Wielki wzrost zatrudnienia, włączenie kobiet do pracy produkcyjnej, masowe szkolenie młodzieży - wszystko to powoduje i powodować będzie stały wzrost ilości konsumentów w zakładach żywienia zbiorowego. W roku 1955 będzie 11.000 zakładów żywienia zbiorowego, a liczba żywionych dziennie osiągnie cyfrę 2.200.000.Dotychczasowy rozwój żywienia zbiorowego wskazuje wyraźnie na szybki proces uspołeczniania zakładów gastronomicznych.
Obecnie udział uspołecznionych zakładów żywienia zbiorowego w istniejącej obecnie sieci zakładów wynosi w miastach 56,3%, obsługując ponad 78% konsumentów, korzystających z obecnie istniejącej sieci zakładów zbiorowego żywienia.
Jakkolwiek rozbudowa sieci zakładów żywienia zbiorowego podjęta była z uwzględnieniem elementów uprzemysłowienia i przebudowy struktury gospodarczej kraju, to jednak stan żywienia zbiorowego na obecnym etapie nie zadowala zwiększonych potrzeb mas pracujących.
Plan 6-letni, zakładając wysokie podniesienie dochodu narodowego i wzrost dobrobytu mas pracujących spowoduje w efekcie wzrost realnych płac pracowniczych i stałe podnoszenie ich stopy życiowej, a co za tym idzie zmiany w poziomie odżywiania się i w strukturze wydatków na żywienie. Zmiany te będą wpływać zasadniczo przede wszystkim na jakość posiłków, potrzebę ich różnorodności i wyboru asortymentowego w dostosowaniu do wymagań i zwiększonych możliwości płatniczych konsumentów.
Z drugiej strony jakość odżywiania, szczególnie jakość posiłków w zakładach żywienia zbiorowego, ich wysoki poziom - stanowi warunek nieodzowny wzrostu wydajności pracy i gotowości do pracy mas pracujących. Wynikające stąd zadania żywienia zbiorowego są niezwykle ważne.
Dla realizacji zadań w zakresie żywienia zbiorowego należy: