Wykonanie niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA I OPIEKI SPOŁECZNEJ ORAZ ROLNICTWA
z dnia 12 września 1972 r.
w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. *

Na podstawie art. 22 ust. 3, art. 23 i art. 28 ust. 2 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa:
1)
rodzaje jednostek organizacyjnych i miejsca, w których nadzór nad przestrzeganiem przepisów ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245) należy do:
a)
właściwych do spraw weterynarii organów administracji państwowej nadzorowanych przez Ministra Rolnictwa,
b)
pracowników zakładów weterynarii upoważnionych przez te organy,
2)
zasady współdziałania organów weterynarii z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
3)
zasady i tryb udzielania pracownikom zakładów weterynarii upoważnień do wykonywania nadzoru, o którym mowa w pkt 1 lit. b).
2.
Ilekroć w dalszych przepisach rozporządzenia jest mowa o organach weterynarii bez bliższego określenia, należy przez to rozumieć także pracowników, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit b).
§  2.
1.
Organy weterynarii sprawują nadzór:
1)
nad przetwórstwem rybnym i nad produkcją środków spożywczych z raków i mięczaków w zakładach przetwórstwa ryb oraz w chłodniach składowych przeznaczonych do przechowywania tych środków,
2)
nad warunkami sanitarnymi uzyskiwania mleka w gospodarstwach rolnych i hodowlanych,
3)
nad produkcją środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego:
a)
w zakładach przetwarzających mięso, produkujących wędliny i wyroby wędliniarskie, konserwy mięsne oraz uboczne produkty uboju,
b)
w zakładach jajczarskich i przetwórstwa jajczarskiego oraz w zakładach drobiarskich,
c)
w chłodniach składowych, w których przechowywane są środki spożywcze wymienione pod lit. a) i b) oraz dziczyzna,
4)
nad obrotem mięsa mniej wartościowego w punktach sprzedaży takiego mięsa oraz nad sprzedażą mięsa z uboju gospodarczego,
5)
nad produkcją wyrobów garmażeryjnych w jednostkach organizacyjnych określonych w pkt 1 i 3.
2.
Jednostki organizacyjne i miejsca, o których mowa w ust. 1, zwane są dalej "zakładami".
3.
Nadzór, o którym mowa w ust. 1, wykorzystywany jest:
1)
w zakładach objętych planem centralnym - przez organy weterynarii stopnia wojewódzkiego,
2)
w pozostałych zakładach - przez organy weterynarii stopnia powiatowego

a przez pracowników zakładów weterynarii upoważnionych przez te organy.

