Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa rybnego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRÓW PRACY I OPIEKI SPOŁECZNEJ ORAZ ZDROWIA
z dnia 14 listopada 1952 r.
w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładach przetwórstwa rybnego.

Na podstawie art. 2 ust. 1 lit. a), ust. 2 i 3 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 16 marca 1928 r. o bezpieczeństwie i higienie pracy (Dz. U. Nr 35, poz. 325) oraz art. 2 ust. 1 rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej z dnia 22 sierpnia 1927 r. o zapobieganiu chorobom zawodowym i ich zwalczaniu (Dz. U. Nr 78, poz. 676) zarządza się, co następuje:
§  1.
Rozporządzenie niniejsze dotyczy środków ochrony życia i zdrowia osób, zatrudnionych w zakładach przetwórstwa rybnego dla celów spożywczych.
§  2.
1.
Zakłady przetwórstwa rybnego nie mogą mieścić się w budynkach nie skanalizowanych i pozbawionych sieci wodociągowej.
2.
Podwórze powinno mieć twardą nawierzchnię; na wolnej przestrzeni należy założyć zieleńce. Surowce, węgiel i inne materiały powinny być przechowywane w składach. Podwórze powinno być oświetlone w porze nocnej.
3.
Odpadki produkcyjne mogą być składane na podwórzu tylko w przeznaczonych na ten cel szczelnie zamykanych metalowych naczyniach lub zbiornikach, w których powinny być wywożone nie rzadziej niż raz na 8 godzin. Ponadto powinien znajdować się zapasowy zbiornik na przypadek nadmiernego nagromadzenia się odpadków produkcyjnych.
4.
Ścieki produkcyjne powinny być odprowadzane przez podwórze kanałami krytymi i odkażane oraz oczyszczane stosownie do obowiązujących przepisów przed wpuszczeniem do kanalizacji lub do wód gruntowych.
§  3.
Ściany pomieszczeń pracy powinny być do wysokości co najmniej 2 m wyłożone płytkami ceramicznymi. Ściany i sufity powinny być utrzymane w kolorach jasnych z wyjątkiem wędzarni i solarni ryb oraz pomieszczeń manipulacyjnych.
§  4.
Podłogi powinny być szczelne, gładkie, nieśliskie, z materiału nienasiąkliwego, odpornego na działanie chemiczne ścieków i posiadać spadki do kanałów odpływowych, które powinny być przykryte kratą z materiału nierdzewnego. Urządzenia kanalizacyjne powinny być zaopatrzone w zamknięcia syfonowe.
§  5.
Na posadzce na miejscach stanowisk roboczych należy ułożyć kraty drewniane.
§  6.
Przestrzeń w pomieszczeniu pracy, przypadająca na każdego pracownika, powinna wynosić co najmniej 15 m3,a wysokość pomieszczeń co najmniej 3,25 m, przy czym powierzchnia podłogi powinna wynosić co najmniej 5 m2 na każdego pracownika najliczniejszej zmiany.
§  7.
Każde pomieszczenie pracy powinno posiadać okna zapewniające w dzień dostateczny dopływ światła naturalnego. W porze letniej okna powinny być zaopatrzone w siatki ochronne przeciw muchom.
§  8.
Pomieszczenia pracy powinny być w zimnej porze roku ogrzewane, przy czym temperatura nie powinna przekraczać temperatury dopuszczalnej przez warunki technologiczne.
§  9.
W każdym pomieszczeniu pracy powinny znajdować się w odowiedniej liczbie hydranty umożliwiające zmywanie podłogi i ścian.
§  10.
1.
Stoły służące do pracy przy przerobie ryb powinny mieć powierzchnię szczelną, gładką, nienasiąkliwą, spadową, z urządzeniem do odpływu wody i posiadać instalację wodociągową, dostarczającą ciepłą wodę o temperaturze około 30 stopni.
2.
Brzegi stołu powinny być zaokrąglone i podniesione ku górze co najmniej do 5 cm.
§  11.
Stoły powinny być dostosowane do wykonywania pracy w pozycji siedzącej. Przy stołach należy zainstalować krzesła do pracy z oparciem nastawialnym.
§  12.
Między stanowiskami pracy przy stole powinna być zachowana odległość co najmniej 1 m.
§  13.
Wolno przyjmować do przerobu tylko ryby świeże.
§  14.
Obcinanie głów i patroszenie dużych ryb powinno być zmechanizowane.
§  15.
Noże do pracy powinny posiadać ochrony, zapobiegające obsuwaniu się ręki na ostrze noża. Pracownicy powinni posiadać pochwy do noży noszone na pasku. Noże po pracy powinny być czyszczone i wyjaławiane. Trzonki noży powinny być wykonane z twardego drewna nienasiąkliwego.
§  16.
Ostrzenie noży należy powierzyć specjalnie do tej pracy wyznaczonemu pracownikowi fachowemu. Tarcza szlifierska powinna być osłonięta ochronnym kapturem i posiadać ekran ochronny ze szkła bezodpryskowego.
§  17.
Przy soleniu i patroszeniu ryb, narażającym na skaleczenie ośćmi, należy pracować w przystosowanych do tej pracy rękawicach.
§  18.
Ryby ze zbiorników należy wyjmować szuflą aluminiową dziurkowaną.
§  19.
1.
Wszelkie piece do smażenia i gotowania ryb powinny być zaopatrzone w okapy z wyciągami kominowymi.
2.
W pomieszczeniach, w których odbywa się smażenie i gotowanie ryb, należy zainstalować wentylację mechaniczną niezależnie od stosowania wyciągów dymu i pary.
§  20.
Wędzenie ryb powinno odbywać się w oddzielnych pomieszczeniach specjalnych i w takich warunkach, aby dym z pieca nie przedostawał się do pomieszczenia pracy, lecz był całkowicie odprowadzany do komina.
§  21.
1.
W zakładzie powinna być umywalnia. Liczba umywalek w umywalni powinna wynosić co najmniej 1 na 5 pracowników najliczniejszej zmiany.
2.
W umywalniach powinna być ciepła woda o temperaturze co najmniej 30 stopni.
3.
Umywalki należy zaopatrzyć w dostateczną ilość mydła i maść ochronną do rąk.
4.
Ręczniki należy wydawać oddzielnie dla każdego pracownika i zmieniać co najmniej raz na tydzień.
5.
Oprócz umywalni powinna być urządzona sala natryskowa z liczbą natrysków 1 na 10 pracowników jednej zmiany.
§  22.
1.
Zakład pracy obowiązany jest do zaopatrzenia pracowników w sprzęt ochrony osobistej oraz odzież specjalną i obuwie o podeszwach drewnianych, a pracowników zatrudnionych w tranowni - w obuwie o podeszwach skórzanych.
2.
Odzież pracowników powinna być przechowywana w szatni w oddzielnych szafkach, przy czym odzież specjalna powinna być przechowywana oddzielnie od domowej w innym specjalnym pomieszczeniu.
3.
Odzież specjalna powinna być prana co najmniej raz na tydzień i reperowana na koszt zakładu pracy.
§  23.
Dla kobiet powinno być przeznaczone i odpowiednio wyposażone oddzielne pomieszczenie dla higieny osobistej. Liczba pomieszczeń i ich rozmiary powinny być dostosowane do liczby zatrudnionych kobiet.
§  24.
1.
Zakład pracy powinien posiadać odpowiednią organizację służby zdrowia dla udzielania pracownikom pierwszej pomocy.
2.
Pracownicy przed przyjęciem ich do pracy powinni być poddani badaniom lekarskim; po przyjęciu do pracy powinni być poddawani okresowym badaniom lekarskim stosownie do obowiązujących przepisów sanitarnych.
§  25.
Ustępy powinny być oddzielne dla kobiet i mężczyzn, skanalizowane, czysto utrzymywane, okresowo odkażane, zaopatrzone w papier higieniczny, oświetlane i w zimie ogrzewane. Wyjście nie może prowadzić bezpośrednio na halę produkcyjną. W przedsionku ustępów powinna znajdować się umywalka zaopatrzona w mydło i ręcznik. Ponadto powinien znajdować się hydrant do zmywania podłogi i ścian.
§  26.
Cały zakład pracy powinien być stale utrzymywany w czystości.
§  27.
1.
Tekst niniejszego rozporządzenia powinien być wywieszony w pomieszczeniach pracy w miejscu widocznym.
2.
Pracownicy powinni być przy przyjmowaniu do pracy pouczeni o ważności i celowości przestrzegania przepisów higieny pracy i higieny osobistej ze względu na ochronę zdrowia pracowników i konsumentów.
§  28.
Istniejące w dniu wejścia w życie niniejszego rozporządzenia zakłady przetwórstwa rybnego obowiązane są dostosować swoje urządzenia do przepisów:

§§ 2, 3, 4, 21 ust. 1-4 i 23 - w ciągu 6 miesięcy,

§ 21 ust. 5 - w ciągu 1 roku,

§§ 6, 7, 10 i 14 - do dnia 31 grudnia 1953 r.

§  29.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Zmiany w prawie

MSZ tworzy dodatkowe obwody głosowania za granicą

We Francji, Irlandii, Stanach Zjednoczonych oraz Wielkiej Brytanii utworzono pięć dodatkowych obwodów głosowania w czerwcowych wyborach do Parlamentu Europejskiego. Jednocześnie zniesiono obwód w Iraku - wynika to z nowego rozporządzenia ministra spraw zagranicznych. Po zmianach łączna liczba obwodów poza granicami Polski wynosi 299.

Krzysztof Koślicki 28.05.2024
Rząd nie dołoży gminom pieniędzy na obsługę wygaszanego dodatku osłonowego

Na obsługę dodatku osłonowego samorządy dostają 2 proc. łącznej kwoty dotacji wypłaconej gminie. Rząd nie zwiększy wsparcia uzasadniając, że koszt został odpowiednio skalkulowany – wyjaśnia Ministerstwo Klimatu i Środowiska. Ponadto dodatek osłonowy jest wygaszany i gminy kończą realizację tego zdania.

Robert Horbaczewski 23.05.2024
Będą dodatki dla zawodowych rodzin zastępczych i dla pracowników pomocy społecznej

Od 1 lipca 2024 roku zawodowe rodziny zastępcze oraz osoby prowadzące rodzinne domy dziecka mają dostawać dodatki do miesięcznych wynagrodzeń w wysokości 1000 zł brutto. Dodatki w tej samej wysokości będą też wypłacane - od 1 lipca 2024 r. - pracownikom pomocy społecznej. W środę, 15 maja, prezydent Andrzej Duda podpisał obie ustawy.

Grażyna J. Leśniak 16.05.2024
Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1952.47.317

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przetwórstwa rybnego.
Data aktu: 14/11/1952
Data ogłoszenia: 12/12/1952
Data wejścia w życie: 12/12/1952