Zm.: rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA1)
z dnia 22 kwietnia 2011 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych

Na podstawie art. 10 pkt 2 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2010 r. Nr 136, poz. 914, Nr 182, poz. 1228 i Nr 230, poz. 1511) zarządza się, co następuje:
§  1.
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 23 grudnia 2010 r. w sprawie specyfikacji i kryteriów czystości substancji dodatkowych (Dz. U. z 2011 r. Nr 2, poz. 3) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w odnośniku nr 2 do rozporządzenia po pkt 5 dodaje się pkt 6 i 7 w brzmieniu:

"6) dyrektywy Komisji 2010/67/UE z dnia 20 października 2010 r. zmieniającej dyrektywę 2008/84/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dla dodatków do środków spożywczych innych niż barwniki i substancje słodzące (Dz. Urz. UE L 277 z 21.10.2010, str. 17);

7) dyrektywy Komisji 2011/3/UE z dnia 17 stycznia 2011 r. zmieniającej dyrektywę 2008/128/WE ustanawiającą szczególne kryteria czystości dotyczące barwników stosowanych w środkach spożywczych (Dz. Urz. UE L 13 z 18.01.2011, str. 59).";

2)
w załączniku do rozporządzenia:
a)
w części II "Specyfikacje i kryteria czystości dla barwników" w pkt II "Szczegółowe kryteria czystości barwników" poz. 33 otrzymuje brzmienie:

"33. E 160d LIKOPEN

1. Likopen syntetyczny:

Nazwy synonimowe Likopen otrzymywany na drodze syntezy chemicznej
Definicja Likopen syntetyczny, będący mieszaniną geometrycznych izomerów likopenów, otrzymuje się, poddając kondensacji Wittiga syntetyczne produkty pośrednie wykorzystywane powszechnie do produkcji innych karotenoidów stosowanych w żywności. Likopen syntetyczny składa się głównie z likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans wraz z 5-cis-likopenem i niewielkich ilości innych izomerów. Dostępne w handlu preparaty likopenu przeznaczone do stosowania w żywności mogą mieć postać zawiesin w olejach jadalnych albo proszku rozprowadzanego wodą lub rozpuszczalnego w wodzie
Nazwy chemiczne ψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 207-949-1
Numer wg Colour Index 75125
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,85
Analiza Nie mniej niż 96 % całkowitej zawartości likopenów (nie mniej niż 70 % likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans). E1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450
Opis Czerwony, krystaliczny proszek
Identyfikacja
Spektrofotometria Roztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 470 nm
Test na obecność karotenoidów Kolor roztworu próbki w acetonie znika po stopniowym dodaniu 5 % roztworu azotynu sodu i 1N kwasu siarkowego
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w chloroformie
Właściwości 1 % roztworu w chloroformie Przejrzysty, o intensywnie czerwono-pomarańczowym zabarwieniu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (40 °C, 4 godz. przy 20 mm Hg)
Apo-12'-likopenal Nie więcej niż 0,15 %
Tlenek trifenylofosfiny Nie więcej niż 0,01 %
Pozostałości rozpuszczalników Metanol: nie więcej niż 200 mg/kg

Heksan, propan-2-ol: nie więcej niż 10 mg/kg każdy

Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg (wyłącznie w preparatach dostępnych w handlu)

Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg

2. Z czerwonych pomidorów:

Nazwy synonimowe Naturalna żółcień 27
Definicja Likopen otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikiem z czerwonych pomidorów (Lycopersicon esculentum L.) z późniejszym usunięciem rozpuszczalnika. Można używać jedynie następujących rozpuszczalników: dwutlenek węgla, octan etylu, aceton, propan-2-ol, metanol, etanol, heksan. Głównym składnikiem barwiącym pomidorów jest likopen, mogą również występować małe ilości pozostałych pigmentów karotenoidowych. Oprócz pigmentów produkt może zawierać oleje, tłuszcze, woski oraz składniki smakowe naturalnie występujące w pomidorach
Nazwy chemiczne ψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 207-949-1
Numer wg Colour Index 75125
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,85
Analiza E1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450. Zawiera nie mniej niż 5% substancji barwiących ogółem
Opis Ciemnoczerwona, lepka ciecz
Identyfikacja
Spektrofotometria Roztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 472 nm
Czystość
Pozostałości rozpuszczalników Octan etylu

