Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO I SKUPU
z dnia 28 kwietnia 1966 r.
w sprawie norm ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.

Na podstawie art. 3 ust. 1 dekretu z dnia 29 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia nr 120 Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 października 1963 r. w sprawie norm ubytków naturalnych (Monitor Polski Nr 89, poz. 420) zarządza się, co następuje:
§  1.
Przy zamrażaniu oraz przechowywaniu w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego i wydawaniu z tych chłodni mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego stosuje się normy ubytków naturalnych, zawarte w załączniku do zarządzenia.
§  2.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 czerwca 1966 r.

ZAŁĄCZNIK 

NORMY UBYTKÓW NATURALNYCH MIĘSA WIEPRZOWEGO, WOŁOWEGO, CIELĘCEGO I BARANIEGO PODCZAS ZAMRAŻANIA I PRZECHOWYWANIA W CHŁODNIACH PRZYZAKŁADOWYCH ZAKŁADÓW PRZEMYSŁU MIĘSNEGO ORAZ WYDAWANIA Z TYCH CHŁODNI

§ 1.
Przedmiotem normy są ubytki naturalne powstałe podczas zamrażania oraz przechowywania i wydawania mięsa luzem:
1)
wieprzowego w półtuszach,
2)
wołowego ze zwierząt dorosłych oraz z jałowic i wolców w ćwierćtuszach,
3)
cielęcego w tuszach,
4)
baraniego w tuszach.
§  2.
1.
Ubytek naturalny jest to ilość wyparowanej wody z mięsa podczas zamrażania i przechowywania oraz straty powstałe wskutek czynności manipulacyjnych.
2.
Normy ubytków naturalnych uwzględniają poszczególne rodzaje i klasy mięsa oraz okresy przechowywania.
§  3.
1.
Jakość i warunki, jakim powinno odpowiadać mięso przyjęte do zamrażania i przechowywania, określają normy:

PN-59/A-82001 "Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach",

PN-57/A-07005 "Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach",

BN-62/8010-01 "Technika uboju zwierząt rzeźnych".

2.
Mięso przekazywane do zamrażania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż + 8°C.
3.
Mięso przekazywane do przechowywania powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -8°C.
4.
Zamrażanie i przechowywanie mięsa powinno się odbywać w temperaturze powietrza nie wyższej niż -18°C i przy wilgotności względnej minimum 80%.
5.
Mięso w momencie wydawania z chłodni powinno posiadać temperaturę w głębi mięśni nie wyższą niż -18°C.
§  4.
1.
Wielkość ubytków naturalnych w procentach w stosunku do ciężaru mięsa przed zamrożeniem określają tabele.
2.
Ustalone w tabelach wielkości ubytków naturalnych są wielkościami maksymalnymi.
§  5.
1.
Podane w tabelach normy ubytków naturalnych odnoszą się do mięsa podczas zamrażania i przechowywania w okresie letnim i zimowym.
2.
Normy ubytków naturalnych podczas przechowywania ustalone zostały dla okresów pełnomiesięcznych.
3.
Za okres miesięczny przyjmuje się 30 dób.
§  6.
Rozliczeń ubytków naturalnych dokonuje się zgodnie z obowiązującymi przepisami o inwentaryzacji i spisywaniu niedoborów.
§  7.
1.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny pierwszy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego pierwszego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych po pierwszym miesiącu przechowywania,

d = ilość dób przechowywania.

2.
W razie przechowywania mięsa przez niepełny końcowy miesiąc wysokość normy ubytków naturalnych oblicza się według wzoru:

w którym:

N = wysokość normy ubytków naturalnych dla rzeczywistej ilości dób przechowywania niepełnego końcowego miesiąca,

a = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej również pełną wysokość normy dla rozpoczętego końcowego miesiąca,

b = wysokość normy ubytków naturalnych, obejmującej okres pełnych miesięcy poprzedzających rozpoczęty końcowy miesiąc,

d = ilość dób przechowywania.

3.
Łączną wielkość ubytków naturalnych dla całego okresu przechowywania ustala się przez dodanie do wysokości normy ubytków naturalnych za okres obejmujący pełne miesiące przechowywania, poprzedzające rozpoczęty miesiąc, wysokości normy ubytków naturalnych obliczonej dla niepełnego końcowego miesiąca.
§  8.
W razie przechowywania mięsa ponad 6 miesięcy dla następnych miesięcy przechowywania normy ubytków naturalnych ustala się przez dodanie do wysokości normy podanej w tabeli po sześciu miesiącach przechowywania różnicy pomiędzy wysokością normy ubytków naturalnych po sześciu i po pięciu miesiącach przechowywania.
§  9.
W razie powstania ubytków naturalnych nie ujętych niniejszymi normami ubytki rozlicza się w trybie ustalonym dla rozliczeń ubytków nadzwyczajnych.
§  10.
Szczegółowe normy ubytków naturalnych określają tabele 1 i 2.

Tabela 1.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielącego i baraniego podczas zamrażania.

Rodzaj mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Klasa mięsa
I II III
Mięso wieprzowe w półtuszach 0,70 0,75 0,80
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach 0,90 1,05 1,25
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach 1,10 1,20 1,25
Mięso cielęce w tuszach 1,20 1,30 1,40
Mięso baranie w tuszach 1,00 1,10 1,20

Tabela 2.

Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas przechowywania.

Rodzaj mięsa Klasa mięsa Normy ubytków naturalnych w %
Okresy przechowywania
po 1 miesiącu po 2 miesiącach po 3 miesiącach po 4 miesiącach po 5 miesiącach po 6 miesiącach
Mięso wieprzowe w półtuszach I 0,30 0,50 0,65 0,80 0,90 1,00
II 0,30 0,55 0,70 0,85 0,95 1,05
III 0,35 0,60 0,80 0,95 1,05 1,15
Mięso wołowe ze zwierząt dorosłych w ćwierćtuszach I 0,30 0,50 0,70 0,85 0,95 1,05
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso wołowe z jałowic i wolców w ćwierćtuszach I 0,35 0,55 0,75 0,90 1,00 1,10
II 0,35 0,55 0,75 0,90 1,05 1,15
III 0,40 0,60 0,80 0,95 1,10 1,20
Mięso cielęce w tuszach I 0,70 0,90 1,05 1,20 1,30 1,40
II 0,75 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,80 1,10 1,30 1,50 1,70 1,85
Mięso baranie w tuszach I 0,60 0,90 1,10 1,25 1,40 1,55
II 0,65 0,95 1,15 1,35 1,55 1,70
III 0,70 1,00 1,20 1,40 1,60 1,75

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1966.20.112

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Normy ubytków naturalnych mięsa wieprzowego, wołowego, cielęcego i baraniego podczas zamrażania i przechowywania w chłodniach przyzakładowych zakładów przemysłu mięsnego oraz wydawania z tych chłodni.
Data aktu: 28/04/1966
Data ogłoszenia: 09/05/1966
Data wejścia w życie: 01/06/1966