Porcjowanie wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.

ZARZĄDZENIE
MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO
z dnia 30 czerwca 1963 r.
w sprawie porcjowania wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.

Na podstawie art. 3 ust. 1 pkt 1 dekretu z dnia 27 października 1952 r. o gospodarowaniu artykułami obrotu towarowego i zaopatrzenia (Dz. U. z 1952 r. Nr 44, poz. 301 i z 1956 r. Nr 54, poz. 244) oraz § 1 zarządzenia Przewodniczącego Państwowej Komisji Planowania Gospodarczego z dnia 13 stycznia 1954 r. w sprawie przekazania Ministrowi Handlu Wewnętrznego niektórych uprawnień do wydawania przepisów o gospodarowaniu artykułami spożywczymi w zakładach żywienia zbiorowego (Monitor Polski Nr A-7, poz. 166) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Jednostki upoważnione do opracowywania przepisów kulinarnych dla produkcji wyrobów w zakładach gastronomicznych, wymienione w § 2 i § 3 zarządzenia Ministra Handlu Wewnętrznego z dnia 3 stycznia 1957 r. w sprawie przepisów kulinarnych w zakładach gastronomicznych (Monitor Polski Nr 1, poz. 8), ustalą we wszystkich obowiązujących oraz nowo wydawanych przepisach kulinarnych na wyroby mięsne, produkowane przez podległe zakłady gastronomiczne, normę surowca mięsnego w takiej wysokości, aby 1 porcja gotowego wyrobu wynosiła:
bez kości z kością
1) z mięs gotowanych 100 g 120 g
2) z mięs duszonych i pieczonych:
a) w całości, 1-porcjowych i rozdrobnionych (np. gulasz, ragout) 80 g 100 g
b) z nadzieniem i faszerowanych 90 g 120 g
3) z mięs smażonych:
a) panierowanych 100 g 110 g
b) sauté 90 g 100 g
4) z mielonych mas mięsnych (bez względu na technikę wykonania, z wyjątkiem befsztyka tatarskiego) 100 g -
5) flaków (mięso stanowi 40%) 300 g -
flaków po poznańsku 150 g -
flaków panierowanych 180 g -
6) wędlin i przekąsek mięsnych (pieczenie na zimno, mięsa w galaretach, befsztyk tatarski itp.) 50 g -
2.
Przepisy ust. 1 nie mają zastosowania do potraw produkowanych z kończyn zwierząt, jak np. golonka, ratka, gicz, przy których decyduje anatomiczny podział, potraw produkowanych z ogonów oraz gorących parówek i serdelków, których wielkości wynikają z porcjowania w czasie ich wyrobu. Przepis ust. 1 pkt 5 nie ma zastosowania w zakładach specjalistycznych, które mogą sprzedawać flaki w większych porcjach.
3. 1
W zakładach gastronomicznych kategorii "S" określone w ust. 1 wielkości porcji mogą być powiększone najwyżej o 50%.
§  2.
Państwowa Inspekcja Handlowa oraz wydziały handlu prezydiów wojewódzkich rad narodowych (rad narodowych miast wyłączonych z województw) dopilnują realizacji przepisów zarządzenia.
§  3.
Zarządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia z mocą od dnia 1 lipca 1963 r.
1 § 1 ust. 3 dodany przez § 1 zarządzenia z dnia 14 maja 1966 r. (M.P.66.26.136) zmieniającego nin. zarządzenie z dniem 1 czerwca 1966 r.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

M.P.1963.75.373

Rodzaj: Zarządzenie
Tytuł: Porcjowanie wyrobów mięsnych w zakładach gastronomicznych.
Data aktu: 30/06/1963
Data ogłoszenia: 09/10/1963
Data wejścia w życie: 01/07/1963, 09/10/1963