Metanol

Etanol

Aceton

Heksan

Propan-2-ol

)

)

)> Nie więcej niż 50 mg/kg, pojedynczo lub łącznie

)

)

)

Popiół siarczanowy Nie więcej niż 1 %
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg

3. Z Blakeslea trispora:

Nazwy synonimowe Naturalna żółcień 27
Definicja Likopen z Blakeslea trispora jest ekstrahowany z biomasy grzybów i oczyszczany poprzez krystalizację i filtrowanie. Składa się głównie z likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans. Zawiera również niewielkie ilości innych karotenoidów. Jedynymi rozpuszczalnikami stosowanymi do produkcji są izopropanol i octan izobutylu. Dostępne w handlu preparaty likopenu przeznaczone do stosowania w żywności mogą mieć postać zawiesin w olejach jadalnych albo proszku rozprowadzanego wodą lub rozpuszczalnego w wodzie
Nazwy chemiczne ψ, ψ-karoten, likopen, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans, all-E-likopen, (all-E)-2,6,10,14,19,23,27,31-oktametylo-2,6,8,10,12,14,16,18,20,22,24,26,30-dotriaconta-tridecaen
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 207-949-1
Numer wg Colour Index 75125
Wzór chemiczny C40H56
Masa cząsteczkowa 536,85
Analiza Nie mniej niż 95 % całkowitej zawartości likopenów (nie mniej niż 90 % likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans w stosunku do substancji barwiących ogółem).

E1cm1% przy 465-475 nm w heksanie (dla 100 % czystego likopenu, którego wszystkie wiązania podwójne mają konfigurację trans) wynosi 3450

Opis Czerwony, krystaliczny proszek
Identyfikacja
Spektrofotometria Roztwór w heksanie wykazuje maksimum absorpcji przy ok. 470 nm
Test na obecność karotenoidów Kolor roztworu próbki w acetonie znika po stopniowym dodaniu 5 % roztworu azotynu sodu i 1N kwasu siarkowego
Rozpuszczalność Nierozpuszczalny w wodzie, łatwo rozpuszczalny w chloroformie
Właściwości 1 % roztworu w chloroformie Przejrzysty, o intensywnie czerwono-pomarańczowym zabarwieniu
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 0,5 % (40 °C, 4 godz. przy 20 mm Hg)
Inne karotenoidy Nie więcej niż 5 %
Pozostałości rozpuszczalników Propan-2-ol: nie więcej niż 0,1 %

Octan izobutylu: nie więcej niż 1,0 %

Dichlorometan: nie więcej niż 10 mg/kg (wyłącznie w preparatach dostępnych w handlu)

Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,3 %
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg"
b)
w części III "Specyfikacje, kryteria czystości dla dozwolonych substancji dodatkowych innych niż substancje słodzące i barwniki":
poz. 41 otrzymuje brzmienie:

"41. E 290 DWUTLENEK WĘGLA

Nazwy synonimowe Gazowy dwutlenek węgla

Suchy lód (w postaci ciała stałego)