3.
Jeżeli sprawowanie nadzoru określonego w ust. 1 wymaga przeprowadzenia badań, które przekraczają możliwości właściwego organu weterynarii, na jego wniosek badania te wykonuje właściwa stacja sanitarno-epidemiologiczna.
§  3.
1.
W zakładach wymienionych w § 2 ust. 1 nadzorem organów weterynarii nie są objęte sprawy należące do wyłącznej właściwości organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, a mianowicie:
1)
kontrola jakości wody używanej przez te zakłady,
2)
nadzór nad produkcją dietetycznych środków spożywczych i odżywek oraz
3)
kontrola przestrzegania warunków określonych w zezwoleniach, wydanych na podstawie art. 5 ust. 1 pkt 2, art. 11 ust. 2 i art. 12 ust. 2 pkt 1 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
2.
Jeżeli środki spożywcze z mięsa ryb, raków, mięczaków, zwierząt rzeźnych, drobiu lub dziczyzny są produkowane lub przechowywane w zakładzie, który ponadto produkuje inne środki spożywcze, a w szczególności konserwy warzywno-mięsne, nadzór nad zdrowotną jakością wszystkich środków spożywczych produkowanych w tym zakładzie może być powierzony organowi weterynarii lub powiatowemu inspektorowi sanitarnemu, stosownie do porozumienia wojewódzkiego inspektora sanitarnego z organem weterynarii stopnia wojewódzkiego.
§  4.
1.
Jeżeli dla ochrony zdrowia ludzkiego niezbędne jest natychmiastowe przeprowadzenie kontroli z zakresu spraw należących do organów weterynarii, organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej może przeprowadzić taką kontrolę, zawiadamiając o tym bezzwłocznie właściwy organ weterynarii.
2.
Stosownie do potrzeby organ weterynarii obowiązany jest udzielić pomocy organowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przeprowadzającemu kontrolę określoną w ust. 1.
3.
Organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej, po przeprowadzeniu kontroli określonej w ust. 1, przekazuje odpowiednie wnioski właściwemu organowi weterynarii do wykorzystania. O decyzjach wydanych na podstawie otrzymanych wniosków organ weterynarii zawiadamia organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
§  5.
1.
Organy weterynarii w zakresie zadań określonych w § 2 współdziałają z organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej przez uzgadnianie planów pracy oraz wzajemne przekazywanie informacji i dokumentów.
2.
Organy weterynarii oraz organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są obowiązane do natychmiastowego wzajemnego przekazywania wiadomości o przypadkach zachorowań ludzi po spożyciu środków spożywczych, o których mowa w § 2 ust. 1.
3.
Szczegółowe zasady współdziałania organów określonych w ust. 1 i 2 ustalą wytyczne Ministra Rolnictwa i Głównego Inspektora Sanitarnego.
§  6.
1.
Pracownicy zakładów weterynarii wykonują nadzór, o którym mowa w § 2, na podstawie upoważnienia wydanego przez właściwe do spraw weterynarii organy administracji państwowej stopnia wojewódzkiego lub powiatowego.
2.
Właściwe do spraw weterynarii organy administracji państwowej stopnia wojewódzkiego wydają upoważnienia:
1)
wojewódzkim weterynaryjnym inspektorom sanitarnym,
2)
weterynaryjnym inspektorom sanitarnym zatrudnionym w:
a)
wojewódzkich weterynaryjnych inspektoratach sanitarnych,
b)
weterynaryjnych inspektoratach sanitarnych działających przy zakładach objętych planem centralnym,
3)
granicznym (portowym) lekarzom weterynarii.
3.
Właściwe do spraw weterynarii organy administracji państwowej stopnia powiatowego wydają upoważnienia:
1)
powiatowym weterynaryjnym inspektorom sanitarnym,
2)
weterynaryjnym inspektorom sanitarnym zatrudnionym w weterynaryjnych inspektoratach sanitarnych działających przy zakładach objętych planem terenowym.
4.
Do sprawowania nadzoru organy wymienione w ust. 1 mogą ponadto upoważnić lekarzy weterynarii zatrudnionych w zakładach profilaktyki i lecznictwa weterynaryjnego.
§  7.
1.
Upoważnienie, o którym mowa w § 6, wydawane jest na piśmie i jest ważne łącznie z legitymacją służbową.
2.
Upoważnienie wydawane jest na określony czas i może być wcześniej cofnięte przez organ, który je wydał.
3.
Organy określone w § 6 ust. 1 prowadzą rejestry wydanych upoważnień.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 listopada 1972 r.
* Rozporządzenie utraciło częściowo podstawę prawną z dniem 24 grudnia 1992 r. na skutek zmiany art. 22 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.70.29.245) przez art. 1 pkt 16 lit. a) ustawy z dnia 6 listopada 1992 r. zmieniającej powołaną wyżej ustawę (Dz.U.92.91.456).

Z dniem 30 marca 2001 r. rozporządzenie traci moc w części wydanej na podstawie art. 23 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz.U.70.29.245), w związku z jego zmianą przez art. 16 pkt 2 ustawy z dnia 22 grudnia 2000 r. o zmianie niektórych upoważnień do wydawania aktów normatywnych oraz o zmianie niektórych ustaw (Dz.U.00.120.1268).

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1972.40.261

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wykonanie niektórych przepisów ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
Data aktu: 12/09/1972
Data ogłoszenia: 29/09/1972
Data wejścia w życie: 01/11/1972