Rozporządzenie delegowane 2024/585 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina

ROZPORZĄDZENIE DELEGOWANE KOMISJI (UE) 2024/585
z dnia 8 grudnia 2023 r.
uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 z dnia 26 lutego 2014 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji i etykietowania aromatyzowanych produktów sektora wina oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1601/91 1 , w szczególności jego art. 6a ust. 4,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 2  zmieniło rozporządzenie (UE) nr 251/2014.

(2) W kontekście tej zmiany wykaz składników i informację o wartości odżywczej, o których mowa odpowiednio w art. 9 ust. 1 lit. b) i l) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 3 , wprowadzono jako obowiązkowe dane szczegółowe w art. 6a rozporządzenia (UE) nr 251/2014. Rozporządzeniem (UE) 2021/2117 upoważniono również Komisję do przyjmowania aktów delegowanych uzupełniających rozporządzenie (UE) nr 251/2014 przez doprecyzowanie przepisów dotyczących oznaczania i określania składników na potrzeby stosowania nowego wymogu dotyczącego etykietowania.

(3) Chociaż odpowiednie przepisy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 mają zastosowanie do oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina, należy ustanowić szczegółowe przepisy uwzględniające niektóre szczególne cechy aromatyzowanych produktów sektora wina oraz szczególne procesy i terminy ich produkcji, aby zapewnić konsumentom wyczerpujące i dokładne informacje. Przepisy te powinny mieć zastosowanie w przypadku umieszczenia wykazu składników na etykiecie aromatyzowanego produktu sektora wina, ale również w przypadku, gdy wykaz składników jest podany za pomocą środków elektronicznych wskazanych na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie, zgodnie z art. 6a ust. 2 rozporządzenia (UE) nr 251/2014.

(4) Ponieważ aromatyzowane produkty sektora wina uzyskuje się zawsze z przynajmniej jednego produktu sektora wina spośród zdefiniowanych w części II pkt 1-11 załącznika VII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 4 , należy wprowadzić wymóg, aby wszystkie składniki produktów sektora wina wykorzystywane do produkcji aromatyzowanych produktów sektora wina wymieniano zgodnie ze szczegółowymi przepisami dotyczącymi oznaczania i określania składników produktów sektora wina, określonymi w art. 48a rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 5 .

(5) Składniki produktów sektora wina wykorzystywane jako baza do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina należy odróżnić wizualnie od pozostałych dodawanych do nich składników. Składniki produktów sektora wina należy zatem wskazać w nawiasie, po wyrazie "wino" lub innym terminie określającym konkretny wykorzystany produkt sektora wina, a wszystkie inne składniki dodawane do bazowych produktów sektora wina powinny znajdować się poza nawiasem w porządku malejącym pod względem objętości lub masy odnotowanych w momencie ich wykorzystania w procesie produkcji aromatyzowanego produktu sektora wina, jak przewidziano w art. 18 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

(6) Jeżeli jednak do bazowych produktów sektora wina wykorzystywanych do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina dodawane są niektóre składniki, w odniesieniu do ich oznaczenia w wykazie składników powinny mieć zastosowanie szczegółowe przepisy.

(7) Ze względu na spójność z przepisami dotyczącymi oznaczania składników produktów sektora wina oraz w celu ułatwienia konsumentom zrozumienia tych informacji należy zezwolić na stosowanie określenia "zagęszczony moszcz winogronowy" do oznaczenia zarówno zagęszczonego moszczu winogronowego, jak i rektyfikowanego zagęszczonego moszczu winogronowego, w przypadku gdy są one dodawane do produktów sektora wina wykorzystywanych do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina.

(8) W przypadku gdy do produkcji aromatyzowanych produktów sektora wina wykorzystuje się siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka, należy je wskazać na etykiecie przy użyciu określeń tradycyjnie stosowanych w etykietowaniu produktów sektora wina. Jeżeli alergeny te są wykorzystywane do produkcji produktów sektora wina, należy je wskazać w nawiasie, natomiast w przypadkach, gdy dodaje się je do aromatyzowanego produktu sektora wina przed butelkowaniem - poza nawiasem.

(9) Z tego samego powodu w przypadku aromatyzowanych produktów sektora wina należy zezwolić na stosowanie tych samych piktogramów ilustrujących siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka, jak stosowane w przypadku produktów sektora wina.