Bezwodnik węglowy

Definicja
Nazwa chemiczna Dwutlenek węgla
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 204-696-9
Wzór chemiczny CO2
Masa cząsteczkowa 44,01
Analiza Zawiera nie mniej niż 99 % v/v w przeliczeniu na substancję gazową
Opis W normalnych warunkach otoczenia bezbarwny gaz o lekko gryzącym zapachu. Dwutlenek węgla jako produkt handlowy jest transportowany i sprzedawany w postaci ciekłej w butlach ciśnieniowych lub w systemie magazynowania luzem, lub jako ciało stałe w sprasowanych blokach "suchego lodu". W formie stałej (suchy lód) zawiera zazwyczaj dodane substancje, takie jak glikol propylenowy lub olej mineralny, jako substancje wiążące
Identyfikacja
A. Strącanie się (tworzenie osadu) Podczas przepuszczania strumienia próbki przez roztwór wodorotlenku baru powstaje biały osad, który musując rozpuszcza się w rozcieńczonym kwasie octowym
Czystość
Kwasowość 915 ml gazu przepuszczonego przez 50 ml świeżo przegotowanej wody nie może wytworzyć więcej kwasu oznaczanego przy użyciu oranżu metylowego niż jest zawarte w 50 ml świeżo przegotowanej wody, do której dodano 1 ml kwasu chlorowodorowego (0,01 N)
Substancje redukujące, wodorofosforki i siarczki 915 ml gazu przepuszczonego przez 25 ml amoniakalnego azotanu srebra, do którego dodano 3 ml amoniaku, nie może powodować zmętnienia lub sczernienia tego roztworu
Tlenek węgla Nie więcej niż 10 μg/1
Zawartość oleju Nie więcej niż 5 mg/kg",
po poz. 104 dodaje się poz. 104a w brzmieniu:

"104a. E 392 EKSTRAKTY Z ROZMARYNU (WYCIĄGI Z ROZMARYNU)

Nazwy synonimowe Ekstrakt z liści rozmarynu (przeciwutleniacz)
Definicja Ekstrakt z liści rozmarynu zawiera kilka składników, które, jak dowiedziono, pełnią funkcje przeciwutleniające. Składniki te należą głównie do grup kwasów fenolowych, flawonoidów i diterpenoidów. Oprócz związków przeciwutleniających ekstrakty mogą zawierać również triterpeny i substancje ulegające wyekstrahowaniu rozpuszczalnikami organicznymi szczegółowo zdefiniowanymi w poniższej specyfikacji
Nazwa chemiczna Ekstrakt z rozmarynu (Rosmarinus officinalis)
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 283-291-9
Opis Przeciwutleniacz ekstrakt liści rozmarynu otrzymuje się w procesie ekstrakcji z liści Rosmarinus officinalis przy zastosowaniu układu rozpuszczalników dopuszczonych do żywności. Następnie ekstrakty mogą być pozbawiane zapachu i odbarwiane.
Identyfikacja
Referencyjne związki przeciwutleniające: diterpeny fenolowe Kwas karnozowy (C20H28O4) i karnozol (C20H26O4) (zawierające nie mniej niż 90 % diterpenów fenolowych ogółem)
Główne referencyjne substancje lotne Borneol, octan bornylu, kamfora, 1,8-cyneol, werbenon
Gęstość > 0,25 g/ml
Rozpuszczalność Nierozpuszczalne w wodzie
Czystość
Ubytek po suszeniu < 5 %
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 2 mg/kg

1. Ekstrakty z rozmarynu produkowane z suszonych liści rozmarynu poprzez ekstrakcję acetonem:

Opis Ekstrakty z rozmarynu produkowane są z suszonych liści rozmarynu poprzez ekstrakcję acetonem, filtrację, oczyszczanie i odparowanie rozpuszczalnika, po których następuje suszenie i przesiewanie w celu uzyskania drobnego proszku lub płynu
Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających ≥ 10 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych (w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalników Aceton: nie więcej niż 500 mg/kg

2. Ekstrakty z rozmarynu otrzymane poprzez ekstrakcję z suszonych liści rozmarynu za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym

Ekstrakty z rozmarynu produkowane z suszonych liści rozmarynu, ekstrahowane za pomocą dwutlenku węgla w stanie nadkrytycznym z małą ilością etanolu jako czynnika azeotropującego

Opis
Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających ≥ 13 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych (w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalników Etanol: nie więcej niż 2 %

3. Ekstrakty z rozmarynu otrzymane z pozbawionego zapachu, etanolowego ekstraktu z rozmarynu

Ekstrakty z rozmarynu, które otrzymano z pozbawionego zapachu etanolowego ekstraktu z rozmarynu. Ekstrakty można poddać dalszemu oczyszczaniu, np. poprzez poddanie działaniu węgla aktywnego lub destylację molekularną. Ekstrakty mogą występować w postaci zawiesiny w odpowiednim i uznanym nośniku lub w postaci wysuszonego proszku

Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających ≥ 5 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych (w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalników Etanol: nie więcej niż 500 mg/kg

