Szczegółowy sposób produkcji fermentowanych napojów winiarskich.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 4 lutego 2003 r.
w sprawie szczegółowego sposobu produkcji fermentowanych napojów winiarskich

Na podstawie art. 29 pkt 1 lit. b ustawy z dnia 25 lipca 2001 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich oraz obrocie tymi wyrobami (Dz. U. Nr 128, poz. 1401) zarządza się, co następuje:
§  1.
W procesie produkcji fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących czynności technologicznych:
1)
napowietrzanie;
2)
dodawanie czystego tlenu;
3)
barbotaż przy użyciu argonu albo azotu;
4)
obróbkę termiczną;
5)
odwirowywanie oraz filtrację dokonywane przy użyciu obojętnego czynnika filtrującego, w szczególności ziemi okrzemkowej, albo bez jego użycia, pod warunkiem że w wyrobie gotowym po odwirowaniu lub filtracji nie pozostaną resztki czynnika filtrującego;
6)
eliminację dwutlenku siarki, dokonywaną metodami fizycznymi, w szczególności przez odparowanie przy obniżonym ciśnieniu w wyparce;
7)
obróbkę węglem drzewnym;
8)
oczyszczanie;
9)
zakwaszanie lub odkwaszanie;
10)
leżakowanie lub stabilizację;
11)
aromatyzację;
12)
rozlew.
§  2.
1.
Soki surowe używane do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie są otrzymywane z tłoczenia owoców z jednego gatunku, całych lub rozdrobnionych, o rzeczywistym stężeniu alkoholu nie wyższym niż 1% objętościowy.
2.
Soki surowe, o których mowa w ust. 1, mogą być utrwalone sposobem fizycznym lub przez dodatek bezwodnika kwasu siarkawego.
3.
Rodzaje soków surowych używanych do sporządzania nastawów na fermentowane napoje winiarskie oraz pożądana zawartość ekstraktu ogólnego w tych sokach są określone w załączniku do rozporządzenia.
4.
Udział soku winogronowego w nastawach sporządzanych do produkcji "Wina Polskiego", w przeliczeniu na sok surowy, w przypadku jednorodnych nastawów winogronowych z zagęszczonych soków winogronowych uzyskanych z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami należącymi do rodzaju - winorośl (Vitis L.), nie może być mniejszy niż 75%.
§  3.
Do nastawów fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
drożdże;
2)
dwutlenek siarki;
3)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu) lub metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
4)
preparaty uzyskane ze ścian komórkowych drożdży w ilości nieprzekraczającej 40 gramów na hektolitr;
5)
fosforan amonu lub ortofosforan dwuamonu w ilości nieprzekraczającej 0,4 grama na litr;
6)
siarczan amonu lub dwusiarczan amonu w ilości nieprzekraczającej 0,3 grama na litr;
7)
chlorowodorek tiaminy w ilości nieprzekraczającej 0,6 miligrama na litr;
8)
kwas cytrynowy;
9)
kwas winowy L(+);
10)
kwas jabłkowy;
11)
bentonit;
12)
kaolin;
13)
enzymy pektynolityczne;
14)
enzymy amylolityczne;
15)
siarczyn sodu;
16)
wodorosiarczyn sodu;
17)
pirosiarczyn sodu;
18)
siarczyn wapnia;
19)
wodorosiarczyn wapnia.
§  4.
1.
W procesie oczyszczania fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
żelatynę spożywczą;
2)
karuk;
3)
kazeinę lub kazeinian potasu;
4)
albuminę jaja kurzego lub albuminę mleka;
5)
bentonit;
6)
dwutlenek krzemu w postaci żelu lub zawiesiny koloidalnej;
7)
kaolin;
8)
taninę;
9)
enzymy pektynolityczne;
10)
enzymy amylolityczne;
11)
żelazocyjanek potasu;
12)
fityniany;
13)
węgiel drzewny;
14)
poliwinylopolipirolidon (PVPP) w ilości nieprzekraczającej 80 gramów na hektolitr;
15)
chitosan.
2.
Fermentowany napój winiarski poddany oczyszczeniu żelazocyjankiem potasu zawiera śladowe ilości żelaza oraz nie zawiera cyjanków.
§  5.
W procesie odkwaszania albo zakwaszania fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas cytrynowy;
2)
kwas winowy L(+);
3)
kwas jabłkowy;
4)
kwas mlekowy;
5)
bakterie fermentacji mlekowej;
6)
węglan wapnia.
§  6.
W trakcie leżakowania lub stabilizacji fermentowanych napojów winiarskich stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
dwutlenek siarki;
2)
kwas winowy L(+);
3)
siarczan miedzi, pod warunkiem że zawartość miedzi w wyrobie gotowym nie przekroczy miligrama na litr;
4)
dwutlenek węgla;
5)
argon lub azot;
6)
lizozym;
7)
betaglukanaza;
8)
sole srebra;
9)
siarczyn sodu;
10)
wodorosiarczyn sodu;
11)
pirosiarczyn sodu;
12)
siarczyn wapnia;
13)
wodorosiarczyn wapnia.
§  7.
Aromatyzacji miodu w procesie produkcji miodów pitnych dokonuje się:
1)
alkoholowym wyciągiem ziół i przypraw korzennych lub
2)
przez gotowanie brzeczki z ziołami i przyprawami korzennymi (sycenie brzeczki), lub
3)
wyciągiem ziołowo-korzennym sporządzonym na miodzie pitnym.
§  8.
Przed dokonaniem rozlewu fermentowanych napojów winiarskich lub w jego trakcie stosuje się jedną lub kilka z następujących substancji:
1)
kwas sorbowy;
2)
sorbinian potasu;
3)
dwutlenek siarki;
4)
wodorosiarczyn potasu (dwusiarczyn potasu);
5)
metasiarczyn (pirosiarczyn) potasu;
6)
metasiarczyn sodu;
7)
dwutlenek węgla;
8)
kwas L-askorbinowy;
9)
siarczyn sodu;
10)
wodorosiarczyn sodu;
11)
pirosiarczyn sodu;
12)
siarczyn wapnia;
13)
wodorosiarczyn wapnia.
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

