Zm.: rozporządzenie Ministra Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW APROWIZACJI ORAZ PRZEMYSŁU I HANDLU
z dnia 15 września 1948 r.
o zmianie rozporządzenia Ministrów Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.

Na podstawie art. 2 dekretu z dnia 27 czerwca 1946 r. o reglamentowanym zaopatrywaniu ludności w przedmioty powszedniego użytku (Dz. U. R. P. Nr 35, poz. 217) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministrów: Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi (Dz. U. R. P. Nr 72, poz. 455) wprowadza się następujące zmiany:
1)
§ 1 otrzymuje brzmienie:

"§ 1. Zezwala się na wytwarzanie oraz dopuszcza się do obrotu następujące rodzaje wędlin i wyrobów wędliniarskich:

1. kiełbasę zwyczajną o zawartości: wieprzowiny 60%, wołowiny 20%, tłuszczu 20%,
2. kiełbasę krakowską " wieprzowiny chudej 80%, wołowiny 10%, tłuszczu 10%,
3. kiełbasę cytrynową " wieprzowiny przerośniętej 90%, wołowiny chudej 5%, tłuszczu przerośniętego 5%,
4. kiełbasę białą-surową " wieprzowiny przerośniętej 90%, tłuszczu 10%,
5. kiełbasę serdelową " wieprzowiny chudej żylastej 40%, wołowiny 20%, słoniny twardej nietoplistej 40%,
6. serdelki " wieprzowiny 65%, wołowiny 10%, tłuszczu twardego przerośniętego 25%,
7. metkę " wieprzowiny tłustej 60%, wołowiny 20%, wieprzowiny chudej 20%,
8. mortadelę " wieprzowiny chudej żylastej 70%, cielęciny 10%, słoniny skórowanej 20%,
9. parówki " wieprzowiny chudej z łopatek i golonek 40%, cielęciny lub bukatu 40%, tłuszczu nietoplistego 20%,
10. kiełbasę krakowską suchą " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
11. kiszkę pasztetową " podgardla skórowanego 65%, wątroby wieprzowej 25%, kaszy - manny 10%,
12. pasztet " wieprzowiny chudej 40%, wołowiny lub cielęciny 10%, tłuszczu 25%, wątroby 25%,
13. kiszkę podgardlaną " bulki 20%, płuc 35%, mięsa krwistego 10%, wątroby surowej 5%, skwarek 10%, smalcu 10%, skórek słoninowych 10%,
14. kiszkę wątrobianą " otoczki, drobnego tłuszczu, podgardla skórowanego 25%, wątroby wieprzowej surowej 30%, podrób i innych mięs odpadkowych 45%,
15. kiszkę kaszaną " kaszy 15%, mięsa różnego odpadkowego 20%, płuc 25%, skórek słoninowych 15%, tłuszczu 7%, krwi 18%,
16. salceson włoski " głowy wieprzowej peklowanej 65%, golonki peklowanej 25%, skórek 10%,
17. salceson krwisty " krwi 15%, tłuszczu 30%, słoniny krajanej w kostkę 35%, skórek wieprzowych 10%, mięsa różnego odpadkowego 10%,
18. kiełbasę zwyczajną suchą o wysuszce do 35% " wieprzowiny 60%, wołowiny 15%, tłuszczu 25%,
19. kiełbasę jałowcową " wieprzowiny żylastej 10%, bukatu 10%, tłuszczu przerośniętego 20%, kawałków wieprzowiny 60%,
20. roladę ozorkową " ozorków 70%, tłuszczu 20%, skórek 10%,
21. roladę ryjkową " ryjków wieprzowych 60%, tłuszczu 35%, skórek wieprzowych 5%,
22. kabanosy " wieprzowiny 75%, tłuszczu wieprzowego 25%,
23. boczek wędzony surowy o wyglądzie i jakości o wyglądzie i jakości - zwyczajnych handlowych
24. boczek pieczony o wyglądzie i jakości " " " "
25. boczek gotowany o wyglądzie i jakości " " " "
26. goloneczki wieprzowe wędzone " " " "
27. słoninę wędzoną " " " "
28. szynki o wyglądzie i jakości " " " "
29. polędwicę " " " "
30. baleron " " " "
2)
§ 2 otrzymuje brzmienie:

"§ 2. Wzbronione są wytwarzanie i obrót:

kiełbasą serbską
" moskiewską
" tyrolską
" litewską
" królewską
" węgierską
" krajaną suchą
" krajaną surową
" wiejską suchą
kiełbaskami dwudziestkami
" dziesiątkami
" piątkami
roladą z prosięcia
" francuską
" figową
salami włoskim
" węgierskim
" niemieckim
polędwicą łososiową
słoniną węgierską
boczkiem faszerowanym
schabem pieczonym
oraz innymi wędlinami i wyrobami wędliniarskimi, nie wymienionymi w § 1 niniejszego rozporządzenia".
3)
Po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. Minister Przemysłu i Handlu w porozumieniu z Ministrem Aprowizacji może zezwolić na wytwarzanie dla celów eksportowych wędlin i wyrobów wędliniarskich, nie wymienionych w § 1 niniejszego rozporządzenia, oraz wyznaczyć uprawnionych do ich wytwarzania".

§  2.
Rozporządzenie niniejsze wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa z podpisem prezydenta

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 07.06.2024
Senat poparł zmianę obowiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów

W ślad za rekomendacją Komisji Rodziny, Polityki Senioralnej i Społecznej Senat przyjął w środę bez poprawek zmiany w Kodeksie pracy, których celem jest nowelizacja art. 222 dostosowująca polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.06.2024
Ratownik medyczny nauczy się na kursie, jak robić USG i stwierdzać zgon

Weszło w życie rozporządzenie w sprawie kursów kwalifikacyjnych dla ratowników medycznych. To konsekwencja przyznania tej grupie zawodowej nowych uprawnień: stwierdzania zgonu, do którego doszło podczas akcji medycznej, wykonania badania USG według protokołów ratunkowych oraz kwalifikacji do szczepienia i wykonania szczepienia przeciw COVID-19. Nowe przepisy określają jak będzie wyglądać egzamin i wzór zaświadczenia potwierdzającego odbycie kursu kwalifikacyjnego.

Agnieszka Matłacz 05.06.2024
MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1948.44.334

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie Ministra Aprowizacji oraz Przemysłu i Handlu z dnia 14 listopada 1947 r. w sprawie unormowania obrotu mięsem, wędlinami i innymi wyrobami wędliniarskimi.
Data aktu: 15/09/1948
Data ogłoszenia: 29/09/1948
Data wejścia w życie: 29/09/1948