4. Ekstrakty z rozmarynu pozbawione zapachu i odbarwione, otrzymane w procesie dwustopniowej ekstrakcji przy użyciu heksanu i etanolu

Ekstrakty z rozmarynu otrzymane z pozbawionego zapachu etanolowego ekstraktu z rozmarynu, poddane ekstrakcji heksanem. Ekstrakt można poddać dalszemu oczyszczaniu, np. poprzez poddanie działaniu węgla aktywnego lub destylację molekularną. Mogą występować w postaci zawiesiny w odpowiednim i uznanym nośniku lub w postaci wysuszonego proszku

Identyfikacja
Zawartość referencyjnych związków przeciwutleniających ≥ 5 % m/m, wyrażona jako kwas karnozowy i karnozol ogółem
Stosunek przeciwutleniaczy do substancji lotnych (w % m/m kwasu karnozowego i karnozolu ogółem) ≥ 15 (w % m/m głównych referencyjnych substancji lotnych)*)
Pozostałości rozpuszczalników Heksan: nie więcej niż 25 mg/kg

Etanol: nie więcej niż 500 mg/kg",

*) wyrażonych jako procent substancji lotnych ogółem w ekstrakcie, oznaczanych metodą chromatografii gazowej ze spektrometrią mas "GC/MS"

poz. 128 otrzymuje brzmienie:

"128. E 426 HEMICELULOZA SOJOWA

Nazwy synonimowe
Definicja Hemiceluloza sojowa jest oczyszczonym, rozpuszczalnym w wodzie polisacharydem uzyskiwanym z naturalnych włókien sojowych za pomocą ekstrakcji gorącą wodą. Nie stosuje się innych organicznych środków strącających niż etanol
Nazwy chemiczne Rozpuszczalne w wodzie polisacharydy sojowe

Rozpuszczalne w wodzie włókna sojowe

Analiza Nie mniej niż 74 % węglowodanów
Opis Sypki proszek o barwie białej lub żółtawobiałej
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność

pH 1 % roztworu

Rozpuszczalny w gorącej i zimnej wodzie, nie tworzy żelu

5,5 ± 1,5

B. Lepkość 10 % roztworu Nie więcej niż 200 mPa·s
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 7 % (105 °C, 4 godziny)
Białko Nie więcej niż 14 %
Popiół całkowity Nie więcej niż 9,5 % (600 °C, 4 godziny)
Arsen Nie więcej niż 2 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 3.000 kolonii w 1 gramie
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 100 kolonii w 1 gramie
E. coli Nieobecne w 10 g
Etanol Nie więcej niż 2 %",
po poz. 128 dodaje się poz. 128a w brzmieniu:

"128a. E 427 GUMA KASJA

Nazwy synonimowe
Definicja Guma kasja to mielone, oczyszczone bielmo nasion Cassia tora i Cassia obtusifoli (Leguminosae) zawierające mniej niż 0,05 % Cassia occidentalis. Guma kasja składa się głównie z polisacharydów o dużej masie cząsteczkowej, zbudowanych głównie z liniowego łańcucha jednostek 1,4-β-D-mannopiranozy połączonych z jednostkami 1,6-α-D-galaktopiranozy. Stosunek mannozy do galaktozy wynosi około 5:1.

W procesie produkcji nasiona obłuszcza się i odkiełkowuje, poddając obróbce termomechanicznej; następnie bielmo miele się i przesiewa. Mielone bielmo poddawane jest dalszemu oczyszczaniu poprzez ekstrakcję izopropanolem