(10) Jeżeli przed butelkowaniem do aromatyzowanego produktu sektora wina dodaje się jakiekolwiek inne substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, należy je podać zgodnie z art. 21 ust. 1 rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

(11) W przypadku gdy siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj lub mleko i produkty na bazie mleka są zarówno stosowane w bazowych produktach sektora wina, jak i dodawane do aromatyzowanego przed butelkowaniem, jeżeli pełny wykaz składników jest podawany za pomocą środków elektronicznych, składniki te należy wskazać na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie tylko raz po wyrazie "zawiera".

(12) Głównym celem niektórych dodatków wykorzystywanych jako gazy do pakowania (dwutlenek węgla, argon i azot) jest usuwanie tlenu podczas butelkowania aromatyzowanych produktów sektora wina, ale nie stają się one częścią spożywanego produktu. Ze względu na to, że wskazanie ich w wykazie składników może dezorientować konsumentów co do prawdziwego charakteru i składu aromatyzowanego produktu sektora wina, właściwe wydaje się zastąpienie ich konkretną daną szczegółową opisującą ich funkcję poprzez użycie określenia "butelkowane w atmosferze ochronnej".

(13) Ze względu na obowiązek podawania od dnia 8 grudnia 2023 r. wykazu składników zgodnie z art. 6 akapit piąty rozporządzenia (UE) 2021/2117 należy zezwolić na wyczerpanie zapasów aromatyzowanych produktów sektora wina, które zostały oznakowane zgodnie z art. 6a ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 251/2014 w okresie od dnia 8 grudnia 2023 r. do dnia 18 lutego 2024 r.,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł  1

Wykaz składników

1. 
Produkty sektora wina wykorzystane do otrzymania aromatyzowanego produktu sektora wina są oznaczane w wykazie składników określeniem "wino" lub nazwą konkretnych wykorzystanych produktów sektora wina. Bezpośrednio po tych określeniach wymienia się w nawiasie składniki tych produktów sektora wina zgodnie z art. 48a rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.
2. 
W przypadku gdy następujące składniki są dodawane do bazowych produktów sektora wina przed butelkowaniem aromatyzowanego produktu sektora wina lub w trakcie jego butelkowania, można je wskazać poza nawiasem, o którym mowa w ust. 1, w następujący sposób:
a)
"zagęszczony moszcz winogronowy" lub "rektyfikowany zagęszczony moszcz winogronowy" można oznaczać używając określenia "zagęszczony moszcz winogronowy";
b)
siarczyny, jaja i produkty na bazie jaj oraz mleko i produkty na bazie mleka można oznaczać używając określeń wymienionych w części A załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33;
c)
dodatki należące do kategorii "gazy opakowaniowe" można zastąpić jedną z danych szczegółowych: "butelkowane w atmosferze ochronnej".

Do celów akapitu pierwszego lit. b), w przypadku gdy wykaz składników jest podawany za pomocą środków elektronicznych, określenia te umieszcza się również raz na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie po wyrazie "zawiera" wraz ze wskazaniem wszelkich innych możliwych substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji, wykorzystanych do produkcji aromatyzowanego produktu sektora wina. Określeniom tym może towarzyszyć odpowiedni piktogram określony w części B załącznika I do rozporządzenia delegowanego (UE) 2019/33.

Artykuł  2

Przepisy przejściowe

Zapasy aromatyzowanych produktów sektora wina etykietowanych zgodnie z przepisami określonymi w art. 6a ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 251/2014 w okresie od dnia 8 grudnia 2023 r. do dnia 18 lutego 2024 r., można nadal wprowadzać do obrotu aż do wyczerpania zapasów, nawet jeżeli nie spełniają one odpowiednich wymogów dotyczących etykietowania określonych w niniejszym rozporządzeniu.

Artykuł  3

Wejście w życie

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie trzeciego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 8 grudnia 2023 r.

1 Dz.U. L 84 z 20.3.2014, s. 14.
2 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013 ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014 w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr 228/2013 ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz.U. L 435 z 6.12.2021, s. 262).
3 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L 304 z 22.11.2011, s. 18).
4 Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz.U. L 347 z 20.12.2013, s. 671).
5 Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 w odniesieniu do wniosków o objęcie ochroną nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych w sektorze wina, procedury zgłaszania sprzeciwu, ograniczeń stosowania, zmian w specyfikacji produktu, unieważnienia ochrony oraz etykietowania i prezentacji (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2).

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.L.2024.585

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Rozporządzenie delegowane 2024/585 uzupełniające rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 251/2014 w odniesieniu do przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i określania składników aromatyzowanych produktów sektora wina
Data aktu: 08/12/2023
Data ogłoszenia: 15/02/2024
Data wejścia w życie: 18/02/2024