ZAŁĄCZNIK

RODZAJE SOKÓW SUROWYCH UŻYWANYCH DO SPORZĄDZANIA NASTAWÓW NA FERMENTOWANE NAPOJE WINIARSKIE ORAZ POŻĄDANA ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU OGÓLNEGO W TYCH SOKACH

1) sok agrestowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

2) sok aroniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 14% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,65 g/100 ml;

3) sok berberysowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 15% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,5 g/100 ml;

4) sok z borówki brusznicy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;

5) sok z borówki czernicy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

6) sok z borówki wysokiej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

7) sok z bzu czarnego - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

8) sok brzoskwiniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

9) sok czereśniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,6 g/100 ml;

10) sok dereniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;

11) sok głogowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

12) sok gruszkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;

13) sok jabłkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,5 g/100 ml;

14) sok z jabłek przechowalniczych - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,3 g/100 ml;

15) sok jarzębinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

16) sok jeżynowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

17) sok malinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6,5% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,1 g/100 ml;

18) sok z malin leśnych - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

19) sok mirabelkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

20) sok morelowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,3 g/100 ml;

21) sok pigwowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,2 g/100 ml;

22) sok z porzeczki białej i czerwonej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

23) sok z porzeczki czarnej - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,8 g/100 ml;

24) sok poziomkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

25) sok z rokitnika - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 8% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2 g/100 ml;

26) sok z dzikiej róży - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

27) sok śliwkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 12% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

28) sok tarninowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 9% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1,5 g/100 ml;

29) sok truskawkowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 6% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml;

30) sok z winogron należących do gatunku winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) lub krzyżówek winorośli właściwej z innymi gatunkami, należącymi do rodzaju - winorośli (Vitis L.) - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,8 g/100 ml;

31) sok wiśniowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 1 g/100 ml;

32) sok żurawinowy - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 7% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 2,6 g/100 ml;

33) pozostałe soki - o zawartości ekstraktu ogólnego nie mniejszej niż 10% wagowo i kwasowości ogólnej w przeliczeniu na kwas jabłkowy nie mniejszej niż 0,7 g/100 ml.