Analiza Nie mniej niż 75 % galaktomannanu
Opis Bezwonny proszek o barwie jasnożółtej do zbliżonej do białej
Identyfikacja
Rozpuszczalność Nierozpuszczalna w etanolu. Łatwo dysperguje w zimnej wodzie, tworząc roztwór koloidalny
Tworzenie żelu przy użyciu boranu Do zdyspergowanej w wodzie próbki dodać wystarczającą ilość roztworu boranu sodu (roztwór testowy TS) w celu podniesienia poziomu pH do wartości ponad 9; tworzy się żel.
Tworzenie żelu przy użyciu gumy ksantanowej Odważyć 1,5 g próbki i 1,5 g gumy ksantanowej i zmieszać je. Dodać tę mieszaninę (szybko mieszając) do 300 ml wody o temperaturze 80 °C w zlewce o pojemności 400 ml. Mieszać do rozpuszczenia mieszaniny, a po rozpuszczeniu mieszać przez dodatkowe 30 minut (w czasie mieszania utrzymywać temperaturę powyżej 60 °C). Przestać mieszać i studzić mieszaninę w temperaturze pokojowej przynajmniej dwie godziny. Po obniżeniu temperatury poniżej 40 °C tworzy się zwarty, lepkoelastyczny żel; taki żel nie powstaje w podobnie przygotowanym 1 % roztworze kontrolnym samej gumy kasja lub gumy ksantanowej
Lepkość Mniej niż 500 mPa·s (25 °C, 2 godz., 1 % roztwór) odpowiadająca średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 200 000-300 000 Da
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w kwasach Nie więcej niż 2,0 %
pH 5,5-8 (1 % roztwór wodny)
Tłuszcz surowy Nie więcej niż 1 %
Białka Nie więcej niż 7 %
Popiół całkowity Nie więcej niż 1,2 %
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 12 % (5 godz., 105 °C)
Antrachinony ogółem Nie więcej niż 0,5 mg/kg (granica wykrywalności)
Pozostałości rozpuszczalnika Alkoholu izopropylowego nie więcej niż 750 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg
Kryteria mikrobiologiczne
Ogólna liczba drobnoustrojów Nie więcej niż 5 000 jednostek tworzących kolonie w 1 gramie
Drożdże i pleśnie Nie więcej niż 100 jednostek tworzących kolonie w 1 gramie
Salmonella spp. Nieobecne w 25 g
E. coli Nieobecne w 1 g",
poz. 157 otrzymuje brzmienie:

"157. E 463 HYDROKSYPROPYLOCELULOZA

Nazwy synonimowe Eter hydroksypropylowy celulozy
Definicja Hydroksypropyloceluloza jest celulozą otrzymaną bezpośrednio z naturalnych odmian włóknistego surowca roślinnego i częściowo eteryfikowaną grupami hydroksypropylowymi
Nazwa chemiczna Eter hydroksypropylowy celulozy
Wzór chemiczny Polimery zawierające podstawione jednostki anhydroglukozy o następującym wzorze ogólnym:

C6H7O2(OR1)(OR2)(OR3) gdzie R1, R2, R3 mogą zamiennie oznaczać jeden z

następujących podstawników:

- H

- CH2CHOHCH3

- CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3

- CH2CHO[CH2CHO(CH2CHOHCH3)CH3]CH3

Masa cząsteczkowa Od około 30.000 do 1.000.000
Analiza Zawiera nie więcej niż 80,5 % grup hydroksypropyloksylowych (-OCH2CHOHCH3), co stanowi odpowiednik nie więcej niż 4,6 grup hydroksypropyloksylowych na jednostkę bezwodnej glukozy, w przeliczeniu na suchą masę
Opis Lekko higroskopijny włóknisty lub ziarnisty proszek, barwa biała, jasnożółta lub szarawa, bez smaku i bez zapachu
Identyfikacja
A. Rozpuszczalność Pęcznieje w wodzie, tworząc przezroczysty do opalizującego, lepki roztwór koloidalny. Rozpuszczalna w etanolu. Nierozpuszczalna w eterze
B. Chromatografia gazowa Oznaczyć podstawniki metodą chromatografii gazowej
Czystość
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 10 % (105 °C, 3 godziny)
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,5 % po prażeniu w temperaturze 800 °C ± 25 °C
pH 1 % roztworu koloidalnego Nie mniej niż 5,0 i nie więcej niż 8,0
Chlorohydryny propylenu Nie więcej niż 0,1 mg/kg
Arsen Nie więcej niż 3 mg/kg
Ołów Nie więcej niż 5 mg/kg
Rtęć Nie więcej niż 1 mg/kg
Kadm Nie więcej niż 1 mg/kg
Metale ciężkie (w przeliczeniu na Pb) Nie więcej niż 20 mg/kg",
poz. 278 otrzymuje brzmienie:

"278. E 949 WODÓR

Definicja
Nazwa chemiczna Wodór
Numer wg Europejskiego Spisu Substancji Chemicznych 215-605-7
Wzór chemiczny H2
Masa cząsteczkowa 2
Analiza Zawiera nie mniej niż 99,9 %
Opis Bezbarwny, bezwonny, łatwo palny gaz
Czystość
Woda Nie więcej niż 0,005 % obj.
Tlen Nie więcej niż 0,001 % obj.
Azot Nie więcej niż 0,07 % obj.",
po poz. 293 dodaje się poz. 293a w brzmieniu:

"293a. E 1203 ALKOHOL POLIWINYLOWY

Nazwy synonimowe Polimer alkoholu winylowego, PVOH
Definicja Alkohol poliwinylowy jest żywicą syntetyczną powstałą na skutek polimeryzacji octanu winylu, a następnie częściowej hydrolizy estru w obecności katalizatora alkalicznego. Właściwości fizyczne produktu zależą od stopnia polimeryzacji i stopnia hydrolizy
Nazwa chemiczna Etenol, homopolimer
Wzór chemiczny (C2H30R)n gdzie R = H lub COCH3
Opis Bezwonny, pozbawiony smaku, półprzezroczysty, granulowany proszek, biały lub kremowy
Identyfikacja
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, trudno rozpuszczalny w etanolu
Reakcja strąceniowa Podgrzewając, rozpuścić 0,25 g próbki w 5 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Dodanie to tego roztworu 10 ml etanolu powoduje wytrącenie się białego, mętnego lub kłaczkowatego osadu
Reakcja barwna Podgrzewając, rozpuścić 0,01 g próbki w 100 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Niebieski kolor powstanie poprzez dodanie (do 5 ml roztworu) jednej kropli roztworu testowego jodu (TS) i kilku kropli roztworu kwasu borowego. Podgrzewając, rozpuścić 0,5 g próbki w 10 ml wody i ostudzić roztwór do temperatury pokojowej. Po dodaniu jednej kropli roztworu jodu (TS) do 5 ml roztworu otrzymuje się kolor od ciemnoczerwonego do niebieskiego
Lepkość Między 4,8 a 5,8 mPa·s (4 % roztwór, w temperaturze 20 °C) odpowiadająca średniej masie cząsteczkowej wynoszącej 26000 - 30000 Da
Czystość
Substancje nierozpuszczalne w wodzie Nie więcej niż 0,1 %
Liczba estrowa Między 125 a 153 mg KOH/g
Stopień hydrolizy Między 86,5 a 89,0 %
Liczba kwasowa Nie wyższa niż 3,0
Pozostałości rozpuszczalnika Nie więcej niż 1,0 % metanolu, 1,0 % octanu metylu
pH Między 5,0 a 6,5 (roztwór 4 %)
Ubytek po suszeniu Nie więcej niż 5,0 % (105 °C, 3 godz.)
Pozostałość po prażeniu Nie więcej niż 1,0 %
Ołów Nie więcej niż 2,0 mg/kg",
poz. 312 otrzymuje brzmienie:

