
3.
Mięso nie sprzedane w godzinach, w których sklep jest czynny, wolno przechowywać tylko w odpowiednich urządzeniach chłodniczych określonych w ust. 2.
§  5.
Dostawy mięsa do miejsc sprzedaży mogą być dokonywane tylko przy użyciu środków transportu wyposażonych w urządzenia chłodnicze.
§  6.
Przepisy §§ 6, 11 ust. 5 §§ 12, 22, 37 i 38 rozporządzenia Ministra Opieki Społecznej z dnia 10 grudnia 1936 r. o dozorze nad mięsem i przetworami mięsnymi (Dz. U. z 1936 r. Nr 92, poz. 643, z 1937 r. Nr 49, poz. 378, z 1952 r. Nr 12, poz. 75, z 1958 r. Nr 56, poz. 275 i z 1961 r. Nr 4, poz. 26) stosuje się odpowiednio.
§  7.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1961.4.27

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Nadzór sanitarny nad produkcją i obrotem mięsem mielonym lub siekanym chłodzonym lub mrożonym.
Data aktu: 31/12/1960
Data ogłoszenia: 31/01/1961
Data wejścia w życie: 31/01/1961