Uwagi:

1) W przypadku innej, niż podana zawartość ekstraktu ogólnego w danym soku surowym, sok owocowy dodawany do nastawu przelicza się na ekstrakt soku owocowego do podanej zawartości ekstraktu ogólnego dla danego soku.

2) W przypadku owoców, do tłoczenia których niezbędny jest dodatek wody, ekstrakt uzyskanego produktu tłoczenia przelicza się na sok surowy.

3) W przypadku użycia do produkcji fermentowanych napojów winiarskich soków surowych zawierających powyżej 1% alkoholu, zawarty w nich alkohol pochodzący z procesu fermentacji przelicza się na zawartość ekstraktu ogólnego podaną dla danego soku.

Zmiany w prawie

Wnioski o świadczenie z programu "Aktywny rodzic" od 1 października

Pracujemy w tej chwili nad intuicyjnym, sympatycznym, dobrym dla użytkowników systemem - przekazała we wtorek w Warszawie szefowa MRPiPS Agnieszka Dziemianowicz-Bąk. Nowe przepisy umożliwią wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń: "aktywni rodzice w pracy", "aktywnie w żłobku" i "aktywnie w domu". Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie jednak przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń.

Krzysztof Koślicki 11.06.2024
KSeF od 1 lutego 2026 r. - ustawa opublikowana

Obligatoryjny Krajowy System e-Faktur wejdzie w życie 1 lutego 2026 roku. Ministerstwo Finansów zapowiedziało wcześniej, że będzie też drugi projekt, dotyczący uproszczeń oraz etapowego wejścia w życie KSeF - 1 lutego 2026 r. obowiązek obejmie przedsiębiorców, u których wartość sprzedaży przekroczy 200 mln zł, a od 1 kwietnia 2026 r. - wszystkich przedsiębiorców.

Monika Pogroszewska 11.06.2024
Prezydent podpisał nowelę ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju

Prezydent podpisał nowelizację ustawy o zasadach prowadzenia polityki rozwoju oraz niektórych innych ustaw - poinformowała w poniedziałek kancelaria prezydenta. Nowe przepisy umożliwiają m.in. podpisywanie umów o objęcie przedsięwzięć wsparciem z KPO oraz rozliczania się z wykonawcami w euro.

Ret/PAP 10.06.2024
Wakacje składkowe dla przedsiębiorców z podpisem prezydenta

Prezydent Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych oraz niektórych innych ustaw – poinformowała Kancelaria Prezydenta RP w poniedziałkowym komunikacie. Ustawa przyznaje określonym przedsiębiorcom prawo do urlopu od płacenia składek na ubezpieczenia społeczne przez jeden miesiąc w roku.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Prezydent podpisał ustawę powołującą program "Aktywny Rodzic"

Prezydent podpisał ustawę o wspieraniu rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowaniu dziecka "Aktywny rodzic". Przewiduje ona wprowadzenie do systemu prawnego trzech świadczeń wspierających rodziców w aktywności zawodowej oraz w wychowywaniu i rozwoju małego dziecka: „aktywni rodzice w pracy”, „aktywnie w żłobku” i „aktywnie w domu”. Na to samo dziecko za dany miesiąc będzie przysługiwało tylko jedno z tych świadczeń. O tym, które – zdecydują sami rodzice.

Grażyna J. Leśniak 10.06.2024
Nawet pół miliona kary dla importerów - ustawa o KAS podpisana

Kancelaria Prezydenta poinformowała w piątek, że Andrzej Duda podpisał nowelizację ustawy o Krajowej Administracji Skarbowej oraz niektórych innych ustaw. Wprowadza ona unijne regulacje dotyczące importu tzw. minerałów konfliktowych. Dotyczy też kontroli przewozu środków pieniężnych przez granicę UE. Rozpiętość kar za naruszenie przepisów wyniesie od 1 tys. do 500 tys. złotych.

Krzysztof Koślicki 07.06.2024