"312. E 1521 GLIKOLE POLIETYLENOWE

Nazwy synonimowe PEG, Makrogol, tlenek polietylenu
Definicja Polimery addycyjne tlenku etylenu i wody, zazwyczaj oznaczone numerem odpowiadającym w przybliżeniu masie cząsteczkowej
Nazwa chemiczna α-hydro-ω-hydroksypoli(oksy-1,2-etanodiol)
Wzór chemiczny HOCH2-(CH2-O-CH2)n-CH2OH
Średnia masa cząsteczkowa 380 do 9 000 Da
Analiza PEG 400: nie mniej niż 95 % i nie więcej niż 105 %
PEG 3000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 3350: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 4000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 6000: nie mniej niż 90 % i nie więcej niż 110 %
PEG 8000: nie mniej niż 87,5 % i nie więcej niż 112,5 %
Opis PEG 400 jest klarowną, lepką, bezbarwną lub prawie bezbarwną higroskopijną cieczą
PEG 3000, PEG 3350, PEG 4000, PEG 6000 i PEG 8000 są białymi lub prawie białymi substancjami stałymi, przypominającymi z wyglądu wosk lub parafinę
Identyfikacja
Temperatura topnienia PEG 400: 4-8 °C
PEG 3000: 50-56 °C
PEG 3350: 53-57 °C
PEG 4000: 53-59 °C
PEG 6000: 55-61 °C
PEG 8000: 55-62 °C
Lepkość PEG 400: 105 do 130 mPa·s w 20 °C
PEG 3000: 75 do 100 mPa·s w 20 °C
PEG 3350: 83 do 120 mPa·s w 20 °C
PEG 4000: 110 do 170 mPa·s w 20 °C
PEG 6000: 200 do 270 mPa·s w 20 °C
PEG 8000: 260 do 510 mPa·s w 20 °C
Dla glikoli polietylenowych o średniej masie cząsteczkowej większej niż 400 lepkość ustalana jest za pomocą 50 % roztworu m/m danej substancji w wodzie
Rozpuszczalność PEG 400 miesza się z wodą, bardzo dobrze rozpuszczalny w acetonie, alkoholu i chlorku metylenu, praktycznie nierozpuszczalny w tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych

PEG 3000 i PEG 3350: bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i chlorku metylenu, bardzo słabo rozpuszczalne w alkoholu, praktycznie nierozpuszczalne w tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych PEG 4000, PEG 6000 i PEG 8000: bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie i chlorku metylenu, praktycznie nierozpuszczalne w alkoholu, tłuszczach ciekłych i olejach mineralnych.

Czystość
Kwasowość lub zasadowość Rozpuścić 5,0 g w 50 ml wody wolnej od dwutlenku węgla i dodać 0,15 ml roztworu błękitu bromotymolowego. Roztwór jest żółty lub zielony. Do zmiany koloru wskaźnika na niebieski jest potrzebne nie więcej niż 0,1 ml

0,1 M wodorotlenku sodu

Liczba hydroksylowa PEG 400: 264-300
PEG 3000: 34-42
PEG 3350: 30-38
PEG 4000: 25-32
PEG 6000: 16-22
PEG 8000: 12-16
Popiół siarczanowy Nie więcej niż 0,2 %
1,4-dioksan Nie więcej niż 10 mg/kg
Tlenek etylenu Nie więcej niż 0,2 mg/kg
Glikol etylenowy i glikol dietylenowy Ogółem nie więcej niż 0,25 % m/m, pojedynczo lub łącznie
Ołów Nie więcej niż 1 mg/kg".
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. Nr 216, poz. 1607).

Zmiany w prawie

Od 1 grudnia wakacje składkowe dla przedsiębiorców

Nowelizacja ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw z 9 maja 2024 roku przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku. Niewpłacone składki będą finansowane z budżetu państwa w ramach dotacji do Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Nowe przepisy wejdą w życie 1 listopada, a pierwsi przedsiębiorcy będą mogli z nich skorzystać w grudniu.

Grażyna J. Leśniak 13.06.2024
Ustawa powołująca program "Aktywny Rodzic" już w Dzienniku Ustaw

Ustawa o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic" została opublikowana 12 czerwca. Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. O wyborze świadczenia zdecydują sami rodzice, choć pierwsze dwa nie będą dla wszystkich. Wnioski będzie można składać od 1 października.

Agnieszka Matłacz 13.06.2024
Mucha: Od 1 września obowiązek szkolny dla dzieci z Ukrainy

Od 1 września będzie obowiązek szkolny dla dzieci z Ukrainy, połączony z pobieraniem zasiłku 800 plus. Zapowiedziała to w środę wiceministra edukacji Joanna Mucha. Z przekazanych przez nią szacunkowych danych wynika, że do polskich szkół nie posłano prawdopodobnie ok. 75 tysięcy ukraińskich dzieci. Według Muchy często powodem takiej decyzji było przekonanie rodziców lub opiekunów, że bardzo szybko wrócą do Ukrainy.

Krzysztof Koślicki 12.06.2